Türkiye'de 700 organ nakli yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede 700 organ nakli yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2008 11:30

Türkiye'de 2007 yılı içinde bildirimi yapılan 563 beyin ölümünden, ailelerin bağış için izin verdiği 244 donörün organları toplam 699 kişiye umut oldu.

Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi kayıtlarından edindiği bilgiye göre, 2007 Aralık ayı sonuna kadar, Bölge ve Ulusal Koordinasyon Merkezlerine beyin ölümü bildirilen 563 kişiden 319'unun organları, ailelerinin organ bağışına izin vermemesi nedeniyle kullanılamadı.

Ailelerin organ bağışına izin verdiği 244 kişiden 21'inin organları kullanıma uygun bulunmazken, donörlerden 223'ünün organları nakil için sırada bekleyen hastalara nakledildi.

Yapılan ameliyatlarda, toplam 64 kalp, 1 akciğer, 1 akciğer ve kalp birlikte, 20 kalp kapakçığı, 198 karaciğer, 14 pankreas, 399 böbrek, 2 ince bağırsak ve 97 kornea nakli yapıldı.

Bölge ve ulusal koordinasyon merkezlerine yapılan bildirimlere göre, Ocak ayında 37, Şubatta 51, Martta 52, Nisanda 65, Mayısta 53, Haziranda 41, Temmuzda 39, Ağustosta 41, Eylülde 47, Ekimde 42, Kasımda 55 ve Aralıkta 40 olmak üzere toplam 563 beyin ölümü gerçekleşti. Bu kişilerin ailelerinden 244'ü organ bağışına “evet” derken 319'u “hayır” dedi.

ORGAN BAĞIŞI 2003'TEN BU YANA ARTIYOR

2002 yılında beyin ölümü bildirilen toplam 148 kişiden 37'sinin organları, ailelerinin organ bağışına izin vermemesi nedeniyle kullanılamazken, organları bağışlanan 111 kişiden 102'sinin organları başka bedenlerde hayat buldu.

2003 yılında bildirimi yapılan 163 olan beyin ölümü vakasında, 46 kişinin organları bağış yapılmadığı için nakledilemezken, bağışa izin verilen 117 kişiden 105'inin organları sıra bekleyen başka kişilere nakledildi.

2004 yılında 220 olarak tespit edilen beyin ölümü gerçekleşen kişiden, 73'ünün organları organ bağışına izin verilmediği için kullanılamadı. Bağış yapılan 147 kişiden 136'sının organları, çok sayıda kişiye umut oldu.

2005 yılında beyin ölümü bildirimi yapılan toplam 229 kişiden 55'inin organları, yakınlarının bağış yapmaması nedeniyle kullanılamazken, organları bağışlanan 174 kişiden 153'ünün organları, başka bedenlerde can buldu.

2006 yılında da bildirimi yapılan 270 olan beyin ölümü vakasında, 105 kişinin organları aile izni olmadığı için nakledilemedi. Organları bağışlanan 165 kişiden 143'ünün organları çok sayıda kişiye yaşama imkanı verdi.

9 EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 11 DONÖR İLE İLK SIRADA

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2007 yılında beyin ölümü gerçekleşen ve organ bağışına izin verilen donörlerin 89'u nakil merkezi olan hastanelerden, 134'ü ise nakil merkezleri dışındaki hastanelerden çıktı.

Donör çıkaran nakil merkezleri içinde 1. sırayı 11 kişi ile 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, 2. sırayı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Sağlık Bakanlığı İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel Memorial Hastanesi, 3. sırayı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, 4. sırayı Sağlık Bakanlığı İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile Akdeniz Üniversitesi Hastanesi alırken 5. sırayı İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi aldı.

Gülhane Askeri TIp Akademisi (GATA) Hastanesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Haydarpaşa Numune Hastanesi ile Özel Kent Hastaneleri 3'er donör sayısı ile 6, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile Özel Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi 2'şer donör sayısı ile 7, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi, Özel Florance Nigthingale Hastanesi, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile On Dokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi 1'er donör sayısı ile 8. oldu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Sağlık Bakanlığı Etlik İhtisas Hastanesi, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, Koşuyolu Kalp Damar Cerrahisi Hastanesi, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Özel Şifa Hastanelerinden ise 2007 yılı içerisinde hiç donör çıkarılamadı.

EN FAZLA DONÖRÜ ATATÜRK HASTANESİ ÇIKARTTI


Nakil merkezi dışındaki hastaneler içinde ise 7 donör ile Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ilk sırayı aldı.

2. sırayı 6 donör ile Gaziantep Gökçek Devlet Hastanesi, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Celal Bayar Üniversitesi, 3. sırayı 5 donör ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Taksim Eğitim Araytırma Hastanesi, 4. sırayı 4 donör ile Ankara Eğitim ve araştırma Hastanesi, Çorum, Antalya ve Denizli Devlet Hastaneleri aldı.

2007 yılında çıkartılan 3'er donör sayısı ile 5. sırayı Antalya Atatürk Devlet Hastanesi, Konya Numune Devlet Hastanesi, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yavuz Selim Devlet Hastanesi, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tekirdağ Devlet Hastanesi ile Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi alırken 6. sırayı 2'şer donör ile Bodrum, Fethiye, Muğla, Bursa Şevket Yılmaz, Mersin, Zonguldak, Atatürk ve Alanya Devlet Hastaneleri ile Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri aldı.

Sağlık Bakanlığı Dışkapı Hastanesi, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Özel Güven Hastanesi, Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Hastanesi, Polatlı, Eskişehir, Samsun, Trabzon, Ordu, Van, Şanlı Urfa, Manavgat Devlet Hastaneleri ile Gebze Anadolu Sağlık Merkezi, Özel Avicenne Hastanesi, Özel Avcılar Anadolu Hastanesi, Pendik Özel Özkan Hastanesi, Özel Acıbadem Hastanesi, Özel İstanbul Cerrahi Hastanesi, Özel Şafak Hastanesi, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi, Bursa, Çekirge, Kocaeli, Bandırma, Çanakkale, Buca Seyfi Demirsoy ve Kütahya Devlet Hastaneleri ile Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi 1'er donör sayısı ile 7. sırayı aldı.

“İNCİTMEDEN İKNA ETMEYE ÇALIŞMALI”

Türkiye genelinde nakil merkezi dışında donör çıkaran hastaneler arasında birinci sırayı alan Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Metin Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aktif olarak 2 senedir Organ Nakli Koordinasyon Merkezi ile birlikte çalıştıklarını ve kısa sürede önemli yol katettiklerini söyledi.

Yoğun bakımda yatan bir hastaya beyin ölümünün gerçekleştiğine dair tanının konulabilmesi için, nörolog, anestezi uzmanı, beyin cerrahı ve kardiyoloji uzmanlarının birlikte karar vermesi gerektiğini belirten Doğan, “2007 yılı içinde 7 tane donör çıkardık. Bu çok önemli bir başarı. Aslında beyin ölümü gerçekleşmiş hasta sayısı daha fazla ancak ancak aileler organ bağışına izin vermiyor” dedi.

Doğan, aile yakınlarının organ bağışına izin vermesi için ikna edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Aile, hastasına gerekli her türlü müdahalenin yapıldığından emin olmalı. Uzmanlar, aileyi incitmeden ikna etmeye çalışmalı” diye konuştu.

Organların kullanılabilmesi için hasarlı ya da hastalıklı olmaması, hastanın yaşının genç olması gibi bazı faktörlerin önemli olduğunu dile getiren Doğan, çıkarılan donörlerden birinin kurşunlanma, birinin yüksekten düşme, 2'sinin trafik kazası, birinin darp, 2'sinin ise yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması nedeniyle yaşamlarını yitirdiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!