Türkiye söz verdi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye söz verdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2016 19:50

Almanya ile 1’inci Hükümetlerarası Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi dün Berlin’de iki ülke başbakanları liderliğinde yapıldı. Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’nin Avrupa’ya mülteci akınını azaltmak için söz verdiğini söyledi. Buna karşılık Almanya da Türk vatandaşlarına Schengen vizesinin kalkması konusunda Türkiye’ye destek vermeyi taahhüt etti.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Almanya ile 1’nci Hükümetlerarası Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi için dün Davos’tan Almanya’nın başkenti Berlin’e geçti. Mülteci krizinin çözümü için Türkiye’den büyük beklentileri olan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu başbakanlık binasında askeri törenle karşıladı. İki taraftan bakanların katılımıyla İşbirliği Konseyi toplantısı düzenlenirken görüşmelerde Suriye’deki kriz, Avrupa’ya sığınmacı akını ve terör örgütü IŞİD ile mücadele ön plana çıktı.

BAŞBAKAN’DAN TEŞEKKÜR

Başbakan Davutoğlu, geçen hafta 10 Alman turistin öldüğü İstanbul saldırısıyla ilgili olarak “Terör saldırısı bizi derinden yaralamıştır, 10 Alman dostumuzu kaybettik... Risk ve tehditler karşısında da Türkiye ve Almanya omuz omuzadır” dedi. Davutoğlu, Merkel’in krizlerden kaçan mültecilere sınırları açmasıyla ilgili olarak, “Merkel’e bir teşekkür borcumuz var. O da dünya ve Avrupa’da mülteciler konusunda tam bir sessizlik hâkimken, üç-dört senedir süren bu insanlık trajedisine dönük olarak herhangi bir tedbir düşünülmezken, Sayın Merkel bu konuda Avrupa’da ciddi bir farkındalık oluşmasını sağladı” diye konuştu.

Haberin Devamı

BARIŞ GÖRÜŞMELERİ ÖNEMLİ

Mülteci krizinin ne Türkiye’nin ne de Almanya’nın krizi olduğunu söyleyen Davutoğlu, iki ülke olarak haftaya yapılması planlanan Suriye barış görüşmelerinin başarılı olmasını istediklerini söyledi. Davutoğlu, “Suriye’den gelen mültecileri barbar bir rejimden kaçan masumlar olarak görüyoruz. Mülteciler krizi Suriye ve Ortadoğu’da çıkan krizin bize yansımasıdır. (Suriye Devlet Başkanı) Esed Şam’dayken mülteciler dönmez” diye konuştu. Merkel ise Başbakan Davutoğlu’nun Avrupa Birliği’ne yönelik mülteci sayısını azaltmak için Türkiye’nin elinden geleni yapacağına dair ortak bir uzlaşmaya imza attığını söyledi.

Basın toplantısından sonra yayınlanan açıklamada Davutoğlu’nun, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne düzensiz göçmen sayısının önemli miktarda azaltılması için elinden gelenin yapılacağına dair taahhütte bulunduğu belirtildi. Türkiye’nin düzensiz göçmenlerin geri kabulü için söz verdiği buna karşılık Almanya’nın Türk vatandaşlarına yönelik AB vizesi uygulamasının ekim ayı itibariyle kolaylaştırılması konusunda destek vereceği kaydedildi.

Haberin Devamı

KİMLER KATILDI

Türkiye’den: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve AB Bakanı Volkan Bozkır.
Almanya’dan: Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU), Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi/Enerji Bakanı Sigmar Gabriel (SPD) ve Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller.

MERKEL: SİYASİ SÜRECE GERİ DÖNÜLMELİDİR

Almanya Başbakanı Merkel, “Eğer mülteci krizi olmasaydı, Türkiye ile ilişkilerde böyle bir dönem yaşanır mıydı” sorusuna, İstanbul da dahil terör saldırılarının, mülteci akınının bu ilişkileri daha bir canlandırdığını vurguladı. İki ülkenin teröre karşı mücadelede işbirliğini vurgulayan Merkel, “Türkiye-Almanya sıkı bir partner” dedi. PKK’nın terör saldırılarını da konuştuklarını belirten Merkel, sivillerin zarar görmemesi için siyasi sürece geri dönülmesini de arzu ettiklerini söyledi. Merkel, terör örgütü DEAŞ’a karşı da iki ülke arasındaki işbirliğinin önemini ifade etti.

Haberin Devamı

KRİZİ BİZ İHRAÇ ETMEDİK

Başbakan Davutoğlu, görüşme öncesinde Alman basınına verdiği röportajda ise mülteci krizi konusunda Türkiye’nin pozisyonunu şöyle aktardı: “Bu Türkiye’den kaynaklanan bir kriz değil. Mülteci krizinin gerçek nedeni de Türkiye değil ve Türkiye’yle bir ilişkisi de yok. Bundan en ağır etkilenen Türkiye. Biz herhangi bir kriz ihraç etmiyoruz, kriz Türkiye’ye ihraç edildi. Şimdi Avrupa’nın bir krizi oldu. Türkiye 2.5 milyon Suriyeli, 300 bin Iraklı mülteci aldı. Türkiye mülteciler için yaklaşık 10 milyar dolar harcadı. AB’yle, başka uluslararası örgütlerle yapılması gereken çok şey var. Ama hiç kimse Türkiye’den tüm yükü tek başına kaldırmasını bekleyemez.” Davutoğlu, AB’nin mülteci akınının durdurulması için vaat edilen 3 milyar Euro’nun yeterli olmadığını, krizin sürmesi halinde gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!