Türkiye’yle ilgili aradığınız her şey bu mağazalarda

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’yle ilgili aradığınız her şey bu mağazalarda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2011 23:50

Kültür ve Turizm Bakanlığı, müze ve ören yerlerindeki satış alanlarını geçen yıllarda Bilintur Bilkent Turizm İnşaat Yatırım ve Ticaret A.Ş’ye emanet etmişti. Şimdiye kadar 56 müze mağazası ve 42 Müze Kahvesi açan Bilintur, farklı kategorilerdeki 12 bin ürün skalasıyla hem Türkler’in hem de turistlerin çok ilgisini çekiyor.

Haberin Devamı

Japonya’dan telefonla bile sipariş alınıyor, magnetten hançer replikalarına kadar pek çok ürün tedarik ediliyor. Bakın, Bilintur CEO’su Orhan Hallik, iki yıllık gelişimi ve dönemin popüler ürünleri hakkında neler söylüyor...

ÜRÜN HAZIRLIĞINDA TURİST GİBİ KEŞİF

Müze mağazalarındaki ürünlerimiz için Ar-Ge merkezimizde güzel sanatlar mezunu tasarımcılar, grafikerler ve illüstratörler ile arkeoloji ve sanat tarihi konularında uzman, müze ve ören yerleri ile birlikte çeşitli kazılarda bulunmuş araştırma ekibimiz çalışıyor. Onlara ayrıca fotoğrafçı ve free-lance tasarımcılarımız da proje bazlı destek veriyor. Örneğin, Efes Ören Yeri için ürün koleksiyonu oluşturulacak ise ekibimiz ilk başta Efes Ören Yeri ile ilgili kaynakçalardan ön araştırma yapıyor. Sonrasında bir araya gelinerek o lokasyonu en iyi anlatan öğeler üzerinde fikir alışverişinde bulunuluyor. Ekiplerimiz bölgede bir turistin ziyaret deneyimini aynen tecrübe ediyor.

Haberin Devamı

HER ŞEHRE AYRI BİR KOLEKSİYON

Son dönemde öne çıkan ‘İstanbul Koleksiyonu’nu şehir koleksiyonlarının ilki olarak hayata geçirdik. Bu koleksiyonla geçmişten günümüze İstanbul’la özdeşleşen tarihi ve kültürel öğeleri tasarım ürünlerine dönüştürdük. İstanbul’un eşsiz siluetini modern bir tasarımla bir araya getirdiğimiz İstanbul Koleksiyonu 150’den fazla ürün içeriyor. Şehir koleksiyonlarımıza devam ederek her şehrin kendi hikayesini canlandıran görsellikler ile özel koleksiyonları oluşturacağız. Kapadokya, Antalya, Ankara bir sonraki şehir koleksiyonlarımız olacak.

Türkiye’yle ilgili aradığınız her şey bu mağazalarda

YENİ YIL HEDİYESİ 15 ARALIK’TA

Yeni yıl için Selçuklu Koleksiyonu hazırlığımız var. Bu koleksiyonda İbrahim Paşa Sarayı’nda bulunan Selçuklu Çini sanatının en güzel örneklerinden biri sayılan çini panodan esinlendik. Çini üzerindeki taş ve ahşap kesme geometrik kompozisyonlar ‘Allah, Kainat ve İnsan’ adıyla 1263’te yayınlanan, filozof İbn-i Arabi tarafından geliştirilen “Uyum Teorisi”nin yansıması olarak nitelendiriliyor. Mavi kubbeler ile renksel ve sayısal sembolizm, İslam Felsefesi’nden görüntülerle buluşarak yapılara mistik bir anlam yüklüyor. Boyutları dikkate alındığında bir camiye ya da Kur’an-ı Kerim okuluna ait olduğu düşünülen bu mozaik pano, 13’üncü yüzyıl Selçuklu sanatının önemli örneklerinden biri olarak konumlanıyor. Günlük kullanıma yönelik hazırlanan ve kültürel mirasın aktarılmasında önemli bir yer tutan koleksiyon, sıradışı bir yılbaşı hediyesi olarak tarihimizin önemli bir kesidinin müzeden evlere hatta ofislere kadar ulaşmasını sağlayacak. Selçuklu koleksiyonumuz 15 Aralık’ta müze mağazalarımızda ziyaretçilerimize sunulacak.

Haberin Devamı

EN ÇOK BUNLAR SATIYOR

Müze mağazalarında şimdiye kadar pek çok ürün satıldı ama aralarında en çok ilgi görenler şunlar: Kartpostallar 21 bin, kitap ayracı 15 bin, Lokum 14 bin, telefon süsü 11 bin ve magnetler 10 bin tane. Bunun dışında, mağazalarda 1 liradan 8 bin liraya kadar her türlü ürünü bulmak mümkün. Örneğin; şu sıralar 30 liralık mozaik kitabı, 100 liralık replika kaşık, 3. Selim’in tesbihinden edinlenilen 65 liralık ‘sabir’ ve 80 liralık ‘sebat’ isimli tesbihler ve fiyatları 1-125 lira arasında değişen özel İstanbul Koleksiyonu revaçta.

ÇİNLİLER DOĞALI AMERİKALILAR REPLİKALARI SEVİYOR

Çin ve Kore gibi Uzak Doğu ülkelerinden gelen ziyaretçiler özellikle doğal ürünlere ve el sanatlarına daha çok ilgi duyuyorlar. Ortadoğulu turistler ise altın, gümüş takılara ve Topkapı Sarayı’nda bulunan tutya ve maşrapaların reprodüksiyonlarına ilgi gösteriyorlar. Avrupalılar daha çok yayın ve rehber kitaplarla birlikte Yaşar Kemal, Orhan Pamuk ve Elif Şafak gibi yazarlarımızın romanlarının İngilizcelerine, Amerikalılar replikalara daha fazla talep gösteriyor. Örneğin, Topkapı Hançeri replikası dört ay içinde üç farklı Teksaslı tarafından satın alındı.

Haberin Devamı

JAPONYA’DAN TELEFONLA SİPARİŞ GELDİ

Müze mağazalarının en değerli objesi Topkapı Sarayı ürünlerinden Hançer Replikası. Şu anki satış fiyatı 6 bin lira olan üründen son bir sene içinde 20 tane satıldı. Çin’den İspanya’ya hatta Amerika’ya kadar tüm dünyadan alıcı buldu. Bilintur CEO’su Orhan Hallik, “Japonca harici hiçbir dil konuşmayan bir Japon’dan telefonla sipariş dahi aldık ve kendisine ürünü ulaştırdık. Topkapı hançerinden elimizde çok az sayıda kaldı. Yeni üretimde Swarovski ile bir işbirliğimiz söz konusu olacak ve replika tamamıyla Swarovski taşlardan oluşacak” diyor.

YAYINLARA DA ÖNEM VERİLİYOR

- BKG yayınları arasında Topkapı Sarayı’nı en ince ayrıntılarıyla anlatan ‘Topkapı Palace Museum’ var. Harem’de doğum, yemek, müzik, tiyatro ve düğünler gibi ilginç konularını ele alan Prof. Dr. Nurhan Atasoy tarafından kaleme alınan Harem Kitabı da mevcut.
- Şeb-i Arus ve Mevlana Haftası’na özel olarak Prof. Dr. Talat Halman BKG yayınları kapsamında ‘LOVE IS ALL: POETRY AND PHILOSOPHY’ adlı kitabını yayınlıyor. Prof. Dr. Talat Halman bu kitabında İngilizceye çevirdiği şiirlerin yanı sıra, Mevlana’nın aşk, ahlak, sanat ve tanrı kavramlarını inceliyor. Ayrıca, Mevlana’nın kapsamlı, muhteşem şiirine dayanarak bu kavramları yorumluyor. Halman’ın metni ve Mevlana’nın şiirlerinin yanı sıra kitapta, Konya Mevlana Müzesi’nden eski fotoğraflar, minyatürler ve Ara Güler’in fotoğrafları yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!