Türkiye ona emanet

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ona emanet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2010 09:40

Bir işçi kadının kocasının borçlarını ödeme çabasını anlatan Esma adlı kısa film, 12-23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 63. Cannes Film Festivali’nde gösterilecek. Bu yıl festivale Türkiye’den katılan uzun metrajlı film yok.

Haberin Devamı

Senaristliğini ve yönetmenliğini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Koray Çalışkan’ın yaptığı, başrollerini Bilge Seçkin, Barış Celiloğlu, Emrah Elçiboğa’nın paylaştığı Esma, kısa film dalında Türkiye’yi bu yıl Cannes Film Festivali’nde temsil edecek.
Film, Antalya Altın Portakal Film Festivali, İstanbul Film Festivali, if! İstanbul Bağımsız Film Festivali’nin ardından Cannes Film Festivali’nde gösterilecek. Cannes’ten gelen davet mektubunu açtığı anı “İtiraf edeyim önce heyecandan anlamadım. İlk filmim olduğu için Cannes’e gidebileceğimizi düşünmüyordum” diyerek anlatan Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mektubun ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nden telefon geldi. Hüseyin Ülger kutlayıp desteklediğini belirtti. Zaten Esma bakanlık desteğiyle çekildi. Cannes, filmlerin bahtını açar. Esma adlı işçi kadının hikâyesi bundan sonra daha fazla izlenecektir.” Çalışkan filmin farklı sınıflara mensup kadınlarla kurduğu ilişkiyi ise şöyle anlattı: “Kaba kurgu bittikten sonra, işçi sınıfı ve orta sınıftan kadınlara izlettik. Onların önerileri doğrultusunda bitirdik. Yurtiçi ya da yurtdışından orta ve üst orta sınıfa mensup kadınlar ve hatta erkekler Esma’yı yalancılıkla suçlarken, işçi sınıfına mensup ya da siyasi olarak işçi sınıfına yakın duran kadınlar Esma’yı anlıyor ve savunuyor. Esma aslında kadınlara soruyor: Kimsiniz, nerede duruyorsunuz?”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!