Türkiye'nin gıdasını Ege karşılayacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin gıdasını Ege karşılayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2017 10:36

TÜRKİYE Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi Başkanı Hüseyin Canpolat,  artan Türkiye nüfusuyla birlikte gıda ihtiyacının da giderek büyüdüğünü, Ege bölgesinin ise bu ihtiyacı karşılayabilecek potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

 

Türkiye ve Ege'de tarım üretiminde son durumu ve gelecek planlarını değerlendiren TÜGİAD Ege Şubesi Başkanı Hüseyin Canpolat, Türkiye'nin 24 milyon hektarlık tarım alanında 115 milyon ton bitkisel, 24 milyon ton da hayvansal üretim gerçekleştirdiğini söyledi. Türkiye'nin tarımsal hasılada son 12 yıldır Avrupa'da birinci sırada yer aldığını, son 15 yılda hükümetin ise tarıma yönelik desteğinin 90 milyar lirayı aştığını söyledi. Ege'de 30 havzanın tarımsal SİT alanı ilan edilmesinin 2017 yılı için tarımda devrim niteliği taşıyan gelişmeler olduğunu söyleyen Canpolat, “Tarımda artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Ege nüfusu artıyor. Bu nüfusa yetecek tarım ve hayvansal üretimi gerçekleştirmek, tarım ve hayvancılık ekonomisinde küresel rekabette hak ettiğimiz yeri almak zorundayız dedi.
MİLLİ TARIM PROJESİ
Endüstri 4.0 teknolojisinin tarımı da etkilemesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Canpolat, Milli Tarım Projesi uygulamalarını umutla beklediklerini belirterek, “Tarım da hayata geçecek milli politikayla stratejik ve arz açığı olan tarım ürünlerinin ülke kaynaklarından karşılanması öncelikli olmalı. Bu stratejik yaklaşım tarım üretimini hem miktar hem de değer olarak artıracaktır. Bunun sonuçları ise Ege ekonomisine, hem istihdam hem de büyüme olarak geri dönecektir" diye konuştu.
HEDEF TARIM ÜRETİMİNDE ZİRVE
Havza bazlı destekleme modelinde Ege'de hangi ürünün nerede ve ne kadar üretileceğinin bilimsel veriler ve ekonomik gerçeklere göre hesaplanacağını söyleyen Canpolat, tarım üreticilerinin güçleneceğini ve  aynı zamanda tarımsal sanayinin yeni girişimcileri olacağını anlattı. Ege Bölgesi'nin yerli ve yabancı yatırımcıların da dikkatini çekeceğini söyleyen Canpolat, “Tarım ürünlerini üreten, geliştiren, katma değer yaratan ürünleri piyasaya süren,  pazarlama ve rekabet gücüne sahip bir bölge tarımı hayal ediyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da desteğiyle Ege'de geleceğin tarım politikasını, sektörün tüm paydaşlarının katılımıyla İzmir 2030 Platformu'nda tartışacağız. Hazırlanacak raporu bakanlığımıza sunacağız. Hedefimiz Ege'nin milli tarım politikasıyla üretim ve ihracatta zirveye yerleşmesine katkıda bulunmak" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!