Türkiye'den NATO'ya rest

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden NATOya rest
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, Doğu Akdeniz ve Ege'de düzenlenecek olan NATO'nun Dynamic Mix-97 tatbikatından çekilme kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin katılımı olmadan Doğu Akdeniz ve Ege'de etkin bir NATO tatbikatı yapılamayacağını bildirdi. Bakanlıktan dün akşam saatlerinde yapılan yazılı açıklamada, Genelkurmay ile Dışişleri'nin arasındaki eşgüdüm sonrasında bu kararın alındığı duyuruldu. Komuta yeri bölümü Ağustos'ta başlayan, fiili bölümü ise 23 Eylül-9 Ekim 1997 tarihleri arasında düzenlenecek olan tatbikata katılmama gerekçesiyle ilgili şu açıklama yapıldı:

‘‘Bu karara temel oluşturan neden, bazı NATO askeri yetkililerinin yıllardan beri bu tür tatbikatlara katılmayan Yunanistan'ı tatbikata katılmaya ikna edebilmek için yerleşmiş NATO kurallarından taviz verme eğilimine girmeleri ve Türkiye'de konuşlandırılmış NATO birlikleri için Ege'nin uluslararası sularında tatbikat alanları belirlememeleridir.

NATO tatbikatlarında harekât bir NATO komutanı tarafından idare edilmesi gerekirken, tatbikatın bir bölümü için bu yöntemin aksine davranılmak istenmiştir. Askeri makamlarımızın, Ege'nin uluslararası sularında da hava/deniz eğitimi yapılması gerektiği yolundaki haklı görüşleri dikkate alınmamıştır. Bu hatalı yaklaşımların düzeltilmesi için yapılan girişimlerden sonuç alınamamıştır.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!