Türkiye turizm şampiyonu olacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye turizm şampiyonu olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM), turizm sektöründeki araştırma verilerine dayanarak yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 1997 sezonunda Avrupa ülkeleri arasında ‘‘Turizm şampiyonu'' olmaya aday olduğunu bildirdi. Almanya'daki çeşitli seyahat acenteleri ve uçak şirketlerine dayanarak verilen bilgiye göre Almanya'dan Türkiye'ye gidecek turist sayısı, geçen yıla göre yüzde 20 artarak 2.5 milyonun üzerine çıkacak. Almanya'daki tur operatörleri Türkiye rezervasyonlarında geçen seneye göre yüzde 20-25'lik artış sağlandı.

TAM'a göre sadece LTU şirketinin Türkiye'ye taşıdığı turist sayısında bu yıl yüzde 24'lük artış oldu. Türkiye'ye en çok turist getiren Öger Tours yüzde 24.5, Nazar Holiday ise yüzde 25 artış elde etti. Almanya'nın en büyük tur operatörü TUI, yeni bir rekor kırarak Türkiye'ye olan turist sayısını yüzde 49 artırdı.

Dünya Turizm Örgütü'ne dayanarak verilen bilgilere göre, 1995 yılı itibariyle Türkiye, 7 milyon 727 bin turistle turizm sektöründe dünyada 19. sıraya yükseldi. Türkiye aynı yıl yaklaşık 5 milyar dolar döviz girdisiyle 21. sıraya çıktı. Türkiye'den daha fazla döviz girdisine sahip ülkelerin başında Fransa, İspanya, ABD, İtalya ve İngiltere geliyor. Ancak Türkiye, Fransa, İspanya ve İtalya'nın dışındaki diğer iki Akdeniz ülkesi Portekiz ve Yunanistan'ı turizm geliriyle geçmiş bulunuyor.

OLUMSUZLUKLAR

TAM verilerine göre, Türkiye'nin turizmde kaydettiği büyük gelişmeye rağmen sektörde bazı olumsuz gelişmeler de bulunuyor. Örneğin, turizmde istihdam edilen kişi sayısı ile Türkiye Avrupa'da sonuncu sırada yeralıyor. Akdeniz ülkeleri arasında en az yatak ve tesis kapasitesine Portekiz'den sonra Türkiye sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!