Türkiye'nin ilk ÅŸarap rehberi

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk şarap rehberi
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 03, 2002 00:00

Asıl mesleÄŸi çevre mühendisliÄŸi olan Åžeyla Ergenekon'un ‘‘Şarapla Tanışma’’dan sonra ikinci kitabı ‘‘Türk Åžarapları’’ yayımlandı. 18 Türk üreticinin 168 ÅŸarabının tek tek tanıtıldığı bu rehber bir referans kitabı. Ergenekon, ‘‘Bilgiler her yıl tazelenecek’’ diyor.Åžarap Dostları DerneÄŸi'nin çalışkan üyesi Åžeyla Ergenekon'un ilk kitabı Åžarapla Tanışma, bu kültürün inceliklerini aktaran bir araÅŸtırmaydı. Åžimdi elimizde ikinci çalışması var: Türk Åžarapları. Kitabın kapağında ‘‘18 üreticinin 168 ÅŸarabı’’ ifadesi, hemen altında etiketler yer alıyor. Etiketlerin hepsi aynı boyutta. Yazar mesajını açık seçik veriyor: Her ÅŸarap önemlidir, deÄŸerlidir. Hiçbirine kıyak geçilmez. Pozitiflik ve objektiflik esastır. 129 sayfalık kitap Türk Åžarapçılığının Bugünü, Ãœzümlerimiz, Ãœreticilerimiz, Tadım Kılavuzu, Sözlük bölümlerinden oluÅŸuyor. Yazar bu kitabın nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: ‘‘Zannedersem ilk kez böyle bir çalışma yapılıyor. Kitap yaklaşık bir yılda hazırlandı. Ä°lk olarak Åžarapçılar BirliÄŸi'ne baÅŸvurdum. Sevilen Åžarapları'nın sahibi CoÅŸkun Güner'in baÅŸkanı olan birlikten üreticilerimizin listesini aldım. Büyük, küçük tüm yerli üreticilere yer vermek istedim. Kimi küçük üreticileri ikna edemedim. Bilgiler her yıl tazelenecek ve Türk Åžarapları kitabı giderek zenginleÅŸecek. Bundan sonra Ä°ngilizce bir kitaba yoÄŸunlaÅŸacağım.’’Kitap hazırlanırken, ürünler, üzüm çeÅŸitlerine göre sınıflandırıldı. ÅžiÅŸeler alüminyum folyoyla sarılarak etiketler etkisiz hale getirildi. Yazar tadımla ilgili ÅŸunları söylüyor: ‘‘Şarap tadımı sübjektif bir konudur. Bu yüzden ÅŸaraplar ‘‘blind tasting’’ denilen kapalı tadım yöntemiyle, ÅŸiÅŸelerin etiketlerinin gizlenerek tadılmış ve bu tadımlar her ÅŸarap için birden fazla tekrarlanmıştır.’’ Sekiz ayrı kategoride yer alıyor ÅŸaraplar ve tatlar: Sek kırmızılar, sek beyazlar, dömisekler, tatlı beyaz ve kırmızılar, rozeler, likör ÅŸaraplar ve köpürenler. Notlarda neler bulacaksınız? Åžarabın üzüm çeÅŸidi, ÅŸarabın toplam üretim miktarı, alkol oranı, ideal servis ısısı, saklama süresi, mahzende ya da fıçıda bekletilmesine dair bilgiler, rengi, bukesi, dengesi, yemek uyumu ve kazandığı ödüller. Önce üreticiler, sonra markalara göre alfabetik sırada diziliyor tadımlar. Aral BaÄŸcılık, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi, BaÄŸcı, Bor-sa Bortaçina, Diren, Doluca, Gülor, Kavaklıdere, Küp, Melen, Nilkut, Pamukkale, Sevilen, Talay, Tekel, Turasan, Umurbey ve Yazgan Åžarapçılık ÅŸaraplarına dair her bilgiyi bulabilirsiniz. ‘‘Hiç hayal kırıklığına uÄŸramadınız mı?’’ sorumuza karşılık ÅŸu yorumu getiriyor: ‘‘Yapıcı olmayı seviyorum ve eksilerden söz etmek istemiyorum. Ama itiraf edeyim ki Atatürk Orman ÇiftliÄŸi'nin BoÄŸa Kanı ÅŸarabının efsaneleÅŸmesini hiç anlayamadım...’’Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!