Türkiye'den Paris çıkarması

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden Paris çıkarması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2011 17:50

TÜSİAD ve TOBB heyetleri, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Fransa Meclisi Genel Kurulu'ndaki oylamasından önce pazartesi günü Paris'te yoğun temaslarda bulunacak. TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ve beraberindeki heyet de yine aynı amaçla, 19-20 Aralık tarihlerinde Paris'te olacak.

Haberin Devamı

TÜSİAD ve TOBB heyetleri, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Fransa meclisi genel kurulundaki oylamasından önce pazartesi günü Paris'te yoğun temaslarda bulunacak.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlık yapacağı Türk iş adamları heyeti, Fransız iş adamlarını, yasa teklifinin reddedilmesi konusunda ikna etmek için çalışacak. Türk iş adamları, “teklifin kabul edilmesinin Türk ve Fransız ekonomik ilişkilerine önemli darbe vuracağı” uyarısında bulunacak.

Heyet, Fransa'nın ön önemli iş adamları ve sanayicilerini bir araya getiren MEDEF kuruluşunun yöneticileriyle bir araya gelecek. Türk iş adamları heyeti ayrıca, Uluslararası Ticaret Odaları ve Paris Ticaret Odaları temsilcileriyle görüşmelerde bulunacak. Heyet, temaslarıyla ilgili olarak Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu binasında basın toplantısı düzenleyecek.

Haberin Devamı

DIŞ İLİŞKİLER KOMİSYONU DA PARİS YOLCUSU

TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ve beraberindeki heyet de, 1915 olaylarıyla ilgili yasa teklifinin oylamasından önce 19-20 Aralık tarihlerinde Paris'te görüşmeler yapacak.

TBMM heyeti, temaslarında, Fransız hükümet temsilcileri ve milletvekillerini, yasa teklifinin reddedilmesi konusunda ikna etmek için çalışacak. Heyet, “teklifin kabul edilmesinin Türk ve Fransız ilişkilerine tamiri imkansız zaralar vereceği” uyarısında bulunacak ve “tarihi konuların tarihçilere bırakılmasını” talep edecek.
TBMM heyeti ayrıca, teklifin ifade ve düşünce özgürlüğüne aykırı olduğuna dikkati çekecek.

TBMM heyeti, Pazartesi günü ilk olarak Fransa Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Axel Poniatowski ile görüşecek. Bu görüşmenin ardından heyet, Sosyalist Parti'nin önemli isimlerinden Pierre Moscovici ile bir araya gelecek. Heyet akşam üzeri, Türk-Fransız dostluk grubu başkanı ve iktidardaki Halk Hareketi Birliği üyesi Michel Diefenbacher ile görüşecek.

JUPPE İLE GÖRÜŞECEKLER

TBMM heyeti Salı günü, temaslarına Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin diplomasi danışmanı Jean-David Levitte ile yapılacak görüşmeyle başlayacak. Heyet daha sonra Dışişleri Bakanı Alain Juppe ile bir araya gelecek. Fransa Meclisi Başkanı Bernard Accoyer ile yapılacak görüşmeyle temaslarını tamamlayacak heyet, daha sonra Türk ve Fransız gazeteciler için basın toplantısı düzenleyecek.

Haberin Devamı

Fransa meclisi, yasalar komisyonunda geçen hafta kabul edilen, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan yasa teklifini, 22 Aralık'ta genel kurulda oylayacak. Yasalar komisyonunda kabul yasa teklifinde, “Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların inkarı, bir yıl ile 45 bin avro para cezasına çarptırılır” ifadesi yer alıyor. Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, “Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır” ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!