Türkiye’ye revizyon Ankara’ya öncelik

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye revizyon Ankara’ya öncelik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2007 00:00

Bala’da meydana gelen ve küçük artçılarla devam eden depremler, revizyon aşamasındaki Türkiye Diri Fay Haritası’nda Ankara’ya öncelik tanınmasına neden oldu. Haritada ilk önce Ankara tamamlanacak.

MADEN Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Diri Fay Araştırmaları Proje Başkanı Dr. Ömer Emre, eldeki ölçümlerin 15 yıl öncesine dayandığını belirterek, "Teknik imkanlar gelişti. Türkiye diri fay haritasını revize ediyoruz. Ankara’yı son depremler nedeniyle öne aldık" dedi.

Emre, dün Hürriyet’e yaptığı açıklamada, Ankara’da olması beklenen depremin şiddetine yönelik spekülasyonlara da açıklık getirdi. Bala fay hattının, Orta Anadolu’da üç büyük fay sisteminin (Tuz Gölü, Ezine Pazarı, Eskişehir fay zonu) kavşak noktası olduğuna işaret eden Emre şunları söyledi:

ŞİDDETİ KAÇ OLUR

"Bundan daha büyük deprem olur mu? 1992 yılında MTA tarafından yayınlanan fay haritasına göre Bala’da bu büyüklükteki depremler normal. Deprem büyüklükleri fayların uzunluklarıyla doğru orantılı. Bundan sonrası için daha detay aktif fay haritalandırmasının yapılması gerekir. Buna MTA olarak başladık. Türkiye diri fay haritasını revize ediyoruz. Ankara’yı da öne çekiyoruz. Hava fotoğrafları, uydu görüntüleri hazırlanıyor. Şimdiki araştırma teknikleri daha fazla gelişti. O dönem bizim göremediğimiz fayın devamı var mı yok mu, eldeki verilerde eksiğimiz var mı bu ortaya çıkacak. O zaman beklenen deprem şiddeti hakkında daha net konuşulabilir. Ancak bu çalışma 2-3 aydan önce açıklanmaz."

BALA’YA 10 DEPREM İSTASYONU

Bayramın birinci günü yaşanan depremin ardından Bala’ya 10 deprem istasyonu kuruldu. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Sedat İnan başkanlığında oluşturulan ekip, bir haftadır yeraltındaki mikro depremleri dinliyor. Bu çalışma sonucunda da depremlerin kırılma mekanizması, hangi fayların aktif olduğu, belli bir alana göç edip etmedikleri ortaya çıkacak.

Üst kurul oluşturulmalı

HÜKÜMETİN bu yılın başında lağvettiği Ulusal Deprem Konseyi’nin Başkanı Prof.Dr. Haluk Eyidoğan, Türkiye’nin başta Japonya olmak üzere birçok ülkede olduğu gibi bilimsel, idari ve maddi özerkliği olan bir deprem üst kurulu oluşturması gerektiğini vurguladı. Eyidoğan, ulusal afet yönetimi stratejisi oluşturulmadığı takdirde koordinasyondaki kaotik durumun süreceğini savundu.

Bala depremi Beypazarı’nda heyelanı tetikledi
/images/100/0x0/55eb4cf6f018fbb8f8b860c2

BEYPAZARI
ilçesine bağlı Ayvaşık Mahallesi’nde heyelan meydana geldi; 2 ev yıkılma tehlikesine karşı boşaltıldı.

Ayvaşık Mahallesi Küme Sokak’ta heyelan oldu. Bölgede inceleme yapan belediye yetkilileri, 82 ve 86. parseller üzerinde bulunan Mehmet Aydın ile Abdülkerim Gök’e ait evlerin acilen boşaltılmasını istedi.

Evini tahliye etmeye başlayan Aydın, bölgede uzun süredir heyelan olduğunu belirterek, "Yaz aylarında bir şey yoktu ancak yağmur yağıp, İnözü Deresi’ne su gelmesiyle burası kaymaya başladı" dedi.

Heyelan nedeniyle 5 metreye ulaşan yarıklar meydana geldiğini söyleyen Aydın,daha önce bölgede inceleme yapan yetkililerin heyelan olmadığına yönelik rapor verdiğini de iddia etti.

BALA TETİKLEDİ ŞÜPHESİ

Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise Ayvaşık Mahallesi’ndeki heyelanın Ankara’nın Bala ilçesinde meydana gelen depremlerle ilgisi olduğunu düşündüklerini söyledi.

Yavaş, "Bölge uzun zamandan beri kontrol altındaydı. Zaman zaman heyelanlar yaşanmaktaydı ancak Bala’daki depremler sonrası heyelanların arttığı belirtildi" dedi.

Belediye Başkanı Yavaş, evleri boşaltılan iki aileye kaymakamlıkla birlikte her türlü yardımı yapacaklarını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!