Türkiye’yi şans görüyor rüzgarın gücüne yöneliyor

ALMANYA merkezli dünya devi Bosch Grubu’nun Kurumsal Satış ve Pazarlama Başkanı Gürcan Karakaş, Sunset Restoran’da buluştuğumuzda 14 yıl önceye döndü:

Haberin Devamı

- Klaus Peter Fouquet’nin Bosch Türkiye’nin başına atanması söz konusuydu. Kararını vermeden önce eşiyle birlikte İstanbul’a gelmiş, son gözlemlerini yapıyordu. Ben o dönemde genel müdür yardımcısıydım. Fouquet çiftini Sunset’te ağırladık. Anında Türkiye’ye gelmeye karar verdi.

Klaus Peter Fouquet’
ten sonra Bosch Türkiye’nin başına kendisinin geçtiğini anımsattı:

- Fouquet, şu anda Bosch Great Britain Başkanlığı görevini yürütüyor. Türkiye’den ayrıldıktan sonra ülkemizden hiç kopmadı. Her fırsatta eşiyle birlikte Türkiye’ye geliyor. Bu yılbaşı tatilini de Türkiye’de geçirdi. Yeni yıla birlikte girdik.

2012’nin son günlerinde Bosch’un Almanya’daki merkezinde gerçekleşen bir toplantıya değindi:

- Tüm Bosch yöneticilerinin katıldığı 4 günlük toplantıda 40-50 yıl sonrasına dönük projeksiyonlar üzerinde duruldu. Örneğin 50 yıl sonra Japonya’nın nüfusunun 3’te bir, Almanya’nın nüfusunun 4’te bir azalacağı öngörülüyor. Nüfusu yaşlanacak ülkelere dönük yeni ürün geliştirme, farklı pazarlama yöntemleri konuşuldu.

2050’de dünya nüfusunun 9 milyara yükseleceği öngörüsüne vurgu yaptı:

- Teknolojik gelişmeleri dünyadaki demografik yapıya göre ortaya koymak gerekiyor. Bu konuda antropologların desteğiyle bazı çalışmalar yapılıyor. Ayrıca, Çin’in artık çok önemli bir pazara dönüştüğü görülüyor. Nitekim bizim Çin’de yıllık ciro toplamı 5 milyar dolar olan 30’a yakın fabrikamız var.

Çin’e yaptıkları eğitim amaçlı geziden örnek verdi:

- Çin çok planlı, stratejik adımlar atıyor. Örneğin, Huawei’nin fabrikasını gezerken aktardıkları verilere göre dünya nüfusunun 3’te biri Çin’de üretilen teknolojik altyapıya dayalı ürünleri kullanıyor.

- Almanya’daki merkezden bakınca Türkiye nasıl görünüyor?

- Endonezya, Pakistan, Bangladeş, Mısır, Nijerya, Meksika ve Türkiye 1 milyarlık toplam nüfusa sahip. Bu ülkeler arasından Türkiye’de 100 yıldır bulunmak, bizim için büyük şans. Biz Türkler çok çalışkan ve hırslıyız. Türkiye’deki çalışma temposu ayrışmamızı sağlıyor.

Gürcan Karakaş’a iki ay kadar önce Bosch Türkiye Temsilcisi, Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Steven Young’la yaptığımız görüşmeden bir bölüm aktardım:

- Bursa’da üretim yapan, Gebze’de önemli Ar-Ge merkezi bulunan Bosch Rexroth’un Türkiye’de artık aktarma organları üretimine hazırlandığını belirtti.

Bosch Rexroth Türkiye’nin eski genel müdürlerinden Mehmet Varlık’ın rolünün altını çizdi:

- Mehmet Bey, bir dönem Bosch Rexroth’un merkezinde de görev yaptı. O dönemde bazı yatırımların Türkiye’ye kaydırılması için önemli rol oynadı. Şimdi sözü edilen aktarma organları sanırım rüzgar santrallarıyla ilgili olacak. Rüzgarın gücünü motora yansıtacak parçaların Bursa’da üretimi gündeme gelebilir.

Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bursa’da dünyanın en gelişmiş benzinli araç enjektörü ve dizel enjektör pompalarını üretiyor. Bosch Rexroth da sanayiye ürettiği pompalarla öne çıkıyor.

Rüzgar güllerine aktarma organı üretmek, Bosch Rexroth Türkiye’nin rolünü daha da artıracak gibi görünüyor. 

Yazarın Tüm Yazıları