Türkiye - Rusya krizi ne kadar tırmanır

Güncelleme Tarihi:

Türkiye - Rusya krizi ne kadar tırmanır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2015 18:15

Hürriyet yazarı Verda Özer, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesiyle patlak veren diplomatik krizi şöyle değerlendirdi:

Haberin Devamı

Bu krizi iki eksende ele almak lazım. Birincisi, Suriye içindeki dengeler nasıl etkilenecek?


Rusya'nın bundan böyle Türkiye'nin kırmızı çizgilerine ve hassasiyetlerine karşı daha az duyarlı olmasını bekleyebiliriz. Bu da PYD'ye vereceği desteği arttırması ve gizleme ihtiyacı duymaması anlamına gelir. Bu durum da PYD'nin gücünün artmasına sebep olacaktır.

İKİNCİSİ, TÜRKİYE-RUSYA ARASINDAKİ KRİZ NE KADAR TIRMANIR?

İki ülke arasındaki krizin daha da tırmanmasını beklememek gerek. Herşeyden önce iki ülke de Suriye'de yeterince sorunla boğuşuyor;ve  enerjiden ekonomiye çok sayıda ortak çıkarları var. Dahası, böyle bir krizin sadece ve ciddi şekilde IŞİD'e yarayacağı aşikar. Bunu her iki ülke de çok iyi biliyor. Zaten ABD'den gelen itidalli açıklama da bu farkındalıktan kaynaklanıyor.

Bununla birlikte, belli ki ABD bu krizin parçası olmak, Rusya'yı karşısına almak istemiyor. Türkiye de arkasında ABD olmadan Rusya ile karşı karşıya gelmek istemez. Diğer yandan Ankara NATO’dan ve BM’den bir dayanışma beyanatı çıkarmalarını isteyebilir. Ancak ABD’nin güdümündeki bu kurumlar da beyanatın ötesine geçmeyecektir. Tüm bu sebeplerden dolayı krizin daha da tırmandırılmadan kontrol altına alınması beklenmeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!