Türkiye’de elektriğin yarısını 8 il tüketiyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de elektriğin yarısını 8 il tüketiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2017 15:43

Tecde Grup bünyesinde faaliyet gösteren elektrik tedarik şirketi Uzenergy Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Uzun’un dünya elektrik tüketimiyle ilgili verdiği bilgiler dikkat çekici: “Günümüzde dünya nüfusunun yüzde 7’si mega şehirlerde yaşıyor.

Haberin Devamı

Dünya genelindeki 27 mega şehri göz önünde bulundurduğumuzda, bu şehirlerin enerji tüketimi ise bu nüfus oranına karşılık dünyanın toplam enerji tüketiminin yüzde 20’unu oluşturuyor. Bir mega şehir örneğinde toplam tüketilen enerjinin yüzde 45’ünün ticari ve endüstri yapılarında harcandığını görüyoruz. Örneğin tek başına New York’un tükettiği elektrik enerjisi bir bütün olarak Kenya’nın kullandığından kat ve kat fazla.” Türkiye’de elektrik tüketimin yüzde 28’si konutlarda, geri kalan yüzde 72’lik kısım ise ticari, kamu ve endüstride kullanılıyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 45’i (ilk sekiz şehrimiz) elektrik tüketiminin yüzde 50’sini kapsıyor.

BİR GÖKDELEN 3650 KONUTA EŞDEĞER

Her geçen gün artan enerji ihtiyacı, aşırı artan nüfusun getirisidir. Şehirleşme ve sanayinin her geçen gün gelişmesi de enerji ihtiyacını doğuran bir başka önemli etken. Uzenergy Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Uzun, “Bir gökdelen tek başına 40.000 kw elektrik tüketimine sahipken, kent merkezinden daha uzakta yer alan müstakil konut yapılarında bu sayı 11 kw değerine yakın. Bu bir gökdelenin yaklaşık 3650 müstakil evin enerjisini kullandığını gözler önüne seriyor. Çözüm belki de tükettiğimizi nasıl daha iyi üretebileceğimizi bulmak değil, daha az tüketmeye nasıl yönelebileceğimizi araştırmaktan ve uygulamaktan geçiyor. Hüseyin uzun  dünyadaki  bu yeni enerji oyunuda’’  Gelecek Elektrik Enerjisi üzerine kurgulanmış olacak. Dünya’nın bu belirsiz yolculuğuna da, “Büyük Geçiş ” adını vermek uygun olur” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de elektriğin yarısını 8 il tüketiyor

ELEKTRİĞİN YÜZDE 66’Sİ FOSİL YAKITLARDAN

Hüseyin uzun önümüzdeki 10 yılda enerji talebinin iki katına çıkmasını bekliyoruz. ”2016 yılında Dünyada ihtiyaç duyulan elektriğin yüzde 66’sı fosil yakıtlardan yüzde 34’dü yenilenebilir enerji kaynaklarında üretilmiştir .Türkiye’ de 2016 yılında elektrik üretimimizin, yüzde 32,1’i doğal gazdan, yüzde 33,9’u kömürden, yüzde 24,7’si hidrolikten, yüzde 5,7’si rüzgârdan, yüzde 1,8’i jeotermalden ve yüzde 1,8’i diğer kaynaklardan elde edildi. Yani üretim kaynaklarımız dünyadaki üretim kaynaklarıyla eşdeğer çizgide hareket etmiştir. 2016 yılında Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 66’sı fosil yakıtlardan yüzde 34’ü yenilenebilir enerji kaynaklarında sağlanmıştır.  Elektrik enerjisinin bölgesel ve ülkesel boyutlarına baktığımızda enerji ile ilgili birçok konu milli hedeflere ve çıkarlara dayanmaktadır. Hüseyin uzun yeni enerji oyununda elektrik enerjisine bağımlılık ve elektrik enerji üretimi stratejileri dünya siyasetinde belirleyici rol oynayacaktır dedi . 

Haberin Devamı

FATURALARDA FİYAT AVANTAJI

İnsan hayatında tartışmasız bir önceliğe sahip olan elektrik enerjisi, şirket ve kurumların maliyetini etkileyen en önemli unsurların başında geliyor. Bu yüzden enerji verimliliği toplumun ve sanayi kuruluşların gündeminde ön sıralarda yer alıyor.2015 yılında Elektrik Enerjisi Tedarik Lisansı alan ve Türkiye'nin tamamına hizmet sağlayan Uzenergy Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Uzun, “Şuanda sektörde aktif olarak hizmet sağlayan 150 Elektrik Tedarik şirketinden biriyiz. Müşteri portföyümüzü genellikle sanayi kuruluşları ve yüksek enerji tüketim hacmine sahip kurumsal firmalar oluşturuyor” dedi. Uzun, şirket olarak iş ortaklarına elektrik tüketimi konusunda danışmanlık hizmeti de vererek faturalarda fiyat avantajı sağladıklarına dikkat çekti.

Haberin Devamı

HEDEF İLK 20 İÇİNDE YER ALMAK

Türkiye’de 41. milyon tüketici olduğuna bunların 8,8 milyonu serbest tüketici vasıflarına sahip olmasına ragmen  serbest tüketici olmayı tercih edenlerin sayısı ise Şubat 2017 ’ta 3 milyon 69 bin  vurgusunu  yapan Tecde Group şirketi Uzenergy Başkanı Uzun, şu bilgileri verdi; 2017 Ocak ayı verilerine göre  “Elektrik tüketiminin yüzde 39,18 ’sı sanayi kuruluşlarında, yüzde 30,01’u meskenlerde, yüzde 28,03’sı ticarethanelerde, yüzde 2,25’i aydınlatmada ve yüzde 0,44’ü ise tarımsal sulamalarda kullanılıyor. Uzenergy olarak özellikle sanayi alanında kullanılan elektrik tüketimine talibiz ve büyüme hedeflerimizi bu alanda gerçekleştireceğiz. Orta vadede sektörde hizmet veren ilk 20 firma içerisinde olmayı hedefliyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!