Türkiye pavyonu Venedik'i 'ÇIN'latıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye pavyonu Venediki ÇINlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2017 22:54

Dünya sanatının kalbi şu sıralar Venedik’te atıyor. 114 yıllık köklü geçmişiyle dünyanın en eski ve önemli sanat etkinliği konumundaki Venedik Bienali’nin 57. Uluslararası Sergisi, 13 Mayıs’taki açılış öncesi dünyanın dört bir yanından gelen binlerce gazeteci ve sanat profesyonelini ağırlıyor.

Haberin Devamı

Bienal kapsamında İKSV koordinasyonu ve Fiat’ın ana sponsorluğunda gerçekleşen Türkiye Pavyonu’nun resmi açılışı dün yapıldı. Açılışa ‘ÇIN’ adlı projesiyle Türkiye’yi temsil eden sanatçı Cevdet Erek’in yanı sıra İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Fiat adına Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Venedik Bienali Başkanı Paolo Baratta ve Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli de katıldı.

Nekropsi grubunun davulcusu olarak da tanınan mimar kökenli sanatçı Cevdet Erek, mekâna özgü bir yerleştirme olan ‘ÇIN’da, mekânın şiirsel ve politik tahayyüllerini mimari ve ses aracılığıyla keşfetmeyi denediğini belirtiyor. “Uğraştığımıza değdi. Güzel tepkiler alıyoruz” diyen Erek, tahta merdivenler inşa ederek mekânı açık bir tiyatroya, başka bir bakış açısıyla da stadyuma dönüştürmüş.

Venedik’in kanallarındaki geçişleri de çağrıştıran merdivenlerin tepe noktasına ise 35 adet hoparlör yerleştirilmiş. Her birinden farklı bir ses çıkıyor. Birinden “Şakşakşak şakşakşak...” sesleri yükselirken bir diğerinden “Yayaya yayaya...” ya da bir bardak çınlaması... Bir süre sonra sesler hepsi birbirine karışıp kulağınızda ‘çınlama’ yaratmaya başlıyor. Merdivenlerin, daha doğrusu tribünlerin bir bölümü zincirlerle kapatılmış. ‘Misafir takım’ tribünü burası, Erek’e göre erişilemeyen, kullanılamayan kamusal alan. Fenerbahçe’de büyüdüğünü hatırlatan Erek, “Tribünlerin bu hale gelmesi Türkiye’nin şiddete kaymasının da göstergesi aslında. Eskiden derbilerde misafir takım eşit sayıda ve yan yanaydı. Sonra aralarına polis, daha sonra tel örgü girdi. Ardından misafir seyirci bir köşeye sıkıştırıldı, stada en fanatikler gelmeye başladı. En sonunda misafir seyirci alınmamaya başladı. Neyse şimdi kaldırıldı o uygulama” diye anlatıyor.

TÜRKİYE'DEN İKİ SANATÇI ANA SERGİDE
Bu yıl Christine Macel’in küratörlüğünde ‘Viva Arte Viva’ başlığıyla düzenlenen Venedik Bienali’nin Arsenale’deki ana sergisine Türkiye’den de iki sanatçı Hale Tenger ve Nevin Aladağ davet edildi. Tenger ‘Denizin Üstünde Balonlar’, Aladağ ise ‘Traces’ adlı videolarıyla sergide yer alıyor. 51 ülkeden 120 sanatçının katıldığı Venedik Bienali. 26 Kasım’a kadar devam edecek. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!