Türkiye’den YGS manzaraları

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den YGS manzaraları
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2016 12:50

2 milyondan fazla adayın katıldığı YGS saat 10.00’da başladı. Adaylar sınav salonlarında ter dökerken, aileleri de sınav merkezleri önündeki heyecanlı bekleyişini sürdürdü. Aksaray’da bir baba da oğlunu YGS’ye motive etmek ve ikinci kez üniversite okumak için sınava girdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Üniversiteye girişte ilk aşama olarak uygulanan YGS bugün yapıldı. Saat 10.00’da başlayan sınavda adaylara 160 soru yöneltildi ve 160 dakika verildi.  Sabah erken saatlerde okul kapılarına giden adaylar salonlara alınırken didik didik arandılar. Kemerler, başörtülerdeki iğneler, bozuk paralar gibi sınav kurallarına uymayan eşyalar içeri alınmadı. Saat 10.00’dan itibaren adaylar sınav salonlarında ter dökerken, aileleri de sınav merkezleri önündeki heyecanlı bekleyişini sürdürdü. Aksaray’da bir baba da oğlunu YGS’ye motive etmek ve ikinci kez üniversite okumak için sınava girdiğini söyledi.

Saçlarındaki boncuklar YGS’ye engel oluyordu

Adana: YGS’ye girmek için gelen saçları rengarenk ve boncuklu olan bir öğrenci, saçlarından dolayı bir süre bekletilip sorumluya bilgi verildikten sonra sınava alındı. Dilşat Yılmaz isimli bir aday ise rengarenk saçlarıyla, güvenlik kontrolü yapan polisin dikkatini çekti. Rengarenk saçlarının yanı sıra saçında birden fazla boncuk olunca polis sınav görevlisine haber verdi. Görevli ise, sınav sorumlusuna sorması gerektiğini bildirdi. Bu arada genç kız kenarda bekledi.

Haberin Devamı

Dilşat Yılmaz, saçında boncuk olduğunu, bunun yasak olduğunu bilmediğini, almazlarsa sınava girmeyip gideceğini, boncukları çıkartamayacağını söyledi. Dilşat Yılmaz endişe içinde beklerken sorumlu gelerek adayı alabileceklerini söyledi. Yılmaz, polis kontrolünden geçtikten sonra sınava girebildi. Adayların aileleri ise okulların bahçesinde dua okuyarak onlara manevi destekte bulundu. (İHA)

Herkes çocuğunu o babasını bekledi

Türkiye’den YGS manzaraları

Çankırı: YGS’ye giren 53 yaşındaki Ali Bülent Dereli'yi sınav boyunca oğlu okul bahçesinde bekledi.

Çocuklarının ikisi de üniversiteyi bitiren Ali Bülent Dereli, üniversite hayalini gerçekleştirmek için Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde YGS'ye girdi. Birçok vatandaş YGS'ye giren çocuğunu okul bahçesinde dua ederek beklerken, Dereli'nin sınavdan iyi not alarak çıkması için oğlu dua etti.

Haberin Devamı

Ali Bülent Dereli, 1979 yılında liseyi bitirdikten sonra maddi imkansızlıklar ve üniversitelerdeki anarşi ortamı nedeniyle okuyamadığını belirtti.

Daha sonra evlendiğini söyleyen Dereli, "Evlenip, ev geçimi de üzerimize bindikten sonra okumaktan iyice uzaklaştık. İki çocuğum oldu. Onları okutabilmek için elimden geleni yaptım. İkisi de üniversiteyi bitirdi. Bu arada ben de emekli oldum" dedi.

Emekli olduktan sonra çeşitli uğraşlar edindiğini belirten Dereli, "Çocuklarımın okulunun bitmesinin ardından ben de hayalim olan üniversiteyi okumaya karar verdim. Gördüğünüz gibi bugün sınava girdim. Beni sınava oğlum getirdi. Ben sınavdayken de çıkmamı bekledi. Yedi yıl önce onu ben sınava uğurlamıştım, şimdi o beni uğurladı" diye konuştu.

Haberin Devamı

Güzel sanatlar okumak istediğini söyleyen Dereli, sınavın güzel geçtiğini sözlerine ekledi.

Dereli'nin oğlu Aytaç Burak da babasının okuma isteğini sevinçle karşıladığını söyleyerek, "Babamın yıllar öncesinden kalan bir arzusuydu okumak. Ablamın ve benim okulumun bitmesinin ardından üniversite sınavına girmek istediğini söyledi. Bu isteği bizi de çok mutlu etti" dedi.

Herkesin çocuklarını sınava uğurlarken kendisinin babasını uğurladığını anlatan Dereli, "Etrafta bakıyorum herkes çocuklarının sınavdan çıkmasını bekliyor. Ben de babamı bekledim. Onun için dua ettim. İnşallah başarılı olur" ifadelerini kullandı.     

Edirne: Hurdacılık yaparak ailesinin geçimine katkı sağlayan 72 yaşındaki emekli Şevki Kılıç, Trakya Üniversitesinde bir bölüm kazanmak için YGS’ye girdi.

Haberin Devamı

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencisi Kılıç, sabah erken saatte sınava gireceği Trakya Üniversitesi Ayşekadın Kampüsü'ne heyecanla geldi. Kılıç, insanların yaşını düşünerek eğitim durumunu sınırlamaması gerektiğini söyledi.     

Üniversite sınavlarına her yıl girdiğini belirten Kılıç, "Evliyim, iki çocuğum var. Yaklaşık 20 yıldır emekliyim. Evime, aileme katkıda bulunmak için hurdacılık yapıyorum. Özellikle bulduğum eski kitapları sahaflara vererek değerlendiriyorum. Kitap okumayı da çok seviyorum. 72 yaşındayım, kendimi bildim bileli kitap okuyorum. Her akşam uyumadan birkaç sayfa okurum" diye konuştu.     

Haberin Devamı

Emekli olmadan önce de çeşitli üniversiteler kazandığını anlatan Kılıç, şunları söyledi:
"Şu an Anadolu Üniversitesi tarih bölümü son sınıf öğrencisiyim. İstanbul'da memuriyetim sırasında 1983'te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nü kazanmıştım. İşimizden dolayı devam edemedik. 2010'da girdiğim sınavda ise Karabük Üniversitesi'ni kazandım ama devam edemedim. Geçen yıl Kırklareli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümü'nü kazandım kayıt yaptırdım ama Edirne'den Kırklareli'ye her gün gidip gelmek zor geliyor. Hem ekonomik anlamda hem de yaşıma göre uzak. Edirne'de tarih bölümünde okumak istiyorum. Burada evim üniversiteye yakın. Daha önceki yıllarda başka illerde çeşitli bölümler kazandım ama devam edemedim. Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümünü açıköğretimden bitiriyorum, şimdi hedefim Trakya Üniversitesinde aynı bölümün örgün öğretimini okumak."     

"Gençler ülkenin geleceği"     

Şevki Kılıç, tarihe ilgi duyduğunu ve genellikle tarih kitapları okuduğunu anlatarak, "Benim hedefim bu bölümlerdeki eğitimi almak. 'Okumanın yaşı yok' dedik çıktık yola. Sigara, alkol kullanmıyorum. Üç paket sigara parasını kenara koyup, sınava giriyorum. Gençlere tavsiyem istedikleri bölümü okusunlar. Tercihlerini doğru yapsınlar. Gençler bu ülkenin geleceği. Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar diliyorum" dedi.

Kemer ve çakmağını Atatürk büstünün altına bıraktı

Türkiye’den YGS manzaraları

Zonguldak: YGS’ye giren öğrenciler didik didik aranırken, bir öğrenci sınav salonuna alınması yasak olan kemer ile çakmağını okulun bahçesinde bulunan Atatürk büstünün altına bıraktı. Karaelmas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Fener Anadolu Lisesi’nde sınava giren adaylar okulun girişinde görevliler tarafından didik didik arandı. Görevliler sınava girecek adayları alyans, kolye, toka, küpe, madeni para, kemer, cep telefonu ve cüzdanlarını yakınlarına vermeleri ya da kapının girişindeki masaya bırakmaları konusunda uyardılar. Bazı öğrenciler yasak olan eşyalarını ailelerine teslim ederken bazıları da okul girişlerindeki pencere kenarlarına ve görevlilerin bulunduğu bölümdeki masanın üzerine bıraktılar. Bir öğrenci de üzerindeki kemer ve çakmağını okulun bahçesinde bulunan Atatürk Büstü’nün altına bıraktıktan sonra sınava girdi. Çocuklarını sınava getiren velilerde okul bahçelerinde heyecanla bekledi. Aileler okul önlerinde çocukları için dua okuyarak sınavın bitmesini bekledi. Sınavın başlamasıyla birlikte okulların etrafında devriye gezen polis ekipleri gürültü yapılmaması için önlem aldı.

35'inci kez üniversite sınavına girdi

Türkiye’den YGS manzaraları

Samsun: Samsun’un Bafra ilçesinde sınıf öğretmenliği yapan ve 3 üniversite mezunu 53 yaşındaki Adem Topçuoğlu, 35’inci kez üniversite sınavına girdi. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) Bafra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde giren Topçuoğlu, sınav öncesinde, gireceği sınavın 35’inci deneyimi olacağını söyledi. Bafra Lisesinden 1980’de mezun olduğunu, o tarihten sonra üniversite sınavlarına girdiğini anlatan Adem Topçuoğlu, “35’inci kez sınava giriyorum. 4’üncü üniversitemi okuyorum. Bu sene bitecek. İnşallah 5’inci üniversitemi seneye düşünüyorum. 3 üniversite bitirdim. Turizm otelcilik, işletme fakültesi ve otobüs şoförlüğü bitirdim. Son olarak kamu yönetimi okuyorum, o da bitmek üzere” dedi. Sınava girecek öğrencileri heyecanlanmamaları için teskin etmeye çalışan Topçuoğlu, kendisinin sınav heyecanını aştığını söyleyerek, “Bildiğiniz soruları yapın, bilemediklerinizi de bildiklerinizden sonra tekrar gözden geçirerek cevaplayın. Rahat olun, kendinizi bunaltmayın” şeklinde nasihatlarda bulundu. Liseden mezun olduktan sonraki ilk sınavında heyecanlandığını anlatan Adem Topçuoğlu, şunları dile getirdi: “Lise bitiyor, ben ilk sınava giriyorum. Her sınava girmem bana o anı yaşatıyor. İlk defa ya da ikinci kez sınava giren öğrenciler beni görünce nasihat veriyorum, heyecanlanmamalarını söylüyorum, ‘üzülmeyin’ diyorum. ‘Bu birinci sınav, bir olmazsa ikinci sınav olur, üç olur’ gibi moral veriyorum, ben 34 kez sınava girdiğimi, gireceğim bu sınavın ise 35’inci olduğunu söylüyorum. Sadece rahat olsunlar, kafalarına hiçbir şey takmasınlar. Bu sınavın sonu yok, her zaman sınava girme hakları var. Sorulara sakince ve düşünerek cevap versinler.”

Topçuoğlu, sınavın ardından ise “35’inci sınavımı bitirdim, gayet rahat geçti. İnşallah diğer arkadaşlar da rahat ve sakin bir sınav geçirmiştir, başarılı olmuştur. Sınavlarda başarılı olabilmek için çok çalışmak lazım, öyle kuru kuruya gelinmiyor. Benim öğrencilerden bir tek ayrıcalığım, ön hazırlığımın olmaması. 1980 yıllarındaki bilgilerle sınava giriyorum” ifadesini kullandı.  

Dünyanın en uzun boylu kızı da sınavdaydı

Karabük: Safranbolu ilçesinde yaşayan ve 2.13 metrelik boyuyla 'dünyanın 18 yaş altı en uzun boylu kızı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Rumeysa Gelgi, YGS'ye girdi. Karabük Üiversitesi Teknoloji Fakültesinde sınava giren Rumeysa Gelgi, kendisi için heyecanlı bir deneyim olduğunu söyledi.

ÖSYM yetkililerinin kendisine çok yardımcı olduğunu ifade eden Gelgi, soruların tahmin ettiği zorlukta olduğunu ve elinden geleni yaptığını belirtti.  Gelgi, seçeceği bölümle ilgili kesin bir karar vermediğini, daha LYS'ye gireceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Ben ilk defa üniversite sınavına girdim. İlk kez de evimin dışında bir sınava girdim, farklı bir deneyimdi. Bazı zorlukları vardı ama ÖSYM bize çok kolaylıklar sağladı. Benim uzanarak soruları cevaplandırmam gerekiyordu. O nedenle gerekli izinleri aldık, onlarda bir yatak koymamıza izin verdiler ve soruları yatarak cevaplamama izi verdiler. İki gözetmen vardı. Engelli sınıfında girdim tek kişiye özel bir sınıftı."

60 yaşındaki aday da sınava girdi

Türkiye’den YGS manzaraları

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi’nde Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı 4 çocuk babası 60 yaşındaki Selahattin Güney de YGS’ye girdi. Güney, üniversitede Veterinerlik bölümünü kazanabilmek için kendinden yaşca çok küçük adaylarla birlikte sınava girdi. Uzunmehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde sınava giren Güney, "İlkokul ve ortaokulu okuduktan sonra ailemin maddi imkansızlıkları yüzünden liseyi okuyamadım. Evlendikten sonra 4 çocuğum üniversiteden mezun oldu. Çocuklarımın ısrarı üzerine açık liseyi bitirerek bu sene mezun olduktan sonra üniversite sınavını girdim. İlk kez üniversite sınavı heyecanı yaşıyorum. Bir ay önce 60’ıncı yaş günümü kutladım. Çocuklarım üniversite sınavına girmemi söylediler. Ben de onların ısrarıyla başvurdum. Hedefim öncelikli olarak veterinerlik, sonra biyoloji veya kimya. Üniversitede okuyan çocuklarım da sınava hazırlamam da bana yardımcı oldular" dedi.

Türkiye’den YGS manzaraları


Bursa:
YGS’ye giren öğrenciler geniş güvenlik önlemleri altında sınav olacakları salonlara alındı. Öğrencileri sınav heyecanı sararken aileleri okul dışında çocuklarının başarıları için dua etti.

YGS, Türkiye genelinde ve KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da 173 il ve ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7 bin 300 binada ve 117 bin salonda, 303 bin sınav görevlisiyle yapıldı. Üniversiteye girişin ilk adımı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girecek öğrenciler sabah erken saatlerde okullar önünde aileleriyle birlikte yoğunluk oluşturdu. Geleceklerini belirlemek için sınava giren öğrenciler Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 ayrı dersten 40’ar soruyu yanıtladı. Adaylar, toplam 160 soruyu kendilerine verilen 160 dakikalık süre içerisinde çözmeye çalıştı. Öğrenciler polisler tarafından üzerleri aranarak salonlara alınırken velileri okul dışında dua edip Kuran-ı Kerim okudu.

Türkiye’den YGS manzaraları


Manisa:
İl genelinde 31 bin 392 üniversite adayı, YGS ter döktü.

Manisa’da sabah saatlerinden itibaren sınava girecek öğrenciler, aileleriyle birlikte sınav merkezlerinin yolunu tuttu. Öğrenciler, kapıda bekleyen güvenlik görevlileri tarafından aranarak sınav salonlarına alındı. Manisa’da 136 binadaki 1818 salonda, 82’si hükümlü, 72’si de engelli olmak üzere toplam 31 bin 392 aday sınav heyecanı yaşadı. Manisa il merkezinde 11 bin 92, Akhisar’da 4 bin 441, Salihli’de 8 bin 538, Soma’da 3 bin 152, Turgutlu’da 4 bin 15 aday sınavda ter döktü. Manisa’da sınav nedeniyle il genelinde 5 bin 56 personel görev yaptı. 160 dakika sürecek sınav, saat 10.00’da başladı.

 

Öğrenciler içeride soruları cevaplarken, aileleri de dışarıda heyecanlı bir şekilde çocuklarını bekledi. Bazı aileler bahçede sınav süresince Kuran-ı Kerim ve dua kitapları okuyup, dua etti, bazıları da gazete okudu.

 

Türkiye’den YGS manzaraları


Gaziantep:
İslahiye İlçesi’nde, YGS ilk kez yapıldı. Sınava giren öğrenciler salonda ter dökerken, yakınları ise dua ederek çocuklarının başarılı olmasını istedi.

İslahiye’de yaklaşık 3 bin öğrenci 7 merkezdeki 57 salonda YGS’ye girdi. YGS’ye giren adaylar polisin yaptığı üst aramalarının ardından salona alınırken, aileleri ise dışarıda ter döktü. Sınavların yapıldığı okulların bahçesinde bekleyen öğrenci dua ederek yanlarında getirdikleri yiyecekleri diğer ailelere dağıttı.

Vatandaşlar, ilçede ilk kez yapılan sınavdan dolayı yetkililere teşekkür etti.

Sınav süresince polis ekipleri de okulların çevresinde gürültü yapılmaması için görev aldı.

Kimliği olmayan bazı adaylar sınava giremedi

Siirt: YGS’ye girmek için Siirt'e gelen Şırnaklı öğrencilerden kimliklerini unutanlar için nüfus müdürlükleri fazla mesai yaptı. Cumartesi ve pazar günü açık olan İl Nüfus Müdürlüğünde 53 öğrenciye yeni kimlik verilirken, işlemlerini sınav saatine kadar tamamlamakta geciken bazı öğrenciler, salonlara alınmadı.

ÖSYM, Şırnak'ta YGS'ye girecek öğrencilerin sınav merkezini güvenlik gerekçesiyle Gaziantep, Nizip, Batman ve Siirt olarak değiştirmesinin ardından birçok öğrenci sınava Siirt'te girdi. Üzerinde TC kimlik numarası yazan geçerli bir kimliği bulunmayan veya yanlarında getirmeyi unutan öğrenciler için Siirt İl Nüfus Müdürlüğü’nde cumartesi ve pazar günü de mesai yapıldı. Sınav salonlarına ehliyetle girmek isteyen 53 öğrenciye izin verilmeyince, öğrenciler nüfus müdürlüğüne başvurdu. İçişleri Bakanlığı’nın "oluru" ile muhtar onayı aranmaksızın sınava giriş belgesi ibraz edenlere yeni kimlik verilerek, sınava girmeleri sağlandı. İşlemlerini sınav saatine kadar tamamlamakta geciken bazı öğrenciler ise salonlara alınmadı.     

Şırnak'ın Cizre, Silopi ve Uludere ilçelerinden gelen öğrenciler, terör nedeniyle mağdur olduklarını, bu nedenle başka yerde sınava girmek zorunda kaldıklarını söyledi. Öğrencilerden Murat Aydemir, "Keşke Şırnak'tan buraya kadar sınav için gelmeseydik. Siirt'te çok güzel ağırlandık yetkililere teşekkür ediyoruz ama Şırnak'ta sınava girmekle Siirt'te gelip sınava girmek çok farklı. Arkadaşların çoğu belki bunun arkasına sığınacaklar. Sınavları kötü geçecek, psikolojik olarak çok rahat değiller. Keşke oradan buraya kadar gelmeseydik. Yaşanan olaylar hiç kimseye fayda sağlamadı. Keşke olaylar olmasaydı. Bu olaylar bize zarar vermekten başka bir işe yaramadı" dedi.

Şırnak'ın Silopi ilçesinden gelen Selim Yalçın da olaylardan dolayı mağdur olduklarını söyledi. Silopi'de sınava girmeyi tercih ettiğini ifade eden Yalçın, "Çok heyecanlıyım. Bölgemizde yaşanan olaylardan ötürü sınava Şırnak merkezde giremedim. Umudumuz barışın ve huzurun tekrardan bölgemizde ve ilçemizde tecelli bulmasıdır. Kendi ilimde sınava girmek istedim ama yaşanan olaylardan dolayı mağdur oldum ve Siirt'te sınava girmek zorunda kaldım" diye konuştu

Silopi'den gelirken yanına sadece ehliyet aldığı için sınava giremeyen Yunus Ökten ise yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Şırnak'tan sınava girmek için dün geldim, bugün sınava girerken ehliyet vardı üzerimde, ehliyetimi gösterdim. Bana ‘Ehliyet olmaz' dediler 'Kimlik getir' dediler, kimliğim de Silopi'de kaldı. Nüfus müdürlüğüne gidip yeni kimlik çıkarmam istendi. Nüfusa gidip kimlik çıkarıp gelene kadar geç kaldım. Onun için sınava girmedim. Benim gibi bir çok arkadaş mağdur olup sınava giremedi." 

İçişleri Bakanlığının yazısı üzerine cumartesi saat 10.00-16.00 arası ve pazar 07.00-10.15 arasında fazla mesai yapan Siirt İl Nüfus Müdürlüğünde 53 öğrencinin kimliğinin sınava giriş belgesi karşılığında değiştirildiği öğrenildi.

Sınav öncesi trafik yoğunluğu

Türkiye’den YGS manzaraları

Sakarya: Sınavın yapılacağı merkezlerdeki yol güzergahlarında trafik yoğunluğu yaşandı. Trafik polisleri, araç yoğunluğunu azaltmak için büyük çaba sarf etti. Sınav yerlerine gelen adaylar, binanın kapısında kimlik ve güvenlik kontrollerinden geçtikten sonra sınav salonlarına alındı. Sınav yerine küpe, kalem, otomobil anahtarı, anahtar, para ve kolyesiyle gelen bazı adaylara da izin verilmedi. Adaylar, üzerindeki eşyaları bıraktıktan sonra salonlara alındı. Bu arada, geç kalan adaylar, koşturarak sınava yetişmeye çalıştı. Adayların aileleri de çocukları için bina dışında dua ederek, beklemeye başladı.

İki defa kimlik kontrolü

Türkiye’den YGS manzaraları

Kocaeli: YGS'de 46 bin 839 öğrenci ter döktü. Üniversiteye girişin ilk adımı olan YGS için Kocaeli'de sınavın yapılacağı 165 okul binası önünde güvenlik önemleri alındı.Öğrenciler, geç kalmamak için erkenden sınava girecekleri okulların önlerinde hazır bulundu. Öğrenciler, 09.00'da tek tek aramadan geçirilerek salonlara alınmaya başlandı. Aileleri de onları yalnız bırakmadı. Okul önlerine gelen velilerin çocuklarını dua ederek, sınav salonlarına uğurladı. Okulların ana giriş kapılarından aranarak içeri alınan öğrencilerin, sınav salonlarındaki yerlerini almadan önce tekrar kimlik kontrolünden geçtikleri öğrenildi. Sınav nedeniyle kent merkezinde 6 bin 610 kişi görev aldı

50 adaya yeni kimlik

Türkiye’den YGS manzaraları

Şanlıurfa: Kentte YGS’ye kimliği bulunmadığı gerekçesiyle alınmayan yaklaşık 50 aday, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’nden aldıkları yeni kimlik belgesiyle sınava girdi. Sabah erken saatlerde sınava girecekleri okula gelen adayların bazıları kimlik belgelerini kaybettikleri ya da kimlik belgelerinde fotoğraf bulunmadıkları için sınava alınmadı. Yetkililerin yönlendirmesiyle adaylar, sınav için mesai yapan nüfus müdürlüklerine gitti. Haliliye İlçe Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü Müdürlüğü’ne gelen adaylar, burada kendilerini bekleyen görevlilere gerekli bilgileri vererek yeni kimlik belgesi almaya çalıştı. Nüfus Müdürlüğü görevliler de zamanla yarışan adayların işlemlerini hızlı bir şekilde tamamlayarak yaklaşık 50 adaya yeni kimlik belgesini teslim etti. Yeni kimliklerine kavuşan adaylar, kendilerini bekleyen araçlarla sınav yerlerine giderek sınava girdi.     

Polis nüfus müdürlüğüne götürdü, yeni kimlik aldılar

Türkiye’den YGS manzaraları

Afyonkarahisar: Sabah saatlerinde sınavların yapılacağı okullara giden adaylar, giriş kapılarında polis aramasının ardından içeri alındı. Adaylar sınav giriş belgeleri ve kimlik kontrolü sonrası sınav salonlarına girdi. Kimlik belgelerini yanında getirmeyi unutan ya da nüfus cüzdanlarını kaybeden adayların imdadına ise okullarda görevli polisler yetişti. Adayları hızlıca evleri ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri’ne ulaştıran ekipler, adaylara yardımcı olmaya çalıştı. Bozuk paraların ve cep telefonu gibi cihazların salonlara alınmaması nedeniyle bazı adaylar para ve değerli eşyalarını okul önlerindeki emanetçilere bırakmak zorunda kaldı.

Başörtülerdeki iğneler çıkarıldı

Türkiye’den YGS manzaraları

Hakkari: 25 merkezde 8 bin 500 üniversite adayının sınava katıldığı Hakkari’de, 1700 personel görev yaptı. YGS saat 10.00’da başladı. İlçe ve köylerden gelen üniversite adayları sınavdan yaklaşık 1 saat önce sınava girecekleri okul önünde beklemeye başladı. ÖSYM tarafından kalem, peçete, her türlü madeni eşya, cüzdan gibi malzemelerin alınmadığı sınavda, öğrenciler sıkı güvenlik kontrolünden geçirilerek salona alındı. Güvenlik kontrolü sırasında plastik su şişelerin üzerinde bulunan etiketler, başörtülü öğrencilerin başörtülerine taktıkları iğnelere kadar çıkartılırken sınava girilen okullarda ise geniş güvenlik önlemi alındı.

Baba-oğul YGS’ye girdi

Türkiye’den YGS manzaraları

Aksaray: 45 yaşında üç çocuk babası Ahmet Arıbaş, 18 yaşındaki oğlu ile birlikte YGS heyecanını yaşadı. Beraber ders çalışarak sınav maratonuna hazırlanan 3 çocuk babası Ahmet ile oğlu Can Arıbaş, Mesleki ve Teknik Meslek Lisesi’nde sınava girdi. Baba ve oğlu, binlerce aday gibi 160 dakika boyunca YGS’de ter döktü.

Hacettepe Üniversitesi mezunu baba Ahmet Arıbaş, 22 yıllık memur olduğunu, okumaya karşı büyük merakının bulunduğunu söyledi. Yaşının 45 olmasına rağmen ikinci bir üniversite bitirmek istediğini dile getirdi. Ahmet Arıbaş, şöyle dedi:
“Amacım oğlumu bu sınava motive etmek. Bunun için gece gündüz çalıştık. Ben bilemediklerimi oğluma, o takıldığı konuları bana sorarak YGS’ye en iyi şekilde hazırlandık. O üniversiteyi kazanmak, ben de ikinci kez 4 yıllık bir fakülteyi kazanarak yeni bir üniversite diploması almak için bu sınavda ter dökeceğiz. Aileme ve çocuklarıma, diğer anne-babalara örnek olmak istiyorum.”     

“Tatlı bir rekabet için YGS’ye giriyoruz”     

Aksaray Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi Can Arıbaş da severek okuduğu liseyi, turizm fakültesi ile taçlandırmak istediğini anlattı. Amacının turizm alanında en üst kademelere yükselmek olduğunu dile getiren Can Arıbaş, “Ailecek hırslıyız. Babamın tekrar ikinci bir üniversiteyi arzulaması, bunun en güzel örneği. Bu benim de bakış açımı ciddi oranda değiştirdi. Şimdi tatlı bir rekabet için YGS’ye giriyoruz. İnşallah babam da ben de istediğimiz başarıyı sağlarız” dedi.

Veliler gürültü olmaması için bahçe dışına çıkarıldı

Antalya: Üniversiteye girişin ilk adımı olan YGS için Antalya’da sınavın yapılacağı okulların önünde güvenlik önemleri alındı. Bazı okullarda öğrencilerini bekleyen veliler gürültü olmaması için okul bahçesinden dışarı çıkarılırken, bazı ebeveynler ise çocukların için okul bahçesinde Kur’an-ı Kerim okuyarak dua etti. Çocuğu YGS’ye giren anne Gül Demir, okul bahçesinde kızı Melike Demir’i beklediğini, kızı ve diğer öğrenciler için sınavın iyi geçmesi dua ettiğini söyledi. Öğrencilerin zorlu bir maratondan geçtiğini vurgulayan Demir, “Çocuklarımıza dua ediyoruz Allah hepsinin yardımcısı olsun, hepsi emeklerinin karşılığını alır, hepsi istedikleri bölümü kazanır, hepsine başarılar diliyorum” dedi.     

Tepeden tırnağa arandılar

Türkiye’den YGS manzaraları

Kırıkkale: Çocuklarını YGS’ye getiren veliler okul bahçelerinde heyecanla bekledi. Aileler okul önlerinde çocukları için dua okuyarak sınavın bitmesini bekledi. Sınava giren öğrenciler tepeden tırnağa aranırken, üzerlerinde bulunan metal eşya, kız öğrencilerin saç tokaları dahi çıkarıldı. Kimlik kontrolünden sonra öğrenciler sınava girerken, aileleri de okul bahçesinde çocuklarının başarısı için Kuran-ı Kerim ve dua kitapları okudu.

Ailelerine sarılıp heyecan yatıştırdılar

Türkiye’den YGS manzaraları

İzmir: Üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan YGS’ye girecek adaylar, aileleriyle birlikte sınava okullara erkenden geldi. Toplam 3 bin 945 salonda yapılan sınava 76 bin 443 aday girdi. Bazı adayların heyecanlı olduğu görülürken, bazıları ailelerine sarılıp heyecanlarını yatıştırmaya çalıştı. Saat 09.30’da okul yöneticilerinin bilgilendirmesinin ardından, adaylar sınava girecekleri binanın kapısında, kimlik ve güvenlik kontrolleri yapıldıktan sonra salonlara alındı. İzmir’de 275 bina ve 3 bin 945 salonda yapılacak YGS’ye 76 bin 443 aday girdi, ayrıca sınavda 11 bin 700 kişi görev yaptı.

 

Toka ve küpeler çıkarıldı

Türkiye’den YGS manzaraları

Sivas: Öğrenci adayları saat 10.00’da başlayan YGS için sabahın erken saatlerinde aileleri ile birlikte sınavların yapılacağı merkezlere geldi. Yoğun güvenlik önlemleri altında sınava alınan öğrencilerin üzerleri didik didik arandı. Bina girişlerine ise adayların yanlarında getirmemesi gereken araç ve gereçlerin listesi asıldı. Buna rağmen üzerinde madeni para, kağıt, peçete, kol saati, anahtar gibi eşyalar bulunan adaylar, bunları bina girişlerinde bulunan emanet masalarının üzerine bıraktıktan sonra ÖSYM’nin sitesinden aldıkları sınav giriş belgeleri ile birlikte sınav salonuna alındı. Ayrıca saçlarında toka ve kulaklarında küpe bulunan adaylar da bu eşyalarını dışarı bıraktıktan sonra sınava alındı. Çocukları sınava giren aileler ise okul bahçelerinde Kuran-ı Kerim okuyarak içerideki adaylar için dua etti.

Sınavın başlamasına dakikalar kala yetiştiler

Türkiye’den YGS manzaraları

İstanbul: Beyazıt’ta bulunan İstanbul Üniversitesi’ne giden öğrenciler, kimlik kontrollerinin ardından salonlara alındı. Adaylar heyecanlı olduklarını söyledi. İstanbul’da adaylar, sınava girecekleri binanın kapısında, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için saat 09.00’da hazır bulundu. Beyazıt’ta bulunan İstanbul Üniversitesi’ne giden öğrenciler, kimlik kontrollerinin ardından salonlara alındı. Sınava giren öğrenciler çalıştıklarını belirterek heyecanlı olduklarını söyledi.

Sınava giren öğrencilerden Ela Göz sınava hazır olduğunu belirterek “Ama yine de çok gerginim. Ne olacağı belli olmuyor. Yoruma dayalı bir sınav. Gergin ve sinirliyim. Heyecan var tabi ama diğer duygular bastırıyor” dedi. 

Öğrencilerden Su Sargın, “ Heyecanlıyız. Çok çalıştık. Bütün yıl emek verdik. İnşallah sonucunu alacağız” derken, sınava annesi ile gelen Yasemin Mete, “Her şey dilediğimiz gibi olur” dedi. Anne Nesrin Mete ise “Heyecanlıyız, gururluyuz. Kızlarımız büyüdü. İnşallah iyi neticeler alır bütün çocuklar. Onlarla güldük, ağladık. İnşallah istedikleri bölümü kazansınlar” şeklinde konuştu.  Enes Kök ise “Heyecan yok ama yine de stres var. Çalıştık, inşallah güzel bir şeyler olacaklar” diye konuştu.

Bazı öğrenciler de sınavın başlamasına dakikalar kala sınava yetişti. İçeri giren öğrenciler koşarak sınav salonuna yöneldi. Bu arada Fatih Belediyesi, ilçe genelinde sınavın yapıldığı okulların önünde öğrenci ve velilere ücretsiz sıcak çorba dağıttı.      

Emanete eşya alınmadı

Türkiye’den YGS manzaraları

Ankara: Adaylar, sınava girecekleri binanın kapısında, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için saat 09.00’da hazır bulundu.Sınav salonuna 2016-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaportları kontrol edilerek alınan adaylar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturdu. Sınav binalarında emanete eşya alınmadı. Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete, ÖSYM tarafından verildi.     

Su şişelerinin üzerindeki etiketler söküldü

Türkiye’den YGS manzaraları

Konya: Üniversiteye girmek için uygulanan birinci aşama sınavı YGS, tüm yurtta olduğu gibi Konya’da da yapıldı. Üniversite adayları sınavdan yaklaşık 1 saat önce sınava girecekleri okula gelip beklemeye başladı. ÖSYM tarafından kalem, peçete, her türlü madeni eşya, cüzdan gibi malzemelerin alınmadığı sınavda, öğrenciler güvenlik kontrolünden geçirilerek salona alındı. Güvenlik kontrolü sırasında plastik su şişelerin üzerinde bulunan etiketler, başörtülü öğrencilerin başörtülerine taktıkları iğnelere kadar çıkartıldı. Öğrenciler, sınavda ter dökerken, veliler de okul bahçesinde Kuran-ı Kerim okuyarak bekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!