Türkiye'nin ilk sakin şehir dostu işletmesi

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk sakin şehir dostu işletmesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2016 02:26

İZMİR Selçuk’un Çamlık köyünde bağ, şaraphane, restoran, yemek - toplantı salonu ve otelden oluşan “Yedi Bilgeler”, Türkiye’nin ilk “Cittaslow Dostu İşletmesi” unvanı kazandı.

Haberin Devamı

Karar, İtalya’nın Greve in Chianti kentinde yapılan Uluslararası Cittaslow Yürütme Kurulu Toplantısı’nda alındı. Cittaslow Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye’nin ilk sakin şehri Seferihisar’ın Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Türkiye için bir ilk gerçekleşti. Yedi Bilgeler, Türkiye’nin ilk ‘Cittaslow Dostu’ işletmesi unvanını kazandı. Otel ve işletmeleri ile bu ödülü çoktan hak ediyorlardı” dedi. ‘Cittaslow Dostu’ işletmelerin Cittaslow’un felsefesini benimseyen ve harekete destek olmak isteyen kurumlar arasından seçildiğini söyleyen Soyer, “Hayatın zevk alınabilecek bir hızda yaşanmasını isteyen, kendi faaliyetlerine sakinlik katan işletmeler Uluslararası Cittaslow Koordinasyon Komitesi’ne öneriliyor, eğer uygun görülürse sertifikayla ödüllendiriliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiyenin ilk sakin şehir dostu işletmesi

ASLINDA İKİSİ DE DOKTOR

Göz hekimi Bilge Yamen ile çocuk endokrin uzmanı eşi Gülgün Yamen’in 6 yıl önce bir hayalin peşinde hayata geçirdikleri Yedi Bilgeler’in mimari tasarımı Xavier Bindl’e ait. Bölgenin 2 bin 500 yıllık geçmişinde iz bırakmış mimari ögeleri kullanılarak projelendirilen mekanın şaraphanesinin işlevsel düzenlenmesi ise önolog Jean Luc Colin imzası taşıyor. Yedi Bilgeler’de katı atıklar ayrıştırılarak toplanıyor.

Türkiyenin ilk sakin şehir dostu işletmesi

Mutfaktan çıkan atıklar kompostlanma sistemiyle bağda kullanılıyor. Endüstriyel kompostlar ise Çamlık köyünde hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçilere bedelsiz veriliyor. Enerji tasarrufu için genel alanlarda sensörlü elektrik sistemi, ısınma ve sıcak su sağlamak için öncelikle güneş enerjisi kullanılıyor. Güneşin yeterli olmadığı durumlarda kükürt içermeyen çevre dostu yakıt pirina tercih ediliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!