Türkiye uydularını ilahiyle tanıtıyor

AVRUPA’dan Çin’e uzanan geniş bir alandan izlenen Turksat uydularının tanıtımının yapıldığı yayının dil seçenekleri için ayrılan kanal dini yayın yapan Dost FM’e kiralandı.

Yurtdışından Turksat uydusunun tanıtımını ana yayın dili dışında dinlemek isteyen, Kuran ayetleri ve ilahilerle karşılaşıyor.

TÜRK Telekom, Fransız Alcatel ile kurduğu Eurasisat şirketindeki hissesini artırıp, şirket merkezini de Monako’dan Türkiye’ye taşıdıktan sonra uydu yayıncılığında benzerine az rastlanır uygulamalar da hayata geçti. 42 derecedeki Turksat uydularının tanıtımının yapıldığı EAS Promo (Eurasisat Promo) kanalındaki iki dil seçeneğinden biri, dini yayın yapan Ankara merkezli Dost FM’e kiralandı. Böylece, Avrupa’dan Çin’e kadar geniş bir alandan izlenen EAS Promo’yu İngilizce dinlemek isteyenler bir süredir Kuran ayetleri ve ilahilerle karşılaşıyor.

Dijital uydu yayınlarında, bir kanal ana dili dışında, farklı dillerde de izlenebiliyor. Dijital uydu alıcısı olanlar, o kanalın üzerine geldiklerinde ekranda o kanalın birden fazla dilde yayın yaptığını gösteren bir işaret çıkıyor. Ve uydu alıcısının mönüsünden o kanalın diğer dildeki yayını seçilebiliyor.

TANITIM KANALI

Turksat uyduları da fırlatıldıktan sonra, EAS Promo adı verilen bir kanal, Turksat uydularının teknolojisini ve frekanslarını tanıtmak için ayrıldı. Ve 2003 Ekim ayına kadar, yani Turksat uydularının işletmecisi olarak Fransız Alcatel Space ile Türk Telekom ortaklığında kurulan Eurasisat şirketinin merkezi Monako’dan Türkiye’ye taşınana kadar uydunun tanıtım kanalı tek dil seçeneği ile yayın yaptı.

Şirketin merkezi Türkiye’ye taşındıktan kısa süre sonra, EAS Promo kanalını izleyenler, ekranlarında bu yayının birden fazla dil seçeneği olduğunu gösteren işaret ile karşılaştılar. Turkast uydularının tanıtımını başka bir dilde dinleyebilmek için dil seçeneğini değiştirenlerin karşısına artık yayınının büyük bölümü Kuran ayetleri ve ilahiler olan Dost FM’in programları çıkıyor.

Böylece, örneğin bir İngiliz Londra’daki evinde Turksat uydusunun tanıtım kanalını kendi dilinden izleyebilme umudu ile farklı dil seçtiğinde, uydunun yapım ve fırlatılış aşamaları veya Türkiye’nin tanıtımı için çekilen filmin fonunda Kuran ayetleri veya ilahileri dinliyor.

ÖRNEĞİ YOK

Eurasisat yetkililerinin ‘para kazanmak için yaptık’ dedikleri bu uygulama uydu yayıncılığında türünün tek örneği. Bazı özel TV kanalları kendi radyo yayınlarını benzer şekilde taşıyabiliyorlar. Ancak uydunun resmi sahibi ve işletmecisinin kendi tanıtımı için ayrılan ve dünyaya yayın yaptığı kanal üzerinden kendine ait olmayan bir radyonun yayınına yer vermesi ilk kez karşılaşılan bir uygulama.

Eurasisat: Para kazanmak için yaptık

HİSSELERİNİN
yüzde 75’i Türk Telekom’a ait olan Eurasisat’ın Satış Direktörü Ahmet Zeki Demir, Turksat uydularının tanıtımı için yapılan yayının dil seçeneklerinden birinden radyo yayını yapılmasını şöyle açıkladı:

‘Biz Turksat uydularının tanıtımı için yapılan yayını Ankara Gölbaşında’ki up-link ile yapıyoruz. Bu up-link’in maliyetini karşılayabilmek için de böyle bir uygulamaya gittik. Radyolarla görüştük. Şu ana kadar sadece Dost FM ile anlaşma yaptık. Ayda yaklaşık 1000 dolar karşılığında, Turksat uydusunun tanıtım yayınının dil seçeneği için ayrılan kanallarından birinden bu radyonun yayınını yapıyoruz.’

Fonda dini yayın yapılan kanalda ne var?

TÜRKİYE
sahip olduğu 3 uydudan ikisini 42 derece pozisyonunda yörüngelendirdi. Bu yörüngede bulunan Tursat 42 derecede yörüngelendirilen uydulardan birinin adı Turksat 1C diğeri ise Turksat 2A (Diğer adı Eurasisat). Her bir uydunun maliyeti de ortalama 300 milyon dolar civarında. Turksat uydularının tanıtımı için kullanılan EAS Promo kanalında Turksat uydularından yapılan dijital, analog TV ve radyo yayınlarının frekans değerleri akan bir bant yazı halinde veriliyor. Görüntüde ise ‘21’inci Yüzyıl Teknolojisi’, ‘Eurasisat Uluslararası Uydu Operatörü’ sloganları ile Turksat uydularının tekonlojileri anlatılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları