Türkiye’den çıkma planımız hiç olmadı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den çıkma  planımız hiç olmadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2016 22:06

Petrol devi BP’nin dünyadaki iki numarası olan Tufan Erginbilgiç, dönem dönem kulislere yansıyan iddiaların aksine Türkiye’den çıkma gibi bir planlarının hiç olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

MEKSİKA Körfezi’ndeki petrol felaketinden sonra dünya genelinde zor bir dönem geçiren ve daha sonra da petrol fiyatlarındaki düşüşten etkilenen BP için, Fransız Total’in ardından Türkiye’den çıkacağı söylentileri gündeme gelmişti. Kulislerdeki bu iddiaya karşılık BP’nin Rafinaj ve Pazarlama CEO’su Tufan Erginbilgiç, “Türkiye’den çıkma planımız hiç olmadı. Bu pazarda daha çok büyümeyi hedefliyoruz” cevabını verdi. İstanbul’daki 23’üncü Dünya Enerji Kongresi’nde bir grup gazeteci ile bir araya gelen Erginbilgiç, Türkiye piyasasında büyümeye devam etmek istediklerini belirterek, “İlgili düzenlemelerin çıkması halinde Türkiye’ye daha fazla ürün getirmek istiyoruz. Türkiye piyasasının daha rekabetçi ve serbest piyasa koşullarına uygun olması durumunda ürün portföyünü genişleteceğiz” şeklide konuştu. 

Haberin Devamı

DAHA FAZLA GAZ

BP’nin yüzde 12 ile ortak olduğu TANAP ve Güney Gaz Koridoru projelerinin, şirketin en önemli gaz projesi olduğunu dile getiren Erginbilgiç, “45 milyar dolar gibi büyük bir rakam hem bizim, hem de sektör için önemli. Güney Gaz Koridoru’nun yüzde 83’ü bitti. TANAP da takvime uygun ilerliyor. TAP’da ise yüzde 20’lik hissemiz var. Bu projeler, BP’nin içinde büyük bir iş hacmine tekabül ediyor” dedi. Hem TANAP, hem Türk Akımı gibi projelerin Türkiye’nin doğalgazda ticaret merkezi (hub) olma yolunda elini güçlendirdiğini vurgulayan Erginbilgiç, “Jeopolitik konumu nedeniyle Türkiye’ye daha fazla gaz gelirse şaşırmam. Türkiye enerji çeşitlendirmesinde kömür ve yenilenebilir enerjiye yöneliyor ama doğalgazdan da vazgeçeceğine inanmıyorum” yorumunu yaptı.

Son yılların önemli konusu petrol fiyatlarına da değinen Erginbilgiç, petroldeki sorunun talep değil arz kaynaklı olduğunu savunarak, şöyle konuştu: “Petrolde geçen 10 yılın neredeyse iki katı talep büyüdü. Fiyatlarda yaşadığımız düşüşün nedeni arz kaynaklı oldu. Şu anda bizim düşüncemiz arz ve talep dengelendi. Mevcut koşullar devam ederse sadece arz ve talebe bağlı olursa herhalde 70 dolar gibi bir tavan olabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!