Türkiye'nin en iyi 100 albümü

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin en iyi 100 albümü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2017 16:20

Aşkımız da kahrımız da onlarla... Neşemizde de izleri var, hüznümüzde de... Birleşen kalplerimizde, ayrılan ellerimizde, alnımızdan dökülen terde, çaldığımız ıslıkta, bebeğimize söylediğimiz ninnide... İsyan çığlığımız, öfkemiz, hasretimiz, mağlubiyetimiz, zaferlerimiz, aşklarımız, acılarımız onlar... Şarkılar... Bu şarkıları içeren nice güzel albüm yapıldı ülkemizde. Sizi bugün Türkiye’nin müzikli yoluna çıkarıyoruz. Müzisyenlerden, yorumculardan, eleştirmenlerden, prodüktörlerden oluşan 100 kişilik dev jürimiz Türkiye’nin en iyi 100 albümünü seçti. Sadece içerdikleri değil, mecburen dışarıda kalanlarla bile muazzam bir liste bu. Bu seçkiyi meydana getirmek için Hürriyet Pazar’ın tüm editör ve muhabirleri müthiş bir emek verdi. Listeye katkı sunan jüri üyelerine ve gönlümüzde taht kuran bu şarkıların sahiplerine teşekkürlerimizle; işte Türkiye’nin müzikal mirası...

Haberin Devamı

Nasıl seçtik? Sıralama, jüri üyelerinin listelerindeki albümlere sırasıyla 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 puan verilmesi şeklinde gerçekleştirilmiştir.

1 ELE GÜNE KARŞI YAPAYALNIZ

Türkiyenin en iyi 100 albümü

MFÖ / 1984
Aldığı puan: 361

O dönem için mucizeydi... (Fuat Güner anlatıyor...)

‘Ele Güne Karşı Yapayalnız’  15 yılın birikimiydi... O albümle, Türkiye gibi sadece solistlerin var olduğu, grupların rağbet görmediği, solistli grupların ender bulunduğu bir dönemde ilk defa ‘Mazhar Fuat Özkan’ diye üç kişilik bir grup, Türkiye’de dinleyicinin gönlüne girdi. Dinleyici bütün şarkıları sözleriyle birlikte ezberledi ve albüm 26 hafta müzik listelerinden bir numara kaldı. Üç ses söyleyen, üçlü bir grubun bu başarısı o dönem de tam bir mucizeydi. Bizim için müthiş bir başarı ve onur oldu. O albüm ve sonraki albümlerle bir sürü jenerasyonu sürükledik... Albümün hikâyesine gelirsek; Balet Müzik’ten Yeşil Giresunlu başlarda albümü çıkarmak istemedi. İzmir Fuarı’nda Mazhar’la birlikte, albümü çıkarması için onu epey sıkıştırdık. Sonra “İyi ki çıkarmışız; bir daha ağzımı açmam, ne istiyorsanız yapın” dedi. Bu üç jenerasyonu peşinden sürükleyen bir müzik kariyerinin başlangıç albümü oldu. Bugün bu kadar yıl sonra böyle büyük ve onur verici bir haber aldık. Albümün bir numara seçilmesi bizim için gurur verici. Ne mutlu bize ki, böyle bir geri dönüşü yaşadık. Bize bu onuru yaştan herkese, jüri üyelerine ve dinleyicilerimize teşekkür ediyoruz. Bu ilerisi için şevkimizi daha da artırıyor. Gençleşmemizi sağlıyor.

Haberin Devamı

2 BENİMLE OYNAR MISIN

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Bülent Ortaçgil / 1974
Aldığı puan: 268

Bir şehir ozanıyla tanışınca... (İzzet Öz)

Bülent Ortaçgil, Türkiye’de yaptığı müzik türünün sevilmesinde katkısı olan en önemli sanatçılardan biridir. ‘Benimle Oynar mısın’ bu anlamda Türkiye’de yapılmış belki de en değerli çalışmadır. Deniz kenarında, ateş etrafında oturup, şarkıların yalın halini gitar eşliğinde Ortaçgil’den dinlediğim geceleri hatırlıyorum. Şarkılar çok hoşuma gitmişti ve benim için unutulmaz anlardı. Sonrasında Ali Kocatepe ‘1 Numara’dan albümü yayımladığında radyoda defalarca çalıp, TV programlarında da yer verdiğim önemli bir albümdür. Bu albümle müzikseverler bir şehir ozanıyla daha tanışmanın keyfini çıkardı. ‘Kediler’ adlı parçadan sonra “Siz hangi kedilerdensiniz?” anonslarımı unutamıyorum ve tabii ki ‘Şık Latife’, ‘Olmalı mı, Olmamalı mı?’ her zaman radyo programlarımda yer alan parçalardı. Ortaçgil’in dostu ve arkadaşı olarak onun bu güzel yapıtlarını radyoda çalmanın, TV’de sunmanın mutluluğu ve huzuru içerisindeyim. Bülent Ortaçgil seni çok seviyoruz. 

Haberin Devamı

3 SEN AĞLAMA

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Sezen Aksu / 1984
Aldığı puan: 164

İzmir’den gelen o kız (Ertuğrul Özkök)

Ne albümdü o... Ah ne albümdü... Her birini tek tek ezbere söylediğimiz şarkılar. 1985 yılıydı. Turgut Uyar ölmüştü. İzmir’den bir kız gelmişti ve ta şuramıza öyle bir albüm sokmuştu ki... ‘Sen Ağlama’, ‘Geri Dön’, ‘Haydi Gel Benimle Ol’, ‘Tükeneceğiz’... Özal’lı yıllardı. 12 Eylül yavaş yavaş gidiyordu. Milliyetçi Cephelerin böldüğü Türkiye yine birleşiyordu. Bu albüm kalbimizin tutkalıydı. Hep birlikte söyledik. Öyle çok söyledik ki... Hiç bitmedi.

4 MED CEZİR

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Haberin Devamı

Levent Yüksel  / 1993
Aldığı puan: 162

Hep ilham kaynağı (Özge Fışkın)

‘Med Cezir’ albümünün çıktığı 1993, kariyerimle ilgili hayaller kurmaya başladığım zamana denk geliyor. Hâlâ büyük zevkle dinlediğim, müthiş bir bütünlüğü olan harika bir klasik. Bu albümün müzikle ilgili hayalleri olan pek çok kişiye büyük ilham kaynağı olduğunu ve olmaya da devam edeceğini düşünüyorum. 

5 GÜLÜMSE

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Sezen Aksu  / 1991
Aldığı puan: 135

Bir kilometre taşı (Zülfü Livaneli)

Sezen Aksu’nun yaratıcılığı o kadar güçlü ki hem popüler, yaygın hem de zamana yayılan albümler yapıyor. ‘Gülümse’ bu albümlerin içinde, ülkemizin müziğinde bir kilometre taşı gibi ortaya çıkmakta. Şiirler, besteler ve düzenlemeler açısından bakıldığı zaman, çok büyük isimleri bir araya getirmesiyle de öne çıkan bir albüm. Onno Tunç, Atilla Özdemiroğlu, Kemal Burkay, Arto Tunçboyacıyan, Ara Dinkjian gibi çok önemli şair ve müzisyenleri, Sezen Aksu enerjisinde birleştiren unutulmaz bir albüm. Hepimizin belleğinde çok özel bir yeri var. 

Haberin Devamı

6 DÜNYA YALAN SÖYLÜYOR

Türkiyenin en iyi 100 albümü

mor ve ötesi  / 2004
Aldığı puan: 119

Dönemin ruhu burada (Kanat Atkaya)

‘Dünya Yalan Söylüyor’ sadece ‘mor ve ötesi’ için değil, Türkçe sözlü rock müzik tarihi için de bir ‘opus magnum’dur, ‘büyük iş’tir, başyapıttır. Mayıs 2004’te yayımlanan albüm döneminin ruhunu bireysel ve toplumsal manada yansıtır, politik bir tavır da içerir, harikulade aşk şarkıları da. ‘Cambaz’, ‘Bir Derdim Var’, ‘Aşk İçinde’, ‘Uyan’ başta olmak üzere grubun klasiklerine evrilen 10 muhteşem parça. Dinlemeye doyulmaz, doyulmuyor da zaten... Bu arada albümün başarısında Tarkan ‘Pentagram’ Gözübüyük’ün olağanüstü prodüktörlük başarısı muhakkak hatırlanmalıdır; çıtayı bu alanda en üst noktaya koymuştur...

Haberin Devamı

7 ZAMAN ZAMAN

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Fikret Kızılok  / 1983
Aldığı puan: 103

Tevazu ve yalınlığın albümü (Sedat Ergin)

‘Zaman Zaman’ bestelerin özgünlüğü açısından önemli. Yalınlığı açısından önemli. Müzikte tevazu içinde kalınarak da pekâlâ çok şey söylenebilir; bunu göstermesi bakımından önemli. Tabii yaydığı hüzün duygusu açısından da önemli. Hâlâ her dinlediğimde içimi bir hüzün kaplıyor. ‘Zaman Zaman’, ‘Sevda Çiçeği’, ‘Yeter Ki’, ‘Uyku Kardeşim’ ve diğerleri... Hiçbirini bir diğerine tercih edemiyorum.

8 KADIN

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Şebnem Ferah  / 1996
Aldığı puan: 98

Şebnem çıtayı yükseltince... (Harun Tekin)

1996 tarihli ‘Kadın’ albümünün en önemli etkileri kısaca üç başlık altında toplanabilir: Albümün kayıt ve prodüksiyon kalitesi, sıradışı vokal performansı ve rock’ın anaakıma dahli. Yapımında prodüktör kelimesinin Türkçedeki anlamını yeniden tarif edecek kadar mühim üç müzik gurusu, Tarkan Gözübüyük, İskender Paydaş ve Demir Demirkan’ın bir arada yer alması, ses kalitesinin o günün normallerinin çok üstüne çıkmasıyla sonuçlandı. Şebnem’in yeteneğiyle birleştirdiği çalışkanlığı, tüm rock şarkıcıları için çıtayı bambaşka bir yere koydu. Ve bu ikisi, çok iyi şarkılar ve zamanın ruhuyla birleşince, müzik endüstrisinin de etkileriyle baş etmek ve kendini yenilemek zorunda kalacağı güçte bir albüm ortaya çıktı.

9 AACAYİPSİN

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Tarkan  / 1994
Aldığı puan: 84

Türk popunun nefis klasiği (Onur Baştürk)

Tarkan’ın Aacayipsin’i öyle bir albümdü ki, bir kere hem Tarkan’ı başka bir yere taşıdı hem de Türkçe müzik dinleyenleri. İçinde erotizm de vardı bu albümün: “Kız hepsi senin mi” diyordu Tarkan büyük bir iştahla, arzuyla ve hiç çekinmeden. Unutulmaz baladları da peş peşe sıralıyordu yanı sıra:  “Unutmamalı o güzel günleri” ve “Dön bebeğim dön çaresiz başım” diyerek. Türk popunun nefis bir klasiği bu albüm.

10 SULTAN-I YEGÂH

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Nur Yoldaş  / 1981
Aldığı puan: 78

Hem Doğu hem Batı (Naim Dilmener)

Popüler müziğimizin anıt isimlerinden Ergüder
Yoldaş’ın en büyük eseridir ‘Sultan-ı Yegâh’. Doğu ile batının iki yakasını mükemmel bir biçimde bir araya getirmiştir bu albüm; ne öncesi ne de sonrasında, muadiline rastlanmamış ölçüde özgün ve sağlamdır. Eşsiz ses Nur Yoldaş’ın da katkılarıyla, bu albüm dünya döndükçe etkisini sürdürecek, dinleyeni alıp (hem geçmiş, hem de gelecekte) başka âlemlere götürecek.

11 IŞIK DOĞUDAN YÜKSELİR

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Sezen Aksu / 1995
Aldığı puan: 70

Sezen Aksu’nun hem “şimdi yeni şeyler söylemek lazım” dediği hem de tüm Anadolu geleneğini kucakladığı albümdü. Çığır açtı.

12 GİT

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Sezen Aksu / 1986
Aldığı puan: 62

Sezen Aksu, her bir şarkısı hit albüm üretme geleneğini sürdürdü. ‘Git’ ile, ‘Beni Unutma’ ile yıktı geçti. 

13 AŞK TESADÜFLERİ SEVER

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Müslüm Gürses / 2006
Aldığı puan: 57

Seveni zaten Müslüm’ü başının üstünde taşıyordu ama ‘Aşk Tesadüfleri Sever’, ‘Baba’yı entelektüel kesimin de gönlüne soktu. ‘Bir Ömür Yetmez ki’, ‘Döndür Yolumdan’, ‘Nilüfer’... Her iyi albüm gibi yıllar geçtikçe güzelleşiyor. 

14 LÂ'L

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Sertab Erener / 1994
Aldığı puan: 55

90’ların ilk yarısı ‘Sezen’in kanatlarının altından çıkanların dönemiydi. Sertab Erener’in ikinci albümü ‘Lâ’l’ şarkıcının artık kendi kanatlarını taktığını da gösterdi. Bir bulut oldu; yüklenip yağdı Sertab... 

15 2023

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Barış Manço / 1975
Aldığı puan: 54

‘Zamanının ötesinde’ tanımını sonuna kadar hak eden bir albüm... Biraz ‘progressive’, biraz ‘elektronik’... ‘Kayaların Oğlu’ gibi bilimkurguya çalan, ‘Gülme Ha Gülme’ gibi dramatik şarkılar... Ama en önemlisi, her zaman yeni.  

16 YENİ BİR GÜN

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Barış Manço & Kurtalan Ekspres  / 1979
Aldığı puan: 51

Saykodelik Barış (Kaan Sezyum)

1979 tarihli ‘saykodelik’ / progresif rock türünde önemli bir tematik albüm. Manço bu albümde Pink Floyd, Alan Parsons Project ve Jethro Tull’la aynı zamanda, güncel işler üretiyor. Mutlaka dinleyin... 3’üncü havalimanını çekemenyen Almanlar yeniden plağını bastı, o kadar diyeyim! 

17 ELEKTRONİK TÜRKÜLER

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Erkin Koray  / 1974
Aldığı puan: 50

Bir bütün olarak akıp gidiyor... (Görgün Taner)

Bu plağı Kadıköy Bahariye’de Minimo plakçısından, Manuk’tan almıştım. Sene 1975. ‘Şaşkın’, ‘Fesuphanallah’ sonrası Erkin Koray’dan nasıl bir şey çıkacağını kestiremiyordum. Eve gelip dinledim. Büyülendim. Albümde hit single yoktu. Belki ‘Cemalim’. Ama albüm bir bütün olarak baştan sona kendini dinletiyor, akıp gidiyordu. Tıpkı Pink Floyd ya da King Crimson albümleri gibi... Basta Ahmet Güvenç, davulda Sedat Avcı, ayrıca Ömer Faruk Tekbilek gibi müzisyenlerle, yani çok sağlam bir kadroyla ‘saykodelik’ bir Anadolu rock. ‘Elektronik Türküler’, daha sonraki kuşak müzisyenlerin gelişmelerine önderlik eden, Erkin Koray’ın en önemli albümüdür.

18 BİR ÖMÜRLÜK MİSAFİR

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Erkan Oğur / 1996
Aldığı puan: 50

Erkan Oğur’un müzik yapmak yolunda giderek müziğin kendisine dönüştüğünü bize ilk gösteren albüm. ‘İki Keklik’teki perdesiz gitarın titretmediği bir kalp olabilir mi?

19 NERDE KALMIŞTIK?

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Cem Karaca / 1992
Aldığı puan: 48

“Gecenin nemi mi değmiş gözlerine...” Bir dönem canlı müzik çalınan barlarda, ağdalı sesli müzisyenler şarkıya Cem Karaca gibi, zehir gibi girmek isterdi ama ne fayda! Cem Karaca’nın biricikliğini perçinleyen bir albüm... 

20 BİR NEFES GİBİ

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Nükhet Duru / 1976
Aldığı puan: 44

Nükhet Duru’nun ilk stüdyo albümü, şarkıcının o tadına doyulmaz sesinin en güzel belgelerinden biri; bugüne kalan bir klasik. 

21 YANA YANA

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Fikret Kızılok / 1994
Aldığı puan: 43

‘Bu Kalp Seni Unutur mu’, ‘Bir Harmanım Bu Akşam’, ‘Gönül’, ‘Ben Gidersem’, ‘Gecenin Üçünde’... Daha sayalım mı? 

22 BELKİ ALIŞMAN LAZIM

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Duman / 2002
Aldığı puan: 39

Duman’ın ikinci stüdyo albümü, memleket rock müzik gündemine bomba gibi düştü. Grup, bu albümün öncesinde de çok formdaydı ama ‘Manası Yok’, ‘Kırmış Kalbini’, ‘Haberin Yok Ölüyorum’ onu zirveye taşıdı. 

23 MAVİ MAVİ

Türkiyenin en iyi 100 albümü

İbrahim Tatlıses / 1985
Aldığı puan: 38

1980’ler arabeskinin temel taşı. Dönemin fon müziği, ruhu... Yaylılar, vurmalılardan sonra İbrahim Tatlıses’in inceden ‘Yıllardır bir özlemdir’ çekerek konuya girmesi... Hakikaten bir özlem haline geldi bu albüm. 

24 DELİ KIZIN TÜRKÜSÜ

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Sezen Aksu / 1993
Aldığı puan: 37

‘Küçüğüm’, ‘Masum Değiliz’, ‘Kalbim Ege’de Kaldı’... Albüme damgasını vuran aranjör Uzay Heparı’nın kısacık hayatının zirve noktası; bize bıraktığı bir güzel armağan. Hem de Sezen Aksu’nun müthiş olgun performansıyla.

25 ZİRVEDEKİ ŞARKILAR

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Zeki Müren  / 1989
Aldığı puan: 37

En kendine has icracı (Elif Türkölmez)

Samime Sanay, Ayşe Tunalı, Yüksel Uzel, Bülent Ersoy... Müzik zevkinin bir kısmı 80’lerin sonu, 90’ların başında çıkan pop/fantezi kasetlerle şekillenenlerin bilip seveceği bu tatlı insanların en güzel şarkılarını bir arada düşünün. Hem de bu ülkenin en kendine has tavırlı icracısı Zeki Müren’in sesinden... 1989’da çıkan Zirvedeki Şarkılar, benim hayatımın da bir nevi zirvesine denk geldiği için yeri hep kalbim... 

26 JAZZ SEMAİ

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Erol Pekcan, Tuna Ötenel, Kudret Öztoprak / 1978
Aldığı puan: 51

Yeniden basıldı (Eray Aytimur)

‘Jazz Semai’, Türkiye’de cazın resmi açılış plağı desem yeridir. Ülkemizde caz müziğin başlamasına öncülük eden, duayenlerimiz Tuna Ötenel, Erol Pekcan ve Kudret Öztoprak’ın seslendirdiği bu albümün prodüktörlüğünü çok değerli müzik adamı Nino Varon yapmıştır. Albüm 1978 tarihli. Yani memleket cazının tevellüdü epey eski, sanıldığı gibi “Caz dinleyip belgesel izliyorum” diye karikatürize edilecek bir durum yok. Ve ne mutlu ki ‘Jazz Semai’ 2016 yılında orijinal formunda  tekrar basılarak, sadece meraklısının ulaşabildiği bir kült albüm olmaktan çıktı. Erol Pekcan ve Kudret Öztoprak maalesef hayatta değiller ama Tuna Ötenel’i uzun bir zaman sonra 26 Nisan’da Salon’da dinleyebilirsiniz. 

27 SÜPERSTAR '83

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Ajda Pekkan / 1983
Aldığı puan: 35

“Tam ona sarılırken baktım pencereden...” Süperstar Ajda’nın geri dönüş albümü... Hem de ne dönüş! Hem Ajda hem de tekrar beraber çalışmaya başladığı Fikret Şeneş formunun zirvesinde. 

28 ANADOLU POP

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Moğollar / 1971
Aldığı puan: 35

Bu unutulmaz albümde Moğollar, ‘Anadolu’nun kesik damarları’nı arayıp buluyor, bizlere sazıyla yol gösteriyor, rehberlik ediyor. Zirvesi ‘Ağrı Dağı Efsanesi’.

29 MANÇOLOJİ I-II

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Barış Manço / 1999
Aldığı puan: 34

O kadar çok hiti var ki Manço’nun; hepsini bir araya getiren Mançoloji çok sevildi. Dağlar Dağlar, Hal Hal, Kol Düğmeleri... Hepsi bir arada. 

30 40 YIL SONRA

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Modern Folk Üçlüsü / 1974
Aldığı puan: 34

Doğan Canku, Ahmet Kurtaran ve Selami Karaibrahimgil’den kurulu, türküleri, adı üstünde ‘modernize’ ederek söyleyen üçlü, ikinci stüdyo albümleriyle, kalıcı olduklarını ispatlamıştı. ‘Ali Paşa Ağıdı’nı dinleyip tüyleri diken diken olmayan var mı?

31 YORGUN DEMOKRAT

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Ahmet Kaya / 1987
Aldığı puan: 34

Ahmet Kaya’nın insanın yüreğine dokunan sayısız parçası var ama ‘Hani Benim Gençliğim’in yeri ayrı...  ‘Yorgun Demokrat’la, ‘Haçan Ölesim Gelir’ ile hem hüzünlü, hem coşkulu enfes bir karışım bu albüm. 

32 SÖZÜM MECLİSTEN DIŞARI

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Barış Manço / 1981
Aldığı puan: 33

‘Dönence’ burada, ‘Gülpembe’ burada, ‘Alla Beni Pulla Beni’ burada,  ‘Arkadaşım Eşşek’ ve ‘Ali Yazar Veli Bozar’ burada... 80’lerin Barış Manço’su deneylerini bitirmiş, olgunlaşmış... Bu albüm de onun kanıtı. 

33 BATSIN BU DÜNYA

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Orhan Gencebay  / 1973
Aldığı puan: 33

Sadece bir albüm değil, sadece bir şarkı değil... Bir isyan, bir umut, bir ödeşme... ‘Batsın Bu Dünya’ memleketin boğazına oturmuş yumrunun nihayet çözülüp çığlığa dönüştüğü o anın şarkısı, albümü... 

34 TEOMAN

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Teoman / 1996
Aldığı puan: 33

Bir ilk albüm daha ne kadar iyi olabilir? ‘Hiç Kimse Bilmez’ gibi bir şarkının varlığı bile, bu albümü listeye sokardı... Teoman’ın uzun yürüyüşüne başladığı güzel günlerin albümü...

35 BİRLİKTE ELLİ YIL

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Müzeyyen Senar & Ercüment Batanay 2006
Aldığı puan: 32

Müzeyyen Senar ve Tanburi Ercüment Batanay’ın müthiş ortaklığı tadına doyulmaz bu çalışmayı ortaya çıkardı: “Kapıldım gidiyorum bahtımın rüzgârına” derken Senar, siz de kapılıp gidiyorsunuz. 

36 EŞKIYA DÜNYAYA HÜKÜMDAR OLMAZ

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Zülfü Livaneli / 1975
Aldığı puan: 31

Livaneli’nin müziğinin kitlelere mal olduğu albüm işte bu albüm. Yaşar Kemal satırlarının hızı ve keskinliğiyle akıp giden müzik; “Döndüm daldan kopan kuru yaprağa” diye sözü bağlayan muazzam bir ozan...

37 UÇTU UÇTU

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Bulutsuzluk Özlemi / 1990
Aldığı puan: 30

‘Sözlerimi Geri Alamam’, ‘Tepedeki Çimenlik’, ‘Acil Demokrasi’, ‘Şili’ye Özgürlük’... Bulutsuzluk Özlemi’nin en güçlü, en formda hali... 

38 MELANKOLİ

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Nükhet Duru / 1978
Aldığı puan: 29

‘Melankoli’, ‘Ben Sana Vurgunum’, ‘Canbaz’... Türkçe pop klasiği...

39 İKİNCİ PERDE

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Bülent Ortaçgil / 1990
Aldığı puan: 28

Ortaçgil’in ‘jazzy’ albümü, pop müzikte yeni imkânlar arıyor, doksanların kapısını aralıyor. ‘Bu İş Çok Zor Yonca’, ‘Beni Kategorize Etme’ bu albümün klasikleri.

40 BENİM ŞARKILARIM

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Kayahan  / 1988
Aldığı puan: 28

Büyük besteci ve yorumcu (Şafak Ongan)

1988 yılı, dinleyebileceğim Türkçe şarkıları yeni yeni keşfettiğim yıllar... Elinde gitarıyla hayranı olduğum bir şarkıcıydı Kayahan. Zamanının ötesinde düzenlemeler, akustik gitarın önde olduğu şarkılar... Daha önce başkalarının sesinden duyduğum şarkıların bestecisi tarafından söylenmesi beni çok heyecanlandırmıştı. Kısacası ‘Yemin Ettim’lere gelmeden önce de Kayahan büyük besteci ve yorumcuydu zaten...

41 YAPARIM BİLİRSİN

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Kenan Doğulu / 1993
Aldığı puan: 28

“Engel mi mesafeler aşk yoluna meşk yoluna...” Kenan Doğulu, ilk albümüyle ortamlara fişek gibi girdi; sonra da aynı enerjiyle orada kalmayı bildi. 

42 HAYDE

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Kâzım Koyuncu / 2004
Aldığı puan: 27

Genç yaşta kaybettiğimiz Kâzım Koyuncu’nun mirası... Gözyaşsız dinlenemeyen ama bir yandan coşturan, mısır ekmeği gibi lezzetli, yaylalar gibi serin bir Karadeniz albümü. 

43 BÜTÜN ŞARKILARIM

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Tanju Okan / 1975
Aldığı puan: 27

İçe işleyen davudi sesiyle Tanju Okan, hançeri kalbimizde çevirdikçe çeviriyor... Halbuki ‘Öyle Sarhoş Olsam Ki’ tek başına insanı mahvetmeye yeterdi. 

44 GURBETİ BEN Mİ YARATTIM

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Arif Sağ / 1981
Aldığı puan: 27

Ödülü zamansızlık (Sabahat Akkiraz)

Türküler için yeni bir dönemin başladığını müjdeleyen albüm. Bazı albümler zamansızlıkla ödüllendirilmiştir. Kuşkusuz halk müziğinin sonsuza kadar yaşayacakları arasında ‘Gurbeti Ben mi Yarattım’ da yerini alacaktır. 

45 İSPANYOL MEYHANESİ

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Timur Selçuk / 1974
Aldığı puan: 26

Albüme adını veren ‘İspanyol Meyhanesi’, ‘Bugün, Yarın, Daima’, ‘Ayrılanlar İçin’... Timur Selçuk’un müziğini halen mıh gibi tutuyoruz aklımızda.

46 ERKİN KORAY

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Erkin Koray / 1973
Aldığı puan: 26

On yıllık bir 45’lik fırtınasından sonra çıkan albüm, Erkin Koray’ın hitlerini toplu halde sunuyordu. 

47 AYAĞINDA KUNDURA

Türkiyenin en iyi 100 albümü

İbrahim Tatlıses / 1975
Aldığı puan: 26

Halk müziğini kitlelere sevdirdi (Arif Sağ)

Halk müziğine yeniden yön vermiş bir çıkış. Sadece Tatlıses’in sesiyle değil, komple olarak halk müziğini kitlelere sevdiren bir albüm. İbrahim Tatlıses’in müzik dünyasına girmesinin dışında, halk müziğini entelektüel kesime dinletmeyi de başarmıştır. Albümün genel tarzı, ileride piyasaya çıkacak birçok albümü de etkilemiştir.

48 GÜLÜN KOKUSU VARDI

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu / 1998
Aldığı puan: 26

İki usta ismin birlikteliğinden çıkan muazzam bir albüm. Ustaların hem sesleri hem sazları müthiş bir uyum içinde. 

49 DAĞLAR DAĞLAR

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Barış Manço / 1993
Aldığı puan: 25

Bir Barış Manço toplama albümü daha... ‘Kağızman’dan ‘İşte Hendek İşte Deve’ye uzanıyor. 

50 NÂZIM ORATORYOSU

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Fazıl Say / 2001
Aldığı puan: 25

Fazıl Say’ın bestelediği eser, Genco Erkal ve Sertab Erener tarafından seslendiriliyor. Arşivlik. 

VE LİSTENİN SONRASI...

51. Fyderyk Chopin Complete Piano Music - İdil Biret (1990) / Aldığı puan: 23
52. Süperstar 2 – Ajda Pekkan (1979) / Aldığı puan: 22
53. Satılık – Yavuz Çetin (2001) / Aldığı puan: 22
54. Sevgiliye – Aşkın Nur Yengi (1990) / Aldığı puan: 22
55.  Eskimeyen Dost – Zeki Müren (1980) / Aldığı puan: 21
56. Vira Vira Yeni Türkü (1990)  / Aldığı puan: 21
57.  Sertab Gibi – Sertab Erener (1997) / Aldığı puan: 21
58. Nilüfer - Geceler  (1987) / Aldığı puan: 21
59. Seferberlik Türküleri ve Kuvayi Milliye Destanı - Ruhi Su (1993) / Aldığı puan: 21
60.  Doğu – Kardeş Türküler (1999) / Aldığı puan: 21
61. Orhan Gencebay ile Bir Ömür – Orhan Gencebay (2012) / Aldığı puan: 20
62.  Muhabbet 3 - Arif Sağ / M. Akarsu / Y. Top / M. Eroğlu (1985) / Aldığı puan: 20
63. Yine Yeni Yeniden – Nilüfer (1992) / Aldığı puan: 20
64.  M.V.A.B– MFÖ (1995) / Aldığı puan: 19
65.  Ruacan - Nükhet Ruacan (1978) / Aldığı puan: 19
66.  Mirkelam – Mirkelam (1995) / Aldığı puan: 19
67.  Yeni Şarkılar – Fazıl Say (2015)  / Aldığı puan: 18
68.  Anadolu – Aydın Esen (1992) / Aldığı puan: 18
69.  Beyhude – Hümeyra (1997) / Aldığı puan: 18
70.  Gönül Dağı - Neşet Ertaş (1999) / Aldığı puan: 18
71.  Cem Karaca’nın Apaşlar, Moğollar ve Ferdy Klein’a Teşekkürleriyle - Cem Karaca (1974) / Aldığı puan: 18
72. Karma – Tarkan (2001) / Aldığı puan: 18
73. Sezen Aksu’88 - Sezen Aksu (1988) / Aldığı puan: 17
74. Peki Peki Anladık – MFÖ  (1985) / Aldığı puan: 17
75. Dünden Bugüne – Fikret Kızılok  (2002) / Aldığı puan: 17
76.  Ağlamak İstiyorum / Anılar Coşkun Sabah  (1989) / Aldığı puan: 17
77. Demir Leblebi – Nazan Öncel  (1999) / Aldığı puan: 16
78. Bab-ı Esrar – Yansımalar (1995) / Aldığı puan: 16
79. Buğdayın Türküsü – Yeni Türkü  (1979) / Aldığı puan: 16
80.  Rapstar – Ceza (2004) / Aldığı puan: 16
81. Sen Yoluna… Ben Yoluma… - Hande Yener (2002) / Aldığı puan: 16
82. Hitit Sun – Düm Tek – Moğollar (1975) / Aldığı puan: 15
83. Türkülerimiz - Selda Bağcan (1974) / Aldığı puan: 15
84. Anadolu Beşik – Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu (2000) / Aldığı puan: 15
85. Odamda Yolculuk - Mehmet Güreli (2007) / Aldığı puan: 15
86. Suç Bende - Mustafa Sandal (1994) / Aldığı puan: 15
87. Süper Star – Ajda (1977) / Aldığı puan: 14
88. Burçak Tarlası - Tülay German (1964) / Aldığı puan: 14
89. Replikas – Avaz (2005) / Aldığı puan: 14
90. İstanbul Konseri - Münir Nurettin Selçuk (2012) / Aldığı puan: 14
91. Estağfurullah… Ne Haddimize! – Barış Manço (1983) / Aldığı puan: 14
92. Eski Köprünün Altında – Duman (1999) / Aldığı puan: 14
93. Âşık Olan Durmaz Ağlar - Muhlis Akarsu (1998) / Aldığı puan: 14
94. Sezen Aksu Söylüyor - Sezen Aksu (1989) / Aldığı puan: 13
95. Göç - Nazan Öncel (1995) / Aldığı puan: 13
96. Ayla Erduran Plays Brahms - Ayla Erduran (1980) / Aldığı puan: 13
97. Haziranda Ölmek Zor / Berivan - Grup Yorum (1987) / Aldığı puan: 12
98. Sevgililer Günü - İlhan İrem (1995) / Aldığı puan: 12
99. Prangalar- Ferdi Tayfur (1992) / Aldığı puan: 12
100. Nostalji – Muazzez Ersoy (1995) / Aldığı puan: 12

Türkiyenin en iyi 100 albümü

ERTUĞRUL ÖZKÖK'ÜN İLK 10'U

1. Sen Ağlama - Sezen Aksu 

2. Med Cezir - Levent Yüksel

3. Aacaipsin - Tarkan

4. Yana Yana - Fikret Kızılok

5. Suç Bende - Mustafa Sandal

6. Mustafa Ceceli - Mustafa Ceceli

7. Mirkelam - Mirkelam

8. Mavi Mavi - İbrahim Tatlıses

9. Ele Güne Karşı Yapayalnız - Mazhar Fuat Özkan

10.   Sevgiliye - Aşkın Nur Yengi 

Türkiyenin en iyi 100 albümü

SEDAT ERGİN'İN İLK 10'U

1. İspanyol Meyhanesi - Timur Selçuk

2. Zaman Zaman - Fikret Kızılok

3. Benimle Oynar Mısın - Bülent Ortaçgil

4. Ele Güne Karşı Yapayalnız - Mazhar Fuat Özkan

5. Yürüyorum Düş Bahçeleri'nde- Sezen Aksu

6. Türk Lokumuyla Tatlı Rüyalar - Mazhar Alanson

7. Nilüfer’le - Nilüfer

8. Erkin Koray - Erkin Koray

9. Dünya Yalan Söylüyor - mor ve ötesi

10. I Love May - Kerem Görsev

Türkiyenin en iyi 100 albümü

MEHMET Y. YILMAZ'IN İLK 10'U

1 - Melankoli - Nükhet Duru 

2 - Mançoloji I-II - Barış Manço

3 - Deli Kızın Türküsü - Sezen Aksu

4 - Benimle Oynar mısın - Bülent Ortaçgi 

5 - İşte Barış - İşte Erkin - Barış Manço/Erkin Koray

6 - Nerede Kalmıştık? - Cem Karaca

7 - Yine Yeni Yeniden - Nilüfer

8 - 40 Yılın 40 Şarkısı - Selda Bağcan

9 - En İyileri No.1 - Kayahan 

10 - Bulutsuzluk Özlemi 20 Yaşında - Bulutsuzluk Özlemi 

Türkiyenin en iyi 100 albümü

LEVENT YÜKSEL'İN İLK 10'U

1) Best of Tanju Okan - Tanju Okan  

2) Efsane Konserler -  Zülfü Livaneli 

3) Batsın Bu Dünya - Orhan Gencebay

4) Parka - Cem Karaca

5) Acı Gerçekler - İbrahim Tatlıses

6) Kadın - Şebnem Ferah

7) Benimle Oynar mısın - Bülent Ortaçgil

8) Ele Güne Karşı Yapayalnız - MFÖ

9) Sezen Aksu ‘88 - Sezen Aksu 

10) Manga - Manga

İŞTE 100 KİŞİLİK BÜYÜK JÜRİ

◊ Sumru Ağıryürüyen (Müzisyen, yorumcu)
◊ Edip Akbayram (Müzisyen, yorumcu)
◊ Sabahat Akkiraz (Müzisyen, yorumcu)
◊ Gaye Su Akyol (Müzisyen,Yorumcu)
◊ Sadun Aksüt (Müzisyen)
◊ Tolga Akyıldız (Müzik eleştirmeni)
◊ Eray Aytimur (Müzik eleştirmeni)
◊ Ayşegül Aldinç (Yorumcu)
◊ Alpay (Yorumcu)
◊ Ersin Antep (Müzikolog, müzik eleştirmeni)
◊ Funda Arar (Yorumcu)
◊ Aylin Aslım (Müzisyen, yorumcu)
◊ Cihat Aşkın (Müzisyen)
◊ Kanat Atkaya (Gazeteci, müzik eleştirmeni)
◊ Gürer Aykal (Orkestra şefi)
◊ Selda Bağcan (Müzisyen, yorumcu)
◊ Onur Baştürk (Gazeteci, yorumcu)
◊ Burhan Bayar (Müzisyen)
◊ Naci Bayşu (Prodüktör)
◊ Murat Beşer (Müzik eleştirmeni)
◊ Baha Boduroğlu (Müzisyen, yorumcu)
◊ Simge Büyükedes (Opera sanatçısı)
◊ Cumhur Canbazoğlu (Müzik eleştirmeni)
◊ Hayko Cepkin (Müzisyen, yorumcu)
◊ Armağan Çağlayan (Televizyon yapımcısı)
◊ Ozan Çolakoğlu (Müzisyen)
◊ Melis Danişmend (Müzisyen, yorumcu)
◊ Samsun Demir (Prodüktör)
◊ Naim Dilmener (Müzik eleştirmeni)
◊ Kenan Doğulu (Müzisyen, yorumcu)
◊ Ozan Doğulu (Müzisyen)
◊ Nükhet Duru (Yorumcu)
◊ Erci E. (Müzisyen, yorumcu)
◊ Akın Eldes (Müzisyen)
◊ Mehmet Erdem (Müzisyen, yorumcu)
◊ Cenk Erdoğan (Müzisyen)
◊ Hakan Eren (Prodüktör)
◊ Sedat Ergin (Gazeteci)
◊ Ceyl’an Ertem (Yorumcu)
◊ Erdal Erzincan (Müzisyen, yorumcu)
◊ Özge Fışkın (Yorumcu)
◊ Önder Focan (Müzisyen)
◊ Behzat Gerçeker (Müzisyen)
◊ Orhan Gencebay (Müzisyen, yorumcu)
◊ Gezegen Mehmet (Radyocu)
◊ Şemsettin Göktaş (Prodüktör)
◊ Gülşen (Yorumcu)
◊ Fuat Güner (Müzisyen, yorumcu)
◊ Aykut Gürel ((Müzisyen)
◊ Oğuz Haksever (Televizyoncu, radyocu)
◊ Doğan Hızlan (Gazeteci)
◊ Harun İzer (Radyocu; İKSV)
◊ Sagopa Kajmer ((Müzisyen, yorumcu)
◊ Kalben (Müzisyen, yorumcu)
◊ Yekta Kara (Opera sanatçısı ve rejisörü)
◊ Sinan Kaynakçı (Müzisyen, yorumcu)
◊ Tuna Kiremitçi (Müzisyen, yorumcu)
◊ Ali Kocatepe (Müzisyen, yorumcu)
◊ Sina Koloğlu (Müzisyen, müzik eleştirmeni)
◊ Niyazi Koyuncu (Müzisyen, yorumcu)
◊ Cengiz Kurtoğlu (Müzisyen, yorumcu)
◊ Zülfü Livaneli (Müzisyen, yorumcu)
◊ Mustafa Oğuz (Prodüktör)
◊ Sarp Maden (Müzisyen)
◊ Garo Mafyan (Müzisyen)
◊ Murat Meriç (Müzik eleştirmeni)
◊ Ozan Musluoğlu (Müzisyen)
◊ Batu Mutlugil (Müzisyen, yorumcu)
◊ Pelin Opçin (İstanbul Caz Festivali Direktörü)
◊ Şafak Ongan (Dream TV, Dream Türk Yayın Yön.)
◊ Bülent Ortaçgil (Müzisyen, yorumcu)
◊ Feryal Öney (Müzisyen, yorumcu)
◊ İzzet Öz (Müzik eleştirmeni)
◊ Romina Özipekçi (Radyocu)
◊ Duygu Özkan (Radyocu)
◊ Ertuğrul Özkök (Gazeteci)
◊ Metin Özülkü (Müzisyen, yorumcu)
◊ Korhan Özyıldız (Müzisyen, yorumcu)
◊ Arif Sağ (Müzisyen, yorumcu)
◊ Hasan Saltık (Prodüktör)
◊ Şebnem Savaşçı (Radyocu)
◊ Kaan Sezyum (Müzisyen, radyocu)
◊ Sıla (Yorumcu)
◊ Pieter Snapper (Müzisyen, akademisyen)
◊ Zihni Şahin (Plakçı)
◊ Doğan Şener (Müzik eleştirmeni, gazeteci)
◊ Görgün Taner (İKSV Vakfı Genel Müdürü)
◊ İbrahim Tatlıses (Yorumcu)
◊ Harun Tekin (Müzisyen, yorumcu)
◊ Ali Tekintüre (Söz yazarı)
◊ Mehmet Tez (Müzik eleştirmeni, gazeteci)
◊ Birol Topaloğlu (Müzisyen, yorumcu)
◊ Hulusi Tunca (Müzik eleştirmeni, gazeteci)
◊ Polat Yağcı (Prodüktör)
◊ Serhan Yedig (Müzik eleştirmeni, gazeteci)
◊ Hande Yener (Yorumcu)
◊ Aşkın Nur Yengi (Yorumcu)
◊ Çetin Cem Yılmaz (Müzik eleştirmeni)
◊ Mehmet Y. Yılmaz (Gazeteci)
◊ Levent Yüksel (Müzisyen, yorumcu)

Not: İsimler soyadına göre alfabetik sırayla yazılmıştır.

Türkiyenin en iyi 100 albümü

Galaksinin Koruyucuları Geri Döndü - Sinefil

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!