Türkiye ve Afrika TEK TİPE KARŞI

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ve Afrika TEK TİPE KARŞI
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2016 20:14

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Batılı ülkelerin küreselleşmeyi tek tipleşme anladığını dile getirerek ekonomiyi büyütmek için tek çıkar yolun IMF ve Dünya Bankası kredileri ile yüksek faiz olduğunun iddia edildiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Erdoğan, “Oysaki Türkiye ve Afrika’nın modern tarihi böyle bir sisteme itirazın, direnişin tarihidir” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nun açılış oturumunda konuştu. Erdoğan, sınırların, mesafelerin anlamını yitirdiği, dünyanın büyük bir köye dönüştüğü süreçten geçildiğini belirterek, bu sürecin adeta bir girdap gibi tüm ülkeleri ve milletleri içine aldığını söyledi. Erdoğan, öğrenilmiş çaresizlikler üzerinden öz güvenin törpülendiğini dile getirerek, şunları kaydetti: “Siz bilmezsiniz, siz beceremezsiniz, siz bize tabi olmayı sürdürmek zorundasınız, deniyor. Anlayış bu, mantık bu. Oysaki Türkiye ve Afrika’nın modern tarihi böyle bir sisteme itirazın, direnişin tarihidir. Bizler bundan 93 yıl önce verdiğimiz Kurtuluş Savaşı sonunda, sizler de 1950 ve 1960’lar boyunca yürüttüğünüz antikolonyal dönemin sonunda ülkelerimizi büyük bir itirazın üzerine kurduk. Bizler müstemleke (sömürülen ülke) olmayı reddettik. Bizler ikinci sınıf insan olmaya itiraz ettik. Bizler yeryüzünün lanetlileri olmayacağımızı tüm dünyaya ilan ettik. Afrikalılar tıpkı Türkiyeli kardeşleri gibi özgürlüklerini ihsanla veya lütufla değil, bedelini kanla, canla ödeyerek, dişleri ve tırnaklarıyla kazandılar.”

350 MİLYAR $ TİCARET

Erdoğan, Kıta’ya yönelik kapsamlı yaklaşımımızın ana bileşenlerinden birini ekonomik ve ticari ilişkilerimizin oluşturduğunu kaydederek “ Bu anlamda şimdiye kadar 40 Afrika ülkesiyle ticari ve ekonomik iş birliği anlaşması imzaladık ve karma ekonomik komisyon mekanizmaları oluşturduk” dedi. Sanayici ve ticaret erbabının önündeki engelleri kaldırmanın çabası içinde olduklarını vurgulayan Erdoğan, bilhassa son 14 yılda attıkları bu adımlar sayesinde dış ticaret hacminin 350 milyar doları aştığını aktardı. Müteahhitlik sektörünün iş hacmi olarak dünyada ikinci sırada yer aldığını dile getiren Erdoğan, Türk ihraç mallarının yüzde 90’nı, işlenmiş sanayi mallarının teşkil ettiğini belirtti. Erdoğan, 19 ülkeyle Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması, 4 ülkeyle Serbest Ticaret Anlaşması, 9 ülke ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasını imzaladıklarını ifade ederek, bu anlaşmaların büyük bir kısmının yürürlüğe girdiğini aktardı.

Haberin Devamı

AFRİKA ZİRVESİ 2019’DA

Haberin Devamı

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu bünyesinde 33 Afrika ülkesiyle iş konseylerinin tesis edildiğini, iş konseylerine ikili ticaret ve yatırımların gerçek potansiyelini yansıtacak seviyelere çıkarılması istikametinde önemli görevler düştüğünü dile getiren Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Afrika ile ticaretimiz 2005 yılında yaklaşık 7 milyar dolar seviyesinden, 2015 yılında 17.5 milyar dolara yükseldi. Sahra altı Afrika ülkeleriyle 2005 yılında 2.7 milyar dolar olan ticaret hacmimiz ise 2015 yılında 6.6 milyar dolara ulaştı. Bölgedeki doğrudan yatırımlarımızın toplam değeri 3.6 milyar doları geçmiş durumdadır.” Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında 3. Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi’nin Türkiye’de düzenleneceğini kaydederek, tüm bu etkinliklerin gerekli hazırlıklarının Afrika birliğinin iş birliği ve katkılarıyla yürüteceklerini vurguladı.

BAKMADAN GEÇME!