Türkiye’nin ‘ilham veren’ gençleriyle tanışın

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin ‘ilham veren’ gençleriyle tanışın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2017 14:21

Lise öğrencilerinden oluşan All Star Robot Takımı, uluslararası yarışmalardan başarıyla dönmeye devam ediyor. Bu yıl Çin’de, ‘ilham veren takım’ seçildiler. Herkes onları mutfak robotu yapıyor sanıyor ama takım, teknolojiden para kazanmaya bile başlamış.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ‘ilham veren’ gençleriyle tanışın

“Eskiden özgüvenim yoktu. Robot takımı, kendime güvenmemi sağladı. Gittiğimiz etkinliklerden, kazandığımız başarılardan sonra insanlarla daha rahat iletişim kurmaya başladım.” (Şevval Zeynep Sancar - 16)

“Bir web sitesi yapmayı öğrendim ki, bu zamanda sadece bu işten bile para kazanabilirsiniz. Eskiden, bir insandan bir şey istemeye korkardım. Şimdi insanlarla daha iyi iletişim kurabiliyorum. Ekip işi yapmak beni geliştirdi.” (Talha Demirtaş - 17)

“Birinin telefonu bozuluyor, bana getiriyorlar. Samsung’dan aldığımız sertifikalarımız var. Bu yaşta bir konuda uzmanlığımın olması çok güzel.” (Hakan Yalnız - 17)

Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, değişen hayatlarını bu sözlerle anlatıyor. Onlar için her şey, okullarında Samsung Akademi’nin kurulmasıyla başladı. Bu kapsamda, 2012’den bu yana İstanbul, İzmir ve Ankara’da 12 laboratuvar kuruldu; eğitimi başarıyla bitirip sertifika alan mezunların sayısı 2 bini geçti.

Bu yıl 17 farklı mesleki ve teknik anadolu lisesinden öğrencinin katıldığı programda gençler, bilişim, mobil cihazlar, görüntü ve ses sistemleriyle beyaz eşya alanındaki en son teknolojileri deneyimleme ve öğrenme imkânını yakalıyor. Aldıkları eğitimden sonra başarılı görülenler All Star Robot Takımı’na dahil oluyor. Takımın bazı üyeleri robotu bizzat oluşturuyor, kimi çizimini yapıyor, kimi dijital animasyon hazırlıyor, kimiyse takımın halka ilişkilerini üstleniyor. 

Türkiye’nin ‘ilham veren’ gençleriyle tanışın

Şevval Zeynep Sancar (orta sıra en solda), Talha Demirtaş (en arka sıra sağda), Hakan Yalnız (ortada) ve takım arkadaşlarıyla buluştuk.

Metin Kaya ve Özgür Şahin, öğrencileri yeni teknolojilerle tanıştırmayı hedefleyen iki elektrik-elektronik teknolojileri öğretmeni. Amaçları, okuldaki klasik eğitimin haricinde farklı şeyler yapılabileceğini göstermek.

Haberin Devamı

Takımın iki üyesi; Oğuzcan Çelik ve Hüseyin Gedik, birkaç hafta önce Abu Dabi’de düzenlenen World Skills’te (Dünya Beceri Yarışması) Türkiye adına yarıştı. Çelik’in çocukluğu çizgi film izlemek yerine, elektronikle ilgili belgeseller seyrederek geçmiş. Lisede Endüstriyel Bakım Onarım Bölümü’ndeydi ama robotik alanına ilgisini akademi sayesinde fark etti. Robot takımına girdiğinden beri her robot yarışmasına katılıyor. Yarışmacılara, içinde robotun temel yapımında gerekli olan tüm malzemelerin bulunduğu bir kit veriliyor. Basit parçalardan ne kadar yaratıcı bir robot yaparsanız o kadar yüksek puan alıyorsunuz. Oğuzcan, “Robot yapmak, hayal gücümüzü geliştiren bir şey” diyor. Çevrelerindeki herkesin insani robot veya mutfak robotu yaptıklarını zannettiğini de gülerek anlatıyor. Bir de akademideki eğitimden sonra telefon tamiri yapabilecek noktaya geldiğini… Bu şekilde kendi gelirini de sağlıyor üstelik.

Haberin Devamı

Hüseyin, Abu Dabi’deki yarışmada All Star Robot Takımı adına bilgisayardan robota komut gönderen yarışmacıydı. “Bir makineye bir şey öğretebildiğinizi ve sonra onun yaptıklarını görmek çok zevkli. Çocuğunuzun ilk yürüyüş anını görmek gibi” diyor. Türkiye adına “Bu yarışlarda artık biz de varız” demek istediklerini söyleyen Gedik, diğer ülke takımlarının “Sizi de Milli Eğitim Bakanlığı mı yönlendirdi?” sorusuna şaşırmış. Anlamış ki, diğer devletler, yetenekli öğrencileri seçip ülkelerini temsil etmeye gönderiyor. Japonlar gibi, bu yarışmalara göre eğitim müfredatını şekillendiren ülkeler dahi olduğunu anlatıyor. 

All Star Robot Takımı, bu yıl Çin’de düzenlenen FRC Robot Turnuvası’ndan ‘ilham veren takım’ ödülüyle döndü. Takımın bazı üyeleri liseden mezun olsalar da, hâlâ zamanlarının büyük bölümünü akademide geçiriyor ve kendilerine imkân verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Haberin Devamı

Metin Kaya’dan, gençlere 3 tavsiye

* Robotik alanı, mekanik, elektronik ve programlama konularını kapsıyor. Bu konulardan en az birinde uzmanlaşıp diğer konularda da yeterli enformasyona sahip olmak için gayret etmeliler.

* Yabancı dil konusunda eksiklikler mutlaka tamamlanmalı, özellikle dünyanın ortak dili İngilizceye hakim olmaları gerekli.

* Kendilerine ve başarabileceklerine gerçekten inanmaları ve çok çalışmaları gerekli. Hiçbir başarı, özveri ve çalışma olmadan gelmez. Yeter ki hayallerinin peşinden çok çalışarak koşsunlar.

Kültürel Farklılıklar | Her Şey Hakkında Her Şey

BAKMADAN GEÇME!