Türkiye’de kalma süresi 2 yıla çıktı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de kalma süresi 2 yıla çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2016 14:00

Geçen yıl yürürlüğe giren bir düzenlemeyle, yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma süresi altı aydan 24 aya çıkartıldı. Düzenlemeye ilişkin 14 Eylül 2015 tarihli ve 2015/8113 sayılı Bakanlar Kurulu kararı, 29501 sayılı Resmi Gazete’de 13 Ekim 2015’te yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

Kararın yürürlüğe girmesinin üzerinden neredeyse dört ayı aşkın süre geçmesine rağmen, bu konuda bana çok sayıda sorular geliyor. Yurtdışında yaşayıp da sahibi oldukları yabancı plakalı araçlarıyla yurtta daha uzun kalmak isteyen başta emekliler olmak üzeri Avrupalı Türklerin yüzünü güldüren bu yeni düzenleme, birçok kişi tarafından ya bilinmiyor ya da eksik biliniyor.

Hürriyet okuru Ali Hoş, şu soruyu yöneltmiş: “Almanya’da yaşıyorum. Türkiye’den emekliyim. Almanya’dan Türkiye’ye beraberimde götüreceğim araçla yurtta ne kadar kalabilirim? Her altı ayda bir giriş-çıkış yapmam gerekiyor mu?”

Bu ve benzeri soruları cevaplandırmak için Ankara’daki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na sordum. Bakanlıktan gelen ve konuya açıklık getirmesini umut ettiğim soru ve yanıtları bugün ve cuma günkü HÜRDANIŞ köşesinde okuyabileceksiniz:

Haberin Devamı

 Yapılan son düzenlemeden sonra yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma süresi, ne kadar oldu?

* Turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından getirilen yabancı plakalı kara taşıtlarının Türkiye’de kalabileceği azami süre 730 gündür (İki yıl).

Kimler yabancı plakalı araçlarını Türkiye’de ne kadar süreyle kullanabilecek? Turistler, Mavi Kartlılar, Türk vatandaşları, emekliler için geçerli olan uygulama nedir?

* Yurt dışında yerleşik olan kişiler (emekliler dahil) yurt dışı ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı veya yurt dışında yerleşik bir başkası adına kayıtlı kişisel kullanıma mahsus taşıtları geçici olarak Türkiye’ye getirebilir. Kişinin yurt dışında yerleşik kabul edilebilmesi için olağan durumda Türkiye Gümrük Bölgesi dışında ikamet etmesi ve son bir yılda en az 185 gün yurt dışında bulunması gerekmektedir.

Mavi kart hamili ve çift uyruklu vatandaşlarımız da dahil tüm vatandaşlarımızın bu kapsamda getirdikleri taşıtlarına azami 730 gün süre verilmektedir. Yabancılar tarafından getirilen taşıtlara ise Türkiye’de kalabilecekleri kadar süre verilmektedir.

GEÇİCİ GİRİŞ KARNESİ

Bununla birlikte, Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi kapsamında da Türkiye’ye yabancı plakalı taşıt getirilmesi mümkün bulunmaktadır. Çift uyruklu Türk vatandaşları hariç, belirli bir süre görev yapmak veya öğrenimde bulunmak üzere gelenler ile Türkiye’de geçici olarak oturma iznine haiz emekli yabancıların yerleşim yerlerinde üzerlerine kayıtlı bulunan taşıtları için yetkili kefil kuruluş tarafından (Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunca - TURİNG) düzenlenen belgeye, Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi denilmektedir. 
Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi alabilmek için, yabancı uyruklu ya da izinle Türk vatandaşlığından çıkanlara verilen Mavi Kart sahibi olmak gerekmektedir. Söz konusu karne kapsamında getirilen taşıtlara İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünce MA-MZ plakalar verilmekte.

SÜRE UZATILABİLİR

Mavi Kart hamili Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerden, Türkiye’de belirli bir süre görev yapmak veya öğrenimde bulunmak için gelenler de, ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi kapsamında Türkiye’ye getirebilir.
Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi kapsamındaki taşıtlara kişinin ikamet izni (Mavi Kart sahipleri hariç) göz önünde bulundurularak iki yılı geçmeyecek şekilde süre verilmektedir.
Bu süre; kişinin ülkeye girişteki çalışma, öğrenim veya emeklilik maksadını devam ettirdiğini belgelendirmesi halinde 2’şer yıllık sürelerle defalarca uzatılabilir. 

Haberin Devamı

Türkiye’de kalma süresi bittikten sonra aracıyla Türkiye’den çıkış yapanların, ne kadar süre yurt dışında kalması gerekiyor ki, aynı araçla tekrar Türkiye’ye giriş yapabilsin?

* Türkiye’de kalma süresi bittikten sonra Türkiye’den çıkış yapan vatandaşımız (emekliler dahil) taşıtın çıkış tarihinden itibaren 185 gün süreyle Türkiye’ye turistik kolaylıklar kapsamında taşıt getiremez. Bu sürenin tamamlanmasıyla birlikte ister eski taşıtını isterse başka bir taşıtı 730 gün süreyle Türkiye’ye getirebilir. Ancak kişinin bu haktan faydalanabilmesi için yurtdışı yerleşiklik şartını sağlaması gerekmekte.

DEVAMI BUGÜNKÜ HÜRRİYET GAZETESİNDE
İki yıl dolmadan Türkiye’den ayrılan yabancı plakalı araçla tekrar giriş yapılabilir mi?

Türkiye’de kalma süresi 2 yıla çıktı


Haberin Devamı

Eşim an itibariyle emekli olabilir mi

Orhan Öztürk – Almanya

ALMAN uyruklu olan eşinizin Türkiye’den emekli olması için, konsolosluğun size önerdiği gibi Türkiye’ye gidip herhangi bir yerde SSK başlangıcı yapmasında fayda var. Gerçi bunun Torba Yasa’ya bir ilgisi yok. Asıl 5510 sayılı kanunla birlikte 2008 yılında yapılan değişiklikten sonra, SSK’den emekli olmak isteyenler (daha önce SSK’ya tabi bir işyerinde çalışılmaması halinde) maalesef yurtdışı borçlanma yapmadan önce bizzat Türkiye’ye gidip 4-a sigorta koluna tabi bir işyerinde çalışmak durumunda kalıyorlar. Aksi takdirde, Türkiye’de sigorta girişleri olmadıkları için bu kişilerin yurtdışı süreleri doğrudan Bağ-Kur’a yani 4-b sigorta koluna gidiyor. Bunu da genelde kimse istemiyor, çünkü Bağ-Kur’un hem emeklilik şartları daha ağır hem de aylığı SSK’ya göre daha düşük.

Haberin Devamı

EN UYGUNU 3.600 GÜNDEN

Şimdi eşinizin borçlanabileceği yurtdışı sürelerine bir göz atalım. Eşinizin Türk vatandaşı olarak 1989 yılından Alman vatandaşlığına geçtiği 2001 yılına kadar geçen 12 yıl, yani 4 bin 320 gün, gerek sigortalı gerekse ev kadınlığı olarak geçen yurtdışı süresi var.

Eşiniz 24 Mayıs 1989’dan sonra işe girdiyse 46 yaş ve 5 bin 375 gün şartlarına tabi. Ancak eşinizin bin 55 günü eksik olduğu için bu süreyi tamamlayacak şekilde borçlanamaz. Bundan hareketle eşinizin, en kolay ve ucuz yoldan emekliliği için, yurtdışı süresinden 3 bin 600 günü borçlanıp 58 yaş şartının tamamlamasını beklemesi gerekiyor. Yatıracağı borç miktarı 63 bin 252 lira tutacaktır, kendisine bağlanacak aylık da bugünün şartlarına göre yaklaşık 1.200-1.300 lira civarında olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!