Türkiye'nin fidan üretiminde hedefi "dünya liderliği"

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin fidan üretiminde hedefi dünya liderliği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 11:05

- Türkiye Fidan Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergene: "Avrupa'da ilk sıradayız ancak hedefimiz 5 yıl içinde ABD'yi geçerek dünya liderliğine oturmak" - "Fidan satışımızdan yıllık ortalama 3,5 milyon avro ihracat gelirimiz var" - "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının meyve bahçesi kuran çiftçilere verdiği teşvikler önemli. Sertifikalı fidanlarda 150 ila 300 lira arası dönüm başına desteği var"

Haberin Devamı

BURSA (AA) - ŞABAN KILIÇCI - Türkiye Fidan Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ergene, Türkiye'nin, fidan üretiminde Avrupa'da ilk sıraya yerleştiğini belirterek, 5 yıl içinde ABD'yi geçerek dünya liderliğine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Ergene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının son yıllarda verdiği desteklerin ardından Türkiye'nin, fidan üretiminde Avrupa'da yarıştığı İspanya ve İtalya'yı geçerek ilk sıraya yerleştiğini anlattı.

Fidan üretiminde Avrupa'da Türkiye'nin, dünyada ise ABD'nin birinci sırada yer aldığını anlatan Ergene, "Avrupa'da ilk sıradayız ancak hedefimiz 5 yıl içinde ABD'yi geçerek dünya liderliğine oturmak" dedi.

Ergene, fidan ihracatının ağırlıklı olarak Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Bosna Hersek, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan'a yapıldığı bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin yıllık fidan dış satımının adet bakımından ortalama 35-40 milyon olduğunu aktaran Ergene, "Fidan satışımızdan yıllık ortalama 3,5 milyon avro ihracat gelirimiz var. Yurt dışına bölgelerine göre değişiyor ama Avrupa'ya en çok ağırlıklı olarak ceviz, şeftali, nektarin, armut ve elma fidanları satıyoruz. Ortadoğu'ya ise çoğunlukla elma, şeftali, armut, ceviz ve nektarin fidanları gönderiyoruz" diye konuştu.

- "Meyvecilik her zaman kazandırır"

Mehmet Ergene, Türkiye'de yılda ortalama 70 milyon aşılı meyve fidanı, 100 milyon kadar da çöğür denilen anaç fidanı üretildiğini aktardı.

İnegöl'ün, ülkenin fidan üretimi ve ihracatında önde gelen merkezlerinden olduğunu vurgulayan Ergene, şunları kaydetti:

"İnegöl, Türkiye'de fidancılığın başkentidir. Bunun dışında ikinci sırada İzmir'in Ödemiş ilçesi geliyor. Isparta, Adana ve diğer bölgeler olmak üzere üreticilerimiz bulunuyor. İnegöl'de elma, armut, şeftali, nektarin, kiraz, vişne, kayısı gibi meyve fidanları üretiliyor. Adana ve Akdeniz Bölgesi'ndeki iklime sahip diğer yerlerde ise ağırlıklı olarak nektarin, şeftali, greyfurt, portakal, mandalina gibi narenciye fidanları üretiliyor. Isparta'da elma ve kiraz fidanı üretimi ağırlıkla yapılıyor. Ödemiş'te yine İnegöl'deki gibi bütün çeşitler üretiliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının meyve bahçesi kuran çiftçilere verdiği teşvikler önemli. Sertifikalı fidanlarda 150 ila 300 lira arası dönüm başına desteği var. Vatandaşlarımızı, toprağın altına değil üstüne yatırım yapmalarını davet ediyoruz. Meyvecilik her zaman kazandırır. Meyve suyu sanayisi de var. İç piyasada tüketimi de vardır. Türkiye'de fidan ekim zamanı, meyve bahçesi kuracak vatandaşlarımız için 15 Kasım'da başlar, mart ayı sonuna kadar devam eder ancak şubat ayını geçirmemelerini öneriyoruz."

Haberin Devamı

Ergene, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, birliğe üye olmayan fidan üreticilerine destek vermediğini hatırlattı.

Türkiye'de bin 200 dolayında fidan üreticisi bulunduğunu dile getiren Ergene, "Bu bin 200 üreticimizin tamamı 1-2 yıl içinde birliğimize üye olacak" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!