Türkiye’ye ‘öncü güç’ talebi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye ‘öncü güç’ talebi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2015 00:02

Sınırlarının doğusunda Rusya nedeniyle oluşan tehdit, güneyinde ise Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) kaynaklı meydan okuma NATO’yu Soğuk Savaş dönemini andıran önlemler almaya itti.

Haberin Devamı

NATO, altı yeni komuta kontrol merkezi ve yüksek kapasiteli bir öncü gücü devreye sokuyor. Savunma Bakanları Toplantısı’nda konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg alınan önlemleri, “Soğuk Savaş’tan bu yana ortak savunmamıza yönelik en büyük güçlendirme olacak” sözleriyle değerlendirdi. Öncü güç için Türkiye’ye yönelik olarak da katkı talebi var ancak Ankara kararını henüz vermedi. NATO’nun en önemli ve askeri kapasitesi yeni yapılanmaya katkı yapmaya en müsait ülkeler arasında yer alan Türkiye, gerek öncü güç gerekse NATO Mukabele Gücü’ne (NRF) yapabileceği olası katkılara yönelik değerlendirmesini sürdürüyor. Dünkü toplantıda herhangi bir taahhütte bulunmayan Türkiye olası katkısını önümüzdeki dönemde açıklayacak. Toplantıya Türkiye adına katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, kararın alınmasının haziranı bulacağını söyledi. Yılmaz karar aşamasında misafir ülkenin masrafların ne kadarını karşılayacağı, NATO ortak kaynaklarından ne kadar yararlanılacağı gibi unsurlara bakılacağını belirterek, “Bunlar açıklığa kavuşturulunca Türkiye üzerine düşeni yapacaktır” dedi.

NATO’daki ciddi konsept değişikliğini yansıtan önlemler dört ana ayak üzerine oturtulacak:

Yüksek hazırlık düzeyine sahip 13 bin kişilik NRF’nin kapasitesi 30 bin askere yükseltilecek.
NATO sınırları içinde çok hızlı şekilde hareket edebilecek ve kriz bölgelerine yakın alanlarda konuşlandırılabilecek “öncü güç” oluşturulacak.
Polonya, Estonya, Litvanya, Letonya, Romanya ve Bulgaristan’da bölgesel komuta kontrol merkezleri oluşturulacak.
Polonya’daki Szczecin’de bulunan çok uluslu karargah genişletilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!