Türkiye'den 23 Nisan manzaraları

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden 23 Nisan manzaraları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2015 10:39

Türkiye, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları dolayısıyla bu sene de renkli görüntülere sahne oldu. Dünyanın farklı ülkelerinden çocuklar yine Türkiye’de buluştu. İşte ülkemizden 23 Nisan manzaraları:

Haberin Devamı

ADANA

Adana'daki öğrenciler tiyatro oyunuyla bayramı kutladı

Adana’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla görme engelli çocuklara özel okuma tiyatrosu sahnelendi. Sabancı Vakfı ile Devlet Tiyatroları işbirliğiyle bu yıl 17’ncisi düzenlenen ‘Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali kapsamında, Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler İlkokulu ve Orta Okulu’nda eğitim gören 110 öğrenci, Adana Devlet Tiyatrosu Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’ne getirildi. Devlet Tiyatrosu’nda görevli 5 oyuncu da, Ege Işık ve Haluk Işık’ın kaleme aldığı ‘Harikalar Mutfağı’ adlı oyunu çeşitli efekt yardımlarıyla sahneledi. Sahne üzerinde oturdukları masada, ‘radyo veya okuma tiyatrosu’ denilen yöntemle oyun metnini seslendiren oyuncular, görme engelli öğrencilere unutulmaz anlar yaşattı. Sağlıklı beslenmenin önemini komik anlatımlarla vurgulayan oyunu dinleyen çocuklar, uzun süre gülüp oyunu seslendiren sanatçıları alkışladı. Bazıları ilk kez tiyatroyla buluşan öğrenciler, çok mutlu ve heyecanlı olduklarını söyledi. Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Efe Ünsal ise, 23 Nisan’da görme engelli öğrencilere tiyatro hediye ettiklerini belirtti. Festival kapsamında çok sayıda yerli ve yabancı oyunu tiyatroseverlerle buluşturduklarını aktaran Ünsal, “Festival kapsamında ‘Görme engelli çocuklarımız için ne yapabiliriz?’ diye düşündük. Bu çerçevede okuma tiyatrosu düzenledik sanatçı arkadaşlarımızla. Çocuklar çok heyecanlı, biz de öyleyiz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiyeden 23 Nisan manzaraları

Bando eşliğinde kutlamalar yapıldı

Adana’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, büyük bir coşkuyla kutlandı. Kentte 23 Nisan dolayısıyla ilk tören, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce merkez Seyhan İlçesi'ndeki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, anıta çelenk bıraktı. Çelenk törenine katılan asker ve bürokratlar ile öğrenciler, Atatürk Caddesi üzerinden bando eşliğinde yürüyerek ana kutlama töreninin yapıldığı Uğur Mumcu Meydanı'na geçti.
Öğrenciler yürürken, sokak satıcısı 8 yaşlarındaki bir erkek çocuğun elindeki 5 liraya Türk bayrağı satmaya çalışması dikkat çekti. Tören alanına Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü ve 6'ncı Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Bahadır Satı Köse ile birlikte gelen Adana Valisi Mustafa Büyük, herkesin bayramını kutladı. Günün anlam ve önemiyle ilgili Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar konuşma yaparken, kürsüye çıkan öğrenciler de 23 Nisan'la ilgili şiirler okudu. Öğrencilerin sunduğu jimnastik, dans ve halkoyunları gösterileri de büyük ilgi topladı. Törende Vali Mustafa Büyük ve protokol üyeleri, 23 Nisan dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere çeşitli ödüller verdi.

Haberin Devamı

İSTANBUL

Hastanede çocuklar için etkinlik yapıldı

Marmara Üniversitesi (MÜ) Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği'nde tedavi gören çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle düzenlenen etkinlikte eğlendi. Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamaya göre, etkinliğe, Genel Sekreter Doç. Dr. Ahmet Lütfullah Orhan, Tıbbi Hizmetler Başkanı Yakup Çağ, İdari Hizmetler Başkanı Celal Şahin, Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, Hastane Yöneticisi Prof. Dr. İsmail Cinel katıldı. Hastaların medikal tedavilerinin yanı sıra sosyal ve psikolojik açıdan da desteklenmesi amacıyla düzenlenen etkinlikte, pasta kesilmesinin ardından, Pendik Belediyesi, Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği ile bir oyuncak firmasının hazırladığı hediyeler çocuklara dağıtıldı. Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Orhan, bu etkinlikle hastanede tedavi gören çocuklara, bayramı yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.Hastanenin hematoloji-onkoloji servisinde 25 çocuğun tedavi gördüğünü ve dışarı çıkmasının mümkün olmadığını belirten Orhan, "Bu nedenle biz onların yanında olalım ve bayramlarını birlikte kutlayalım istedik. Desteği ve katılımı olan arkadaşlara teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yetim çocuklar barış için güvercin uçurdu

Sultangazi Belediyesi'nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında çeşitli ülkelerden ve Türkiye'nin farklı illerinden bir araya getirdiği yetim çocuklar, İstanbul Boğazı'nda barış için güvercin uçurdu. Sultangazi Belediyesi tarafından düzenlenen "Sultangazi Uluslararası Yetim Şenliği" dolayısıyla Arnavutluk, Bosna Hersek, Filistin, Gürcistan, Kırgızistan, KKTC, Lübnan, Makedonya ve Suriye gibi ülkelerden 120, Van, Muş, Ağrı, Diyarbakır, Batman, Adana ve Şanlıurfa gibi illerden gelen 350 yetim çocuk, İstanbul Boğazı'nda tura çıkarıldı. Eminönü'ndeki iskeleden açılan teknede yetim çocuklar, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ve bir siyasi partinin il başkanı Selim Temurci ile barış için güvercin uçurdu, balonları havaya bıraktı. Dünyanın hiçbir yerinde çocukların ağlamasını ve acı çekmesini istemediklerini belirten Altunay, "Onlar barış içinde bir dünya yaşasın. 10'dan fazla ülkeden ve yine o kadar ilden gelen çocuklar İstanbul'da kaynaşma imkanı buldu. Hatıralarında 4 gün boyunca burada yaşadıklarını anlatacaklar. Barış sürecine katkı sunmak amacıyla Doğu ve Güneydoğu'daki çocuklarımızı da bir araya getirdik. Bir de dünyada terör ve savaşın yaşandığı ülkelerden mağdur ailelerin yetimlerini buraya taşıdık" diye konuştu. Kırgızistan'dan gelen Kanatkızı Çınara, İstanbul'un tarihi ve turistik mekanlarını gezdiklerini belirterek, farklı coğrafyalardan yetimlerle buluşmak ve onlarla arkadaşlık kurmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Adana'dan etkinliğe katılan İsmail Toraman, ilk kez geldiği İstanbul'u çok beğendiğini ve boğazda güvercin uçurmaktan çok heyecan duyduğunu söyledi. Batmanlı 14 yaşındaki Süleyman Orak, 23 Nisan'ın "özgürlük ve barış" manasına geldiğini anlattı. Bosna Hersek'ten gelen 10 yaşındaki Hamza Kovaçi, "Türkiye'nin denizleri, gemileri ve insanları çok güzel. Bu bayram nedeniyle çocukların özgür olduğunu hissediyorum" dedi.

Haberin Devamı

KONYA

Yürüyemeyen İsmail'e '23 Nisan' hediyesi

Konya'nın Seydişehir ilçesinde rahatsızlığından dolayı yürüyemeyen 11 yaşındaki İsmail, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda hediye edilen akülü araç ile mutlu oldu. Doğuştan kas hastası İsmail Kadir Yılmaz, 4 yaşından sonra yürüyememeye başladı. İki yıl önce de çok sevdiği ve kendisiyle ilgilenen babası Hüseyin Yılmaz'ı kaybedince günün büyük bölümünü evde geçirmek zorunda kaldı.
Durumdan haberdar olan Ümit Çocukları Dernek yetkilileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda Yılmaz'a akülü araç hediye etti. Yılmaz, çok istediği akülü aracına kavuşmanın mutluluğunu yaşadı.
Üç çocuk annesi Ayşe Yılmaz, doğuştan olan rahatsızlığı nedeniyle oğlu İsmail ile zor günler yaşadıklarını, içine kapanan İsmail'i mutlu etmek için çabaladığını anlatarak, şöyle konuştu:
"Dışarıya çıkamadığı için üzülüyordu. Arkadaşlarıyla oynamak istiyordu. Akülü araç bize 'ilaç' gibi gelecek. İsmail araç sayesinde artık dışarı çıkıp, arkadaşlarıyla oynayabilecek. Oğlumu okula götürüp getirmek çok zor oluyordu. Öğrenci servisleri İsmail'i kabul etmiyordu. Eşim varken yardımcı oluyordu. İsmail'e okulu bıraktırmayı bile düşünmüştüm. Dernek yetkililerine çok teşekkür ediyorum."
İsmail Kadir Yılmaz da arkadaşlarıyla artık gezip dolaşacağı, onlarla oynayacağı ve evde can sıkıntısından kurtulacağı için mutlu olduğunu vurguladı.
Dernek Başkanı Münevver Yalçınkaya ise, İsmail'den haberdar olunca onun için bir şeyler yapmak istediklerini belirterek, "Babası olmayan, annesinin de imkansızlıklar nedeniyle tekerlekli sandalye alamadığı için evinden çıkamayan İsmail'i, çocuk bayramında özgürlüğüne kavuşturarak sevindirmenin mutluluğunu yaşadık, annesinin sırtında okula gidebilen İsmail artık hayatına daha rahat devam edebilecek" dedi.

Haberin Devamı

İZMİR

Türkiyeden 23 Nisan manzaraları

Optimum’da renkli gösteri

İzmir’deki, 18. Gaziemir Ulusal ve Uluslararası Çocuk Şenliği’ne Çin ve Rusya’dan katılan çocukların, rengarenk kıyafetleriyle Optimum AVM’de yaptıkları gösteriler beğeniyle izlendi. Gaziemir Belediyesi tarafından 18’incisi düzenlenen Ulusal ve Uluslararası Çocuk Şenliği’ne bu yıl Azerbaycan, Bulgaristan (2 ekip), Bosna Hersek, Litvanya, Çin Halk Cumhuriyeti, Romanya, Rusya, Makedonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ülkemizden Sinop’tan katılan çocukların kentin dört bir yanında yaptıkları renkli gösteriler karnaval havası estiriyor. Ülkelerin mahallelerde yaptıkları gösteriler büyük beğeni toplarken Çin ve Rusya’nın halk dansları ekipleri, Optimum Alışveriş Merkezi’ndeki gösterisi de tam not aldı. Alışveriş merkezinin birinci katında düzenlenen renkli gösteriye ziyaretçiler ilgi gösterdi. Rengarenk kıyafetler içerisinde ülkelerinin halk danslarını sergileyen yabancı çocuklar, izleyiciler tarafından dakikalarca alkışlandı.

Türkiyeden 23 Nisan manzaraları

Her yörenin danslarıyla kutlama

İzmir’in Bayraklı İlçesi'ndeki 100. Yıl İlkokulu öğrencileri 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Türkiye'nin farklı yörelerinden çeşitli halk danslarını sahneleyerek kutladı. Halaydan zeybeğe, defileden Diyarbakır yöresi oyunlarına kadar birçok gösteri sunan öğrenciler izleyenlerden tam not aldı.
Bayraklı İlçesi'ndeki 100. Yıl İlkokulu'nun öğretmenleri, 23 Nisan ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle anlamlı bir etkinliğe imza attı. Okuldaki sınıflar bölümlere ayrıldı ve her bölüm farklı yörelerin eğitimlerini aldı. Zeybek, halay, Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman, teke, Artvin danslarını öğrenen minikler için Tepekule Kongre Merkezi'nde gece düzenlendi. Hünerlerini sahneleyen öğrenciler, büyük beğeni topladı. Bir grup öğrenci de hazırlanan kıyafetlerle defile yaptı.

Çocuk korolarından konser

İzmir Karşıkaya Belediyesi ise, 23 Nisan etkinlikleri kapsamında Çocuk Koroları Konseri düzenledi. Uluslararası Karşıyaka Çocuk Şenliği kapsamında 10 ülke ve Ege illerinden 143 çocuğu kente getirerek ilçeyi karnaval yerine çeviren Karşıyaka Belediyesi, Çocuk Koroları Konseri düzenledi. Hikmet Şimşek Sanat Merkezi'nde sahne alan TOBAV, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Devlet Opera ve Balesi çocuk koroları, en güzel çocuk şarkıları ve marşlarla, salonu dolduran yüzlerce sanatseveri büyüledi. Karşıyaka'yı çocukların düşünceleri ve önerileriyle yönettiğini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar "Atatürk'ün çocuklarıyla ne kadar gurur duysak az. Türkiye Cumhuriyeti bir maddi temel üzerine değil, kültür ve sanatın üzerine kurulmuştur. O nedenle sağlıklı bir şekilde yaşamına devam etmektedir. Biz de sanata ve sanatçıya her zaman sahip çıkıyoruz. Bu anlayışla, ilk defa bir ilçe belediyesi olarak kadrolu Oda Orkestrası oluşturduk. Başına da Kültür Bakanlığı'nda yaptıkları gibi jeoloji mühendislerini değil, saygın sanatçıları getirdik. Bugünlerimizi Atatürk'e ve Cumhuriyet'e borçluyuz. Yaşasın Cumhuriyet" dedi.
Başkan Akpınar, 23 Nisan etkinlikleri kapsamında, makamını küçük başkanlar Sudenaz Kırbaş ve Cihan Hoşgönül ile paylaştı, "Atatürk devrimlerinden ve Cumhuriyetin ışığından ayrılmayın" nasihatinde bulundu. Çocuk başkanlar ise daha fazla ağaç ve daha yeşil bir Karşıyaka istedi. Başkan Akpınar; Kaymakamlık Binası önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk koyma törenini de önceki yılların aksine protokolle değil çocuklarla gerçekleştirdi. Karşıyaka Çocuk Şenliği için kente gelen yabancı ve Egeli çocukların yanı sıra Karşıyakalılar da törene eşlik etti.

Konak'ta coşkulu kutlama

Nisan ayı temasını 'Kentte Çocuk Var' olarak belirleyen Konak Belediyesi'nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlediği etkinlikler hafta boyunca devam etti. Hafta başında Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleştirilen Sokak Oyunları Festivali'yle başlayan 23 Nisan kutlamaları Alsancak Dominik Caddesi'nde düzenlenen eğlencenin ardından bu kez Güzelyalı'da sürdü. Fuat Göztepe Parkı'nda yapılan kutlamalara çocukların yanı sıra semt sakinleri de yoğun ilgi gösterdi. Sadece çocuklar değil, 7'den 70'e çok sayıda Güzelyalı sakini 23 Nisan'ı coşkuyla kutlamak için alandaki yerini aldı. Ellerinde bayraklarla alanı renklendiren kalabalık başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm cumhuriyet şehitlerine şükranlarını birkez daha sundu. Güzelyalı'daki kutlamalar kapsamında park içindeki amfi tiyatroda dans, müzik ve tiyatro gösterileri sergilendi. İzmir Büyükşehir Bandosu'nun da eşlik ettiği etkinlik çocukları neşeye boğdu. Doyasıya oyun oynayan miniklerin mutluluğuna Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da ortak oldu.

KAYSERİ

Türkiyeden 23 Nisan manzaraları

Kar altında 23 Nisan kutlaması

Kayseri’de etkili olan kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları, Sami Yangın Anadolu Lisesi Spor Salonu’nda yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başlayan Kayseri’deki kutlamaların ikinci bölümü, merkez Kocasinan ilçesi Servet Akaydın İlkokulu bahçesinde yapılması planlandığı halde kar yağışının devam etmesi ve soğuk hava nedeniyle, Sami Yangın Anadolu Lisesi Spor Salonu’na alındı. Törene, Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Murat Eskici, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, öğrenci ve veliler katıldı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı. Törende konuşan Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, TBMM’nin açıldığı 23 Nisan 1920 tarihinin büyük önemi bulunduğunu söyledi. Çandıroğlu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu günü, çocuklara armağan ettiğini ve her 23 Nisan’ın çocuklar tarafından bayram olarak kutlandığını belirterek, “Çocuklar, sizler geleceğimizin teminatısınız. Sizler bizim için çok değerlisiniz. Sizler, çok çalışarak eğitiminizde başarılı olacaksınız ve bizler de sizlerle gurur duyacağız. 23 Nisan sadece sizlerin değil, tüm dünya çocuklarının bayramı olarak kutlanıyor” dedi. Törende daha sonra Servet Akaydın İlkokulu öğrencilerinin hazırladığı, halk oyunları gösterileri, halk türküleri, Kayseri yöresi şivesiyle Kaynanalar oyunu sunuldu, şiirler okundu. Ana sınıfı öğrencilerinin, çiçekler ve böcekler gösterisi de ilgiyle izlendi. Gösteriye katılan öğrenciler uzun süre alkışlandı. Büyükşehir Belediyesi tarafından Anadolu Harikalar Diyarı’nda bugün yapılacak Çocuk Şenliği ise, kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi. Ancak Büyükşehir Belediyesi 23 Nisan Çocuk Bayramı nedeniyle hayvanat bahçesini gezecek çocuklardan para alınmayacağını ve çocuklara pamuk şeker ile balon hediye edileceğini bildirdi.

KARS

Çocuklar 23 Nisan'ı kayak yaparak kutladı

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ilkokul öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kayak yaparak ve kızak kayarak kutladı. Sarıkamış Fevzi Çakmak İlkokulu'ndan bir grup öğrenci Cıbıltepe Kayak Merkezi'nin birinci etap pistinde Türk Bayrakları ve Atatürk posterini açarak kayak yaptı, kızak kaydı.
Okul Müdürü Atakan Karabağ, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında okul olarak birçok etkinlik düzenlediklerini söyledi. Bu yıl bayramı kayak merkezinde farklı bir şekilde kutlamak istediklerini belirten Karabağ, "Biz Sarıkamış'ta sarıçamlar arasında doğayla baş başayız. Çocuklarımız kayak merkezinde eğleniyorlar. Burada kayak ve kızak kaydılar, biz de elimizden geldiğince çocuklarımıza katkı sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Karın keyfini doyasıya yaşayan öğrenciler, kar üzerine "23 Nisan 2015" yazarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

TOKAT

Türkiyeden 23 Nisan manzaraları

Öğrencilerden müzik dinletisi

Tokat’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, düzenlenen törenle kutlandı. Kentteki program, İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı'nın Valilik binası önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Ardından kutlama programı kötü hava şartları nedeniyle Hüseyin Akbaş Spor Salonu'nda devam etti. Düzenlen törene Tokat Valisi Cevdet Can, AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hacı İlbaş, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve kent protokolü katıldı. Kutlama programında ana okulu öğrencileri halk oyunları gösterisinde bulundu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama programı öğrencilerin müzik dinletisiyle son buldu.

ŞANLIURFA

Kutlamalara yağmur engeli

Şanlıurfa'da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları Şehitler Abidesi'ne çelenk konulmasıyla başladı. Çelenk koyma töreninin ardından kutlamalara Şerif Özden Başarı Ortaokulu'nda devam edildi. Burada düzenlenen törene Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü, Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, öğrenciler ve veliler katıldı. İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan kutlama etkinliklerinde, aniden sağanak yağmurun bastırması üzerine Vali İzzettin Küçük, okul yetkililerini yanına çağırarak çocukların ıslanmaması için sınıflara alınmasını istedi. Yağmur nedeniyle açık alandaki etkinlikler iptal edilirken Vali Küçük, öğrencilerin yanına giderek içeri girmelerini istedi.

ERZURUM

Türkiyeden 23 Nisan manzaraları


BEAH hasta çocukların bayramını kutladı

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) tedavi gören çocukları unutmadı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı hastanede geçiren çocukların yüzünü, hastane yönetimi güldürdü. Çocuk Hastalıkları, Çocuk Cerrahisi Servisleri ile çocuk ameliyathane bölümlerinde bayram nedeniyle süslemeler yapıldı. Hastanede tedavi gören çocukların bayramını Başhekim Prof. Dr. Bilgehan Erkut, Hastane Müdürü İsmet Teoman Turhan, Hastane Turizm ve Otelcilik Müdürü Ümit Veli Kaban, Sağlık Hizmetleri Müdürü Emine Dudu kutladı. Hasta çocuklarla sohbet eden hastane yöneticileri, çeşitli hediyeler dağıttı. Tedavisi süren çocukları 23 Nisan coşkusundan mahrum bırakmak istemedikleri için etkinlikler düzenlediklerini belirten Prof. Dr. Bilgehan Erkut, "Hasta çocuklara sürpriz yaptık. Çocukların mutlu olmalarını sağlayarak hastalıklarını bir an önce atlatmaları için bu aktiviteleri düzenledik" dedi.


ANTALYA

Türkiyeden 23 Nisan manzaraları


Çocuk kaymakam derslik istedi

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde Kaymakam Hasan Tanrıseven'in koltuğunu devralan ilkokul 4'üncü sınıf öğrencisi Berra Erüst, daha fazla okul ve derslik yapılmasını istedi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Kaymakam Hasan Tanrıseven makamını Hayate Hanım İlkokulu 4'üncü sınıf öğrencisi Berra Erüst'e devretti. Çocuk Kaymakam Erüst, "Öğrencilerin daha rahat eğitim görmesi için daha fazla okul yapılmalı, derslik sayısı arttırılmalı" dedi. Öğrencilerle bir süre sohbet eden Kaymakam Tanrıseven de "Sizler azimle mücadele ederek engelleri aşacak, ülkemizin ekonomisine ve kalkınmasına katkı sağlayacaksınız. Ben buna yürekten inanıyorum. Öğretmen arkadaşlarımızı da sizlerin gelişimi için gösterdikleri gayretten ötürü tebrik ediyorum" diye konuştu.

KIRIKKALE

Cumhuriyet çocuklarımıza armağan

Kırıkkale Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende, Atatürk anıtına çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, burada yaptığı konuşmada, demokratik kültürün gelişmesi açısından bu bayramın çocuklara armağan edildiğini belirtti. Zor günlerde başvurulacak gücün millet olduğunu anlatan Çetin, “İstanbul’un işgalinden 5 hafta sonra yurt genelinde yapılan seçimlerle 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da TBMM açılarak, Türk halkının, insanının ve bu toprakların kaderi TBMM’ye teslim edildi. Bugün bu olayın yıl dönümünü kutluyoruz. Bu olay tarihimizde bayram olarak kabul edilmiş ve bu bayram da çocuklarımıza hediye edildi. Çünkü çocuklar bir savaşın, mücadelenin, işgalin en büyük mağdurları durumunda” dedi.
Tören, halk oyunları gösterisi, 23 Nisan konulu şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin verilmesi, diğer etkinlikler ve toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu. Öte yandan, geleneksel çocuk oyunlarının oynandığı sırada, rüzgarın etkisiyle minder öğrencilerin üzerine kapandı. Yetkililer öğrencilerin üzerine gelen minderi hemen kaldırdı.

YOZGAT

Çocuklardan skeç ve şiir dinletisi

Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan törende İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından buradaki tören sona erdi.
Elverişsiz hava şartları nedeniyle Bozok Spor Salonu’nda devam eden törene, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Belediye Başkanı Kazım Arslan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Selçuk Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, İl Emniyet Müdürü Saim Akpınar, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, bir 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını daha sevinçle kutlamanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.
Çocukların her şeyin en iyisine ve en güzeline layık olduğunu ifade eden Kuş, “23 Nisan 1920 ışığını tarifsiz bir tutkuyla, vatana gönül verenlerin gayretinden, azim ve kararlığından, birlik ve beraberliğinden alan bu güneş, aynı zamanda ülkemizin kışını bahara, baharını yaza döndüren bir dirilişin müjdecisiydi” dedi. Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından hazırlanan halk oyunları gösterisi, skeç ve şiir dinletisinin ardından tören sona erdi.

MALATYA

Minik validen büyük laflar

Kent meydanındaki Atatürk anıtına çelenk sunulmasının ardından öğrenciler ve protokol üyeleri Malatya Valisi Süleyman Kamçı’yı ziyaret etti. Yakınca İlkokulu 4’nci sınıf öğrencisi Çisem Bozkurt, Vali Kamçı’nın makamına oturarak, temsili vali oldu.
Minik vali Bozkurt, tüm çocukların bayramını kutlayarak, “Bugün bu makamda oturarak yarın bizlerin ellerinde yükselecek olan yarınların Türkiye’sinin gelişmesinde olumlu ve aktif roller alma konusunda özgüvenimizin artmasını sağlamak, Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi şahsiyetine saygı ve minnetlerimi sunarak başlamak istiyorum” diye konuştu.
Bozkurt, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal ve Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi’yi arayarak çeşitli talimatlar verdi.
Valilik ziyaretinin ardından kutlamalar Atatürk Spor Salonu’nda devam etti. Kutlamalar kapsamında öğrenciler, gösteriler sunup, şiirler okudu.

EDİRNE

Dereceye giren çocuklara bisiklet hediye edildi

Edirne'de, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Öğrenciler, kamu kurum müdürleri ve vatandaşların katıldığı törende, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, öğretmenler ile anıta çelenk sunmasının ardından yaptığı konuşmada, çocukların gelecek, umut ve mutluluk anlamına geldiğini söyledi.
Hayatı anlamlandıran sevginin kaynağı ve insanlığın ortak değerinin çocuklar olduğunu belirten Özcan, "Yavrularımızın bir gülüşüne dünyalar değişilmez. Ne yazık ki çağımızın her türlü imkanına sahip modern dünya, hatalarının en ağır faturasını onlara ödetiyor. Savaşlarla kaybolan insanlığın yeniden var oluşunun ümidi çocuklar" diye konuştu.
Törende, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere bisiklet hediye edildi. Kutlamalar 25 Kasım Stadyumu'nda devam etti.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı'nın izlediği kutlamalarda, çocuklar çim alana kurulu oyun parklarında eğlendi. Öte yandan, 6. Balkan Çocuk Şenliği kapsamında Edirne'de bulunan Bosna Hersek, Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Moldova ve Sırbistan ile çeşitli illerden gelen öğrenciler gün boyunca gösteriler sunacak.

TEKİRDAĞ


Tekirdağ'da da tören düzenlendi

Tekirdağ'da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi. Valilik önündeki törende, Tekirdağ Milli Eğitim Müdürü Halis İşler, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törene, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ile protokol üyeleri katıldı. Program ardından Tekirdağ CHP İl Başkanlığı üyeleri, Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu'nun törene katılmamasını gerekçe göstererek, anıtın önüne çelenk bıraktı.


KİLİS

Sınırda kutlama coşkusu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Suriye sınırındaki Kilis'te coşkuyla kutlandı. Kilis'teki etkinlikler Cumhuriyet Meydanı'nda Milli Eğitim Müdürü Abdurrahman Sevgili tarafından Atatürk anıtına çelenk konulması ile başladı. Alaeddin Yavaşça Kültür Merkezi'nde devam eden kutlamalarda öğrenciler şiirler okudu, gösteriler sergiledi. Suriyeli çocukların da şarkılar söylediği ve halk oyunları ekibinin gösteri yaptığı etkinliklerde, düzenlenen yarışlarda dereceye girenlere ödülleri dağıtıldı. Çocukların coşkulu kutlamasını Belediye Başkanvekili Mehmet Ali Eryılmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, Emniyet Müdürü Candemir Özdemir ve vatandaşlarla birlikte izleyen Kilis Valisi Süleyman Tapsız, öğrencilerin bayramını kutlayarak, başarılar diledi.

ISPARTA

Öğrenciler, 'Çocuk Vali'den okul istedi

Isparta Valisi Vahdettin Özkan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu Mustafa Şener İlkokulu 3'ncü sınıf öğrencisi Ennur Şimşek'e devretti. Vahdettin Özkan, öğrencilerin bayramını kutlarken, Çocuk Vali Ennur Şimşek ise "Atatürk bu günü Türk çocuklarının yanı sıra tüm dünya çocuklarına armağan etti. Bu günü tüm dünya çocuklarıyla birlikte kutlama mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
'Yeni çalışmalarınız nelerdir' sorusu üzerine Çocuk Vali Şimşek, "Ziyaretime Mustafa Şener İlkokulu'ndan geldiler. Benden yeni bir okul talep ettiler. Ben de onların istediğini yerine getirmek istiyorum. En kısa zamanda okul yapma çalışmalarına başlayacağız" diye konuştu.

ESKİŞEHİR

Belediye başkanı ‘çocukla çırak oldu’

Eskişehir’in Tepebaşı ilçesi Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla farklı bir uygulama yaparak, oto tamir ve bakım servisinde çalışan bir stajyerin çıraklığını yaptı. Ataç, Küçük Sanayi Sitesi’nde ziyaret ettiği oto tamir ve bakım servisinde staj yapan Baksan Meslek Lisesi Motor Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Rıdvan Elivli ile bir süre sohbet etti. Daha sonra iş tulumunu giyen Ahmet Ataç, genç öğrencinin yanında bir süre çırak olarak çalıştı. Başkan Ataç, gazetecilere yaptığı açıklamada, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği ve dünyada eşi benzeri bulunmayan bir bayram olduğunu anımsattı. Alışılageldiği üzere her 23 Nisan’da valilerin, belediye başkanlarının makam koltuklarını bir süreliğine çocuklara bıraktığını ve onlardan şehir hakkındaki düşüncelerini aldığını hatırlatan Ahmet Ataç, “Rıdvan, hem okuyor hem de okulunun öngördüğü şekilde burada çalışıyor. Bugünü Rıdvan ile geçirmek, ona destek vermek istedim. Makamımızı farklı bir noktada değiştik. Hem okuyup hem de çalışmakla verdiği emekten dolayı Rıdvan’a teşekkür ediyorum. İstismar edilmeden böylesine meslek öğrenen, çalışan çocuklarımızı canı gönülden tebrik ediyor ve destekliyorum” dedi. Stajyer öğrenci Rıdvan Elivli ise ustasının yanında meslek öğrenmeye çalıştığını dile getirdi. Mesleki yaşantısında yararlı olacak bilgileri edinerek, deneyim kazanmaya çabaladığını aktaran Elivli, “Öğrendiklerimin hepsi, Murat ustamın sayesindedir. Bana bu imkanlar sağlanmasaydı, sokakta boş gezen birisi olacaktım. Bana sağladıkları bu imkanlardan dolayı onlara çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!