Türkiye’ye üretim geliyor tesis yok

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye üretim geliyor tesis yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2014 01:00

Japon Uniqlo’nun üretim için Türkiye’yi seçmesini değerlendiren TGSD Başkanı Cem Negrin, “Beş yıl önce büyük kapasiteli fabrikalar ya zarar etti ya kapandı. Şimdi Uniqlo gibi yılda 500 milyon dolarlık alım yapabilecek firmalar üretime geliyor ama bu kapasitede tesis yok artık” dedi

Haberin Devamı

SON dönemde yükselen kur ve Uzakdoğu’da maliyetlerin yükselmesi hazır giyim ve konfeksiyon üretiminde Türkiye’yi yeniden Avrupalı markalar için çekici kılmaya başladı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin de Türkiye’nin üretim için ilgi çektiğini belirterek, “Bugün 18 milyar dolarlık ihracatımızın yüzde 70’i Avrupa’ya. Bu, Avrupa’nın ithalatının sadece yüzde 7’si. Biraz daha çalışsak daha çok ihracat yapabiliriz” dedi.

FABRİKALAR KAPANDI

TGSD’nin düzenlediği 7. Moda Konferansı’nda konuştuğumuz, Negrin, Japon Uniqlo’nun Türkiye’de üretimi seçmesiyle ilgili şöyle konuştu: “TGSD Başkanı Cem Negrin, Uniqlo’nun Türkiye pazarına verdiği önemi anlatmak için “Bangladeş ofisinin başındaki yöneticiyi Türkiye’ye kaydırdılar. Türkiye’den ne kadar alım yapabilirler? Zara grubu (Inditex) 1 milyar dolarlık alım yapıyor Türkiye’den. Uniqlo da çok rahat 500 milyon doları bulabilir birkaç yılda ama bu tamamen bize bağlı. Beş yıl önce GAP Türkiye’den çekildiğinde büyük kapasiteli fabrikalar ya zarar etti ya kapandı. Şimdi Uniqlo gibi firmaların aradığı büyük kapasitelere sahip fabrika yok. O zamanki yanlış politikalar üretime zarar verdi. Şimdi gelen yüksek adetli talep karşılanamıyor.”

Haberin Devamı

DEVLET BİZE TIR VERSİN

Türkiye’de verilen teşvikin etkin olmadığını anlatan Negrin, “Teşvik bölesinde ulaşım sorunu var. Nakliye maliyetleri çok artırıyor o yüzden kimse teşvikli bölgeye yatırıma gitmiyor. Devlet ya tren yolu yapsın o bölgeye ya da bize TIR versin. Devletin birkaç TIR’ı ring sefer yapsın” diye konuştu.
Negrin, konferanstaki konuşmasında ise şöyle dedi: “Aslında AK Parti hükümetinin bugüne kadar seçtiği ekonomi bakanları sektörümüze pek sıcak bakmadılar. Bir ekonomi bakanımız bizleri, Türkiye’de işimizi bırakıp Mısır‘a gitmeye teşvik etti. Sonuçları ortada; giden arkadaşlarımız hala zorluk çekiyorlar. Bir diğeri ise Türkiye’de üretilen üretilmeyen her türlü kumaşa, ipliğe, aksesuara hatta sahte kürke bile anti damping vergileri koyarak maliyetlerimizi yükseltti.”

İtalya’da kaos var Türkiye güvenli

Haberin Devamı

LÜKS marka yönetim danışmanlığı şirketi PGDS’nin sahibi Pier Dal Santo, kötü ekonomik zamanlardan geçen İtalya’da Türkiye’ye ilginin arttığını belirterek şunları söyledi: “Güzel zamanlar yaşayan Türkiye’de üretime sıcak bakılıyor. Avrupa’daki geleneksel üretim Türkiye’ye kayabilir. Fransızlar ve İtalyanlar şu anda çok karamsar. Fransa’da insanların moralini yükseltmeye çalışıyorlar. İtalyan hükümetin kaos içinde. İtalya’da bazı şirketleri Çinliler satın aldı. Bu Türk firmalar için de bir seçenek olabilir. Türkler ve İtalyanlar arasında çöpçatanlık yapabiliriz.”

Big in Japan*

AMERİKALI Limitid şirketini geçerek, 14 milyar dolar cirosuyla Inditex ve H&M’in ardından dünyanın en büyük üçüncü perakendecisi olan Fast Retailing, Türkiye’de üç şirketle üretim için anlaştı. Fast Retailing’in sahip olduğu kaz tüyü yelek ve montlarıyla meşhur Uniqlo, Yeşim Tekstil, İmteks ve Tayeks firmalarında t-shirt ve pantolon üretimine başlıyor. Uniqlo’nun Üretimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yoshihiro Kunii, “2013 yılında 1 milyar parça üretim yaptık. Hedeflerimize ulaşmak için, üretimimiz gelecek 7 yılda 5’e katlanmalı” dedi. Kunii şöyle devam etti: “Geçen yıl Türkiye’yi de üretim halkasına ekledik. Gelecek üretim hedeflerini tutturmakta Türkiye de etkili olacak. Türkiye kaliteli üretimi ve Avrupa-ABD’ye yaptığı üretim tecrübesiyle oldukça çekici.”
1427 mağazası bulunan Uniqlo, 16 ülkede bulunuyor. 2020’de hedef 50 milyar dolar ciro hedefleyen Japon marka Asya’daki yoğunluğunu tüm dünyaya yaymak istiyor. Markanın mağazaların açmak isteyen pek çok Türk firma temasa geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!