Türkiye'nin ilk mobil ödeme markası oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk mobil ödeme markası oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2016 13:30

2002’den bu yana farklı evrelerden geçen Trend Ödeme Kuruluşu A.Ş’nin Payguru markası BDDK'nın 27 Nisan 2016 tarihli ve 6864 sayılı kararı ile faaliyet izni verilen İlk Mobil Ödeme Markası oldu. Payguru, üye işyerlerine, son kullanıcıların cep telefonu faturaları ya da ön ödemeli hatlarında bulunan TL miktarlarını kullanarak ücretlendirme yapma imkanı sağlıyor.

Haberin Devamı

Payguru ödeme platformunu kullanan kullanıcılar, kredi kartı, banka kartı, banka havalesi veya EFT kullanmaya gerek kalmadan yalnızca cep telefonu hatlarını kullanarak ödeme yapabiliyor. Son kullanıcının satın alma tecrübesini mükemelleştiren pazarlama, biletleme, kupon ve kampanya gibi diğer teknolojik fonksiyonlarla entegre çalışarak ödeme işleme, tahsilat ve son kullanıcı akışlarında optimizasyon sağlıyor ve üye işyerleri için değer yaratıyor.

Payguru’nun sunduğu hizmetler 6 farklı başlıkta toplanıyor. Buna göre In-App Ödemeleri ile Payguru Uygulama Marketlerine ve Uygulama geliştiricilere ücretlendirme çözümleri sunuluyor. Web & Mobil Site Ödemeleri ile Payguru web ve mobil sitelerdeki ödeme ihtiyaçları evrensel tasarım kurallarına göre oluşturulmuş “responsive” ödeme sayfası ile karşılanıyor. Iss Ödeme ile Payguru ISS ücretlendirme teknolojisi, son kullanıcılara alışverişlerini kendi Internet Servis Sağlayıcısı faturaları aracılığıyla ödeme imkan tanıyor. Abonelik Ödemeleri sayesinde Payguru Abonelik Yönetim Sistemi üye işyerlerinin kendi müşterilerini otomatik olarak haftalık ve aylık olarak ücretlendirilmesini sağlıyor. Gerçek Yaşam Uygulamaları, Payguru Ödeme Platformunun modüler yapısı ile son kullanıcı satın alma tecrübesini kökten değiştiren entegre çözümlerin gerçek yaşama sunulmasını sağlamlaştırıyor. Ödeme Ağ Geçidi Hizmetleri ile de Payguru yalnızca üye işyerlerine değil kendi müşterisi olan ödeme firmalarına “ödeme ağ geçidi ve altyapı” hizmeti veriyor, yüksek miktardaki ödeme işlemini gelişmiş altyapısı ile yönetiyor.

Payguru Kurucusu ve Genel Müdürü Işık Uman, Payguru’nun bugüne kadar rakiplerinden en büyük farkının Gerçek Yaşam Uygulamalarında yapılan ve son 4 yılda 2 kez ödül alan projeleri olduğunu söylüyor. Bu projelerin Mobil Ödeme’nin yalnızca dijital dünyada değil uygun çözümlerle bir araya geldiğinde gerçek yaşamdaki alışveriş ödemelerinde de başarı sağlayacağını düşündüğünü belirtiyor. Bu kapsamda hayata geçirilen bazı gerçek yaşam projeleri ise şu şekilde sıralanıyor, Şehirlerarası Otobüs Eğlence Sistemi ödemeleri, Bitaksi uygulaması ile Taksi Ücretinin Cep telefonu faturası ile ödenmesi, Bostancı Adalar arasındaki Mavi Marmara iskelelerinde geçen biletlerin mobil ödeme ile alınması ve son kullanıcılara biletlerin mobil bilet olarak iletilmesi, tarihte ilk kez bir Fifa organizasyonunda (FIFA 2013 U-20 Dünya Kupası) mobil bilet ve mobil ödeme projesi, 2012-2013 yılları arasında Türkiye A Milli Futbol Takımının 4 adet maçında (Türkiye Estonya, Türkiye Romanya, Türkiye Danimarka ve Türkiye Macaristan Maçları) mobil bilet ve mobil ödeme uygulamasının gerçekleştirilmesi ve Ev Güvenlik sistemi ödemeleri.

Uman, Payguru platformunun üye işyerlerine sağladığı faydaları ise şu şekilde belirtiyor;

“Payguru, ödeme ve tahsilat hizmetlerindeki tüm karmaşık iş süreçlerini en optimum şekilde yürütür. Son kullanıcı için en hızlı ve en kolay ödeme akışlarını sunarak üye işyerleri için yüksek getiri sağlayan çözümler üretir.Payguru üye işyerlerine kredi kartı veya herhangi bir banka kartı olmayan ve/ veya kredi kartı ile işlem yapmak istemeyen yeni müşteri segmentlerine ulaşma imkanı sağlar. Payguru son kullanıcı açısından güvenli, üye işyerlerimiz açısından güvenilir bir ödeme çözümü olarak, kendi geliştirmiş olduğu ödeme platformu üzerindeki ARGE faaliyetlerine kesintisiz olarak devam ederek en güncel teknolojileri en gelişmiş ödeme ve ücretlendirme çözümleri ile birleştirir. Müşteri tecrübesini sürekli geliştirir.”

BDDK izni

Uman, Üye İş yerlerine Mobil Operatörlerin ücretlendirme altyapıları ile entegre ödeme hizmeti veren Mobil Ödeme Sektöründeki bu ilk faaliyet izninin Türkiye’deki Mobil Ödeme Sektörü için yeni bir dönemin başlangıcını işaret ettiğini belirtiyor. Uman, “Payguru olarak bu faaliyet iznini sektördeki diğer firmalardan ve mobil operatörlerden önce almış olmamız, gerek kurumsal yönetim gerekse finans, teknoloji, AR-GE ve iş süreçlerimizdeki profesyonel yaklaşımımızın ulaştığı noktanın tescili anlamına geldiğini düşünüyoruz. Bu açıdan 2010 yılından beri ITU ARI Teknokent’in içinde bulunmamızın iş süreçlerimizi ve AR-GE faaliyetlerimizi disipline etmek ve kurumsal altyapımızı güçlendirmek açısından son derece önemli ve katkı sağlayıcı olduğunu düşünmekteyiz” değerlendirmesinde bulunuyor.

Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para sektörünü düzenleyen 6493 sayılı kanunun ve ilgili yönetmeliğin gereklerine tam olarak uyum sağlayan süreçlere ve teknik altyapıya sahip olmanın yalnızca Payguru’nun değil tüm Mobil Ödeme pazarının FIN-TECH sektöründeki önemini artıracağını ve mobil ödemenin dijital sektörün ötesinde geçerek gerçek yaşamdaki uygulamalarına büyük bir açılım sağlayacağını düşündüklerini söylüyor.

Mobil ödemede gelecek teknolojiler

Mobil ödemenin, kredi kartlarına dayalı ödeme sistemlerinin 1970’lerde geçirdiği evrimi geçireceğini ve dünya genelinde birbirine entegre bir sisteme dönüşeceğini düşündüklerini belirten Uman, mobil ödemenin geleceği ile ilgili şu değerlendirmede bulunuyor:

“Bugün kredi kartınızı nasıl dünyanın her yerinde herhangi bir ödeme için kullanabiliyorsanız, ileride cep telefonunuzu da her türlü ödeme için kullanabileceksiniz. Buna ek olarak mobil ödemenin gerçek hayatta çok daha fazla kullanılacağını ve Mobil Biletleme gibi son kullanıcı tecrübesini değiştiren entegre çözümlerin gelişeceğini umuyoruz. Son 2 yılda en önemli konu regülasyondu. Mobil operatörler hariç bir ara 16’ya kadar çıkan mobil ödeme şirketi sayısı, geçen yıl itibarı ile BDDK’ya faaliyet izni için başvuran firma sayısı baz alındığında 4’e indi. Önümüzdeki dönemde firmaların son 2 yılda edindiği regülatif tecrübeye ayak uydurmaya çalışacağını düşünüyoruz. Dünyada da mobil ödemenin aynı şekilde konsolide olduğunu görüyoruz. Türkiye’deki bizim gibi yerel oyuncuların da mutlaka ‘uluslararası’ hale gelmeleri gerektiğini düşünüyoruz.”

Payguru 1 yıl gibi kısa bir sürede 12 ülkede 27 operatörle çalışarak kapsama alanımızı geliştirdi. Çok kısa süre içinde firma Hindistan ve İngiltere ‘yi de kapsama alanine eklemeyi hedefliyor. Özellikle Mobil Biletleme ile entegre çözümleri kapsayan gerçek hayat projelerine önem veren firma Mobil Ödeme’den “Mobil Para” ya geçiş konusunda çalışmalarını sürdüyor.

Uman ayrıca bugüne kadar 2.2 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını önümüzdeki 2 yıl için de 2.4 milyon TL’lik yatırım daha planladıklarını belirtiyor. 2010 yılından bu yana ITU ARI Teknokent’te çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Uman, ITU ARI Teknokent’in sunduğu know-how transferinin nitelikli insangücü istihdamının ve üniversite ile teknokent ekosisteminin kendilerini büyük katkıda bulunduğunu ekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!