Türkiye'ye yeni komşu: Dünyanın ilk cihatçı devleti

Kendi iç gündemimiz yetmiyormuş gibi, bugün güne yanı başımızdan gelen ve bizi de çok yakından ilgilendiren iki gelişmeyle başladık. Bu gelişmeler, yanı başımızda dünyanın ilk cihatçı devletinin kurulması tehlikesinin artık çok ama çok yakın olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

İlki, Suriye ile Irak'ta faaliyet gösteren cihatçı Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün 28 Türk TIR şoförünü kaçırdığı iddiaları. İkincisi de IŞİD'in Musul'da tüm devlet daireleriyle birlikte kentin kontrolünü ele geçirmesi...

Esasen perşembenin gelişini çarşambadan belli olduğu bir durum bu. Zira son dönemde Suriye'nin batısında ve kuzeyinde Özgür Suriye Ordusu ve bir diğer İslamcı örgüt El Nusra ile girdiği mücadelelerin ardından doğuda mevzilenen IŞİD, özellikle Irak'ta önemli kazanımlar elde ediyordu.

IŞİD ÜST ÜSTE MEVZİ KAZANDI

IŞİD, son günlerde Musul dışındaki mahalleleri ele geçirdi. Irak'ın en önemli kentlerinden Samarra'ya operasyon düzenledi. Ramadi'de bulunan Irak'ın en büyük üniversitesini ele geçirdi. Bağdat'ta da Şii mahallesinde düzenlediği intihar saldırıyla 52 kişiyi öldürdü.

Haberin Devamı

IŞİD'in kökleri, 2004 yılına kadar gidiyor. ABD'nin Irak işgaline karşı mücadele eden El Kaide'nin bir uzantısı olarak ortaya çıktı. Bugünkü adını alması ve etkinliğine kavuşması ise Nisan 2013'te gerçekleşti.

IŞİD, Suriye'de ve Irak'ta acımasızlığıyla biliniyor. Kürt, Şii ve Hıristiyanlar gibi “kendinden olmayanlara” yaşam hakkı tanımıyor. Hatta, Sünni olup yeterince İslami bulmadıklarına da. O kadar acımasız savaşıyor ki, El Kaide bile Şubat ayında IŞİD'le tüm bağlarını kestiğini açıkladı.

Kuruluşundan bu yana yalnızca bir yılı biraz aşkın bir zaman geçmiş olmasına karşın bugün Suriye'deki en etkili muhalif grup olarak gösteriliyor.

ASKERİ AÇIDAN EN GÜÇLÜ CİHATÇI ÖRGÜT

Ayrıca birçok kişiye göre, askeri açıdan da dünyanın en güçlü cihatçı örgütü. En büyük gücünü uyguladığı taktiklerden alıyor. Almak istediği yerlere aniden saldırıyor, karşı tarafı beklenmedik bir anda yakalıyor ve bölgeyi almadan da geri çekilmiyor.

Haberin Devamı

Zaman zaman da dikkatleri başka yere çekmek için farklı noktalarda ağır kayıplar verdirten intihar saldırıları düzenliyor.

Savaşçılarının büyük bir çoğunluğu yabancı. Libya, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerden "cihat" yapmaya geliyorlar. Ağırlıklı olarak da Türkiye üzerinden Suriye'ye geçiş yapıyorlar. Tek bir milliyetleri yok ancak cihat ülküsü etrafında birleşmiş durumdalar.

Yani, hem bilindik bir terör örgütü mantığıyla bombalı saldırılar düzenliyor, hem de -daha önemlisi- gerilla gibi sıcak çatışmalarda da başarı kazanıyor.

Bu açıdan başta el Kaide olmak üzere diğer cihatçı örgütlerden ayrılıyor. Haliyle de daha tehlikeli bir örgüt haline geliyor.

Haberin Devamı

HEDEF DÜNYANIN İLK CİHATÇI DEVLETİNİ KURMAK

Zaten özellikle Ocak ayından bu yana bu kadar hızlı ilerlemesi ve üst üste mevziler kazanmasının temelinde de bu yatıyor. Özellikle Irak'ta, orduyu bile çaresiz bırakıyor.

IŞİD'in temel amacı, adından da anlaşılabileceği gibi, Suriye'nin doğusu ile Irak'ın batısında dünyanın ilk cihatçı devletini kurmak.

Suriye'de işler o kadar karışmış durumda ki, ne diğer muhalif silahlı gruplar ne de rejim IŞİD'i durdurabiliyor. Irak'ta da hükümet ve ordu, batıdaki aşiretlerin desteğini almış olmasına karşın IŞİD'le mücadele etmekte yetersiz kalıyor.

IŞİD, Ortadoğu denklemindeki tüm bu kargaşa içerisinde nihai hedefine doğru sağlam adımlarla ilerliyor. Ve bu hedef, sadece Irak, Suriye, Ortadoğu ve Batı için değil, en temelde Türkiye için büyük bir tehlike oluşturuyor.

Yazarın Tüm Yazıları