Türkiye yolsuzlukta D grubunda

Güncelleme Tarihi:

Türkiye yolsuzlukta D grubunda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2015 14:18

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International) yolsuzluk araştırmasına göre Türkiye yolsuzluk konusunda D grubu ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye D kategorisinde Rusya, Tunus ve Bangladeş’le birlikte yer alırken örgütün raporunda ülkede savunma harcamalarının denetlenememesine vurgu yapılıyor. Yolsuzluk konusunda en başarılı iki ülke ise Birleşik Krallık ve Yeni Zelanda oldu.

Haberin Devamı

Uluslararası Şeffaflık Örgütü yeni bir yolsuzluk araştırması yayımladı. Araştırmaya göre Türkiye yolsuzluk konusunda dünyada D kategorisinde bir ülke olarak sınıflandırıldı. Türkiye’nin bulunduğu D kategorisinde Türkiye ile birlikte Bangladeş, Hindistan, Endonezya, Malezya, Filipinler, Rusya Federasyonu, Güney Afrika, Tunus ve Türkiye bulunuyor.

A GRUBU'NDAN NE KADAR UZAKSA O KADAR YOLSUZLUK İÇERİYOR

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin sıralamasına göre A sınıfında bulunan ülkelerde yolsuzluk en alt seviyede bulunuyor.

B,C,D,E ve F şeklinde ülkeler kategorilere ayrılıyor. Ülke alfabetik olarak A grubundan ne kadar uzakta ise yolsuzluk seviyesi o kadar yüksek olarak ortaya konuyor.

TÜRKİYE D GRUBUNDA

Türkiye’nin en az riskli olduğu yolsuzluk alanı ise kişisel yolsuzluklar (C seviyesinde) Türkiye’de en çok yolsuzluğun bulunduğu alan ise rapora göre politika ve operasyonel alanlar. Türkiye bu alanlarda ‘çok yüksek riskli’ sınıfta gösteriliyor.

Haberin Devamı

Raporun Türkiye’ye bakış kısmında ise şu ifadeler yer alıyor: Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin savunma harcamalarını denetleme üzerinde bir yetkisi bulunmuyor.

Resmi olarak savunma harcamaları denetlenemiyor.

Türkiye yolsuzlukta D grubunda

Mavi: A sınıfı, Petrol Yeşili: B sınıfı, Açık yeşil:C sınıfı Sarı: D sınıfı, Kavuniçi: E sınıfı, Kırmızı: F sınıfı   

MİLLİ SAVUNMA BÜTÇESİ DENETLENEMİYOR

Türkiye’nin ulusal güvenlik politikası gizli ve halk tarafından erişilemiyor.

Bazı gazeteciler haber yaptıkları zaman ulusal güvenlik nedeniyle yaptırımlara maruz kalabiliyorlar. Milli Savunma Bakanlığı bütçesini yaparken Meclis’e danışmıyor. Savunma gelirleri yarı saydam gözüküyor.

Türkiye yolsuzlukta D grubunda

 

BAKMADAN GEÇME!