Türkiye ve Yunanistan’a düşeş gelmiş

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ve Yunanistan’a düşeş gelmiş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2015 00:31

“YUNANİSTAN ve Türkiye dünyanın aynı yerinde ve birliktelerdi. Tanrı tavla oynuyordu, zar altı altı geldi. Bir altılıyı Türkiye’ye, diğer altılıyı Yunanistan’a verdi. Tanrı’nın tavla oyununun olumlu sonuçlarını kullanmak için yollar bulmalıyız.”

Haberin Devamı

Yunanistan’da Çipras hükümeti kurulduktan sonra göreve gelen yeni Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, dönemin Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu’nun ekibinde Türkiye’yle yakınlaşma adımlarını atan aktörlerden biri. “Helsinki Zirvesi’nde Yunanistan, Türkiye’nin AB yolunu açacak hamleyi yaptığımızda herkes şaşkınlıktan masaya çakılıp kaldı” diyecek kadar süreci sahipleniyor. Çipras hükümeti döneminde de Türkiye’yle yeni bir momentum başlatmak arzusunda olan Kocias, dosyasında bir dizi öneriyle Türkiye’ye geldi. Ankara ve İstanbul’daki görüşmelerinin ardından Antalya’da ‘NATO Dışişleri Bakanları’ toplantısına katılan Kocias, Hürriyet’e verdiği röportajda şunları söyledi:

TARİHİN ESİRİ OLMAYALIM

“Görüştüğüm Türk yetkililere şunu söyledim; ‘Tarihin esiri olmamıza izin vermeyin. Tarihi, geleceğimiz için olumlu bir unsur olarak kullanalım.’ 25 yıldır Türkiye’ye saldıran değil, iki ülke arasında barışçıl çözümlerin peşinde koşan biri oldum. Çıkarlarımız her zaman ortak olmayabilir, ancak ortak çıkarımız olan başka alanlar mevcut ve üzerinde çalışmalıyız.Ankara’ya ziyaretim devam ederken Ege’de yaşanan it dalaşını bu sabah (önceki gün) öğrendim. İyi bir haber değil, ama böyle şeyler olur. Bu uçuşların illegal olduğunu düşünüyoruz. Türk tarafıysa yapmaları gerektiğini savunuyor. Bu tür it dalaşlarının meydana geldiği yerde çözüme ancak güven artırıcı tedbirlerle gidilebilir. Ege’de it dalaşı olurken, biz de tam olarak güven artırıcı tedbirleri konuşuyorduk.
Ziyaretimden önce Dışişleri yetkililerimiz İstanbul’da iki kez bir araya geldiler. Türk tarafına dört önlem teklifinde bulunduk. Donanma güvenliği konusundaki önlem için anlaştık. Bu maddenin altı alt başlığı var. Diğer üç önerimiz hâlâ müzakere ediliyor. İkinci önerimize de olumlu sonuç alacağımızı düşünüyorum. Duraklama döneminde olan istikşafi görüşmeleri de yeniden başlatma kararı aldık. 2011 ve 2013’te toplantı yapılmış ancak gerçek bir müzakere olmamıştı. Şimdi esaslı görüşmeleri başlatıyoruz. Olumlu sonuç almayı umuyorum.

Haberin Devamı

KARDAK’A ÇİÇEK SAYGI İÇİN

Haberin Devamı

(Yunan) Savunma Bakanı’nın Kardak’a çiçek bırakması saygı amaçlı, Süleyman Şah Türbesi’ne yapıldığı gibi Yunan Savunma Bakanı’nın Kardak’a çiçek bırakması agresif değil, saygı amacıyla yapılan normal bir hareket. Türk hükümetinin Süleyman Şah Türbesi için yaptıklarına bakın, o da saygı amaçlı. Imia-Kardak Yunanistan’a ait. Bu konuda Türk tarafıyla aynı görüşte değilim. Ancak, orada yapılan sadece çiçek bırakmak, söz konusu tanklar, uçak savaşları değil. Türk muhataplarıma, Yunan Savunma Bakanı’nı Türkiye’de ağırlamaktan memnun olacaklarını söyledim. Zaten ikili ziyaret için davet edildi. Kasım ayına kadar Türkiye’ye gelmiş olacak.”

KIBRISLI KİMLİĞİ YENİDEN YARATILMALI

Haberin Devamı

‘Mustafa Akıncı, hâlâ eski Kıbrıslı aidiyeti taşıyan bir siyasetçi. Sadece Kıbrıslı Türk değil, Kıbrıslı olarak hissediyor. Bu jenerasyon hâlâ Kıbrıslı aidiyeti taşıyor ve iyi bir çözüm üretebilir. Sonrası çok daha zor olacak. Kıbrıs sorunu, Yunan ya da Türklerin değil, Kıbrıslıların sorunu. Kıbrıslı Türkler 1963-1964 yıllarında Kıbrıs’ın diğer yakasındaki bir kısım halkın davranışları nedeniyle zor zamanlar yaşadı. Önemli olan Kıbrıslı Türklerinin, Kıbrıs’ın kendi adaları olduğu düşüncesini hissetmesi, inanması. Kıbrıslı Türklerin talep ettikleri hakların mümkün olan maksimumunu vermemiz gerekir. Kıbrıslı kimliği yeniden yaratılmalı. Kıbrıslı Rumlar ise Türk askerinin adadaki işgaline son vermesini istiyor. Sabahları dağda Türk bayrağını görerek ve ‘ertesi gün Türkler mahallemize gelir mi’ korkusuyla uyanmak istemiyorlar. Onlara da güvenlik, istikrar ve adanın onlara ait olduğu hissini vermemiz gerekir.’

Haberin Devamı

ÇİPRAS 2015’TE TÜRKİYE’YE GELECEK

‘Türkiye-İtalya-Yunanistan arasında bölgemizin istikrarı, güvenliği, ekonomik gelişimi için ortak sorumluluk alacağımız bir yapılanma önerdim. Türk mahataplarımla görüşmelerde kaçak göçmen sorununa ilişkin içişleri, belki adalet bakanlarının da katılacağı toplantılar yapma kararı aldık. Bir başka komisyon da Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantılarında imzalanan anlaşmaların ne kadar etkili uygulandığını inceleyecek. 2015’in sonunda YDİK toplantısı yapacağız. Çipras da Türkiye’yi ziyaret etmek istiyor. Bu toplantıya katılacak. Çipras, daha iyi tanımak ve ilişkileri geçmişten daha ileriye taşımak izin için Davutoğlu ile tanışmak istemişti. Davutoğlu’nun Yunanistan ziyareti sırasında havalimanında 1.5 saat görüştüler. Kimyaları tuttu.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!