"Türkiye Olimpiyatlara Nasıl Hazırlanıyor?" Paneli

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Olimpiyatlara Nasıl Hazırlanıyor Paneli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2015 12:38

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ (ÇÜ) BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU (BESYO) KONFERANS SALONU’NDA “TÜRKİYE OLİMPİYATLARA NASIL HAZIRLANIYOR?” PANELİ DÜZENLENDİ.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Spor Kültürü ve Olimpik Eğitim Komisyonu Başkanı Bilal Porsun, 2020 Olimpiyat Oyunları’nın ucundan dönüldüğünü, kaybederken kazanımların da olduğunu söyledi.
Porsun, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Türkiye Olimpiyatlara Nasıl Hazırlanıyor?” panelinde yaptığı konuşmada, TMOK’un 600 kadar üyesinin gönüllülük esasına dayalı özveriyle görev yaptıklarını, olimpik spor dallarının gelişmesi, yaygınlaşması için spor federasyonları, üniversitelerle koordineli çalıştıklarını kaydetti.
Türkiye’nin 5 kez olimpiyat oyunlarına aday olduğunu ve kaybettiğini, özellikle 2020 olimpiyatları için çok kapsamlı hazırlık yapıldığını anımsatarak, “2020 Olimpiyat Oyunları’nın ucundan döndük. Kaybederken kazandıklarımız da oldu. Finale yükselmek te çok anlamlıydı. Tüm dünya finale kalan Türkiye ile Japonya’nın olimpiyat için neler yaptıklarını araştırmaya başladı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyeleri gizli araştırmalar ve istatikler yaptı. Çeşitli nedenlerle az farkla kaybettik” dedi.
2006 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri 4 ve 5. Sınıf öğrencilerine yönelik, bilim insanlarının hazırladığı interaktif “Spor Kültürü ve Olimpik Eğitim Projesi” sayesinde 1 milyon öğrenciye ulaştıklarına dikkati çeken Porsun, erken yaşta spor kültürü ve bilinci yerleştirdiklerini, bu proje sayesinde sporda şiddetin biteceğine inandıklarını kaydetti.
HADİ: “ULUSLARARASI MÜSABAKALARA EN FAZLA SPORCU GÖNDEREN KENTİZ”
Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, panelde yaptığı konuşmada Türkiye’de uluslararası müsabakalara en fazla sporcu gönderen kent olduklarını, ayrıca hava koşulları ve çağdaş tesisler nedeniyle tüm federasyonların faaliyetlerini Adana’da yapmayı arzu ettiklerini ifade etti.
Adana’nın yüzme, atletizm, kano ve kürek branşlarında Türkiye Olimpiyat Hazırlama Merkezi (TOHM) seçildiğini, bunun iyi uygulayan il olduklarını, 2016 ile 2020 Olimpiyat Oyunları’na Adana’dan sporcu göndereceklerini anlattı.
Türkiye’nin olimpiyat düzenleyecek tesislere ve ekibe sahip olduğunu belirten Hadi, insanların yaşam tarzını sporla bütünleştirmedikçe olimpiyat almanın güç olduğunu, kendisinin Balkan, Akdeniz Oyunları ve 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’na görevli gittiğini belirten Hadi, Türkiye’nin bazı eksikleri gidermesi halinde devlet desteğiyle olimpiyat düzenleyeceğine inandığını sözlerine ekledi.
BESYO MÜDÜRÜ KURDAK: “SATIN ALINAMAYACAK TEK ŞEY TECRÜBEDİR”-
ÇÜ. BESYO Müdürü Prof. Dr. Sadi Kurdak, olimpik sporcu yetiştirmek için tüm branşlarda altyapıya büyük önem vermek gerektiğini, 5-10 yıllık programlarla olimpiyatlara hazırlanmak gerektiğinin altını çizerek, “Tüm branşlarda başarı hemen isteniyor. Bu bilim insanları gözetiminde program içinde çalışmakla gerçekleşir. Üniversite beyin gücü yetiştiriyor. Ne yazık ki BESYO öğrencilerinden yeteri kadar yararlanılmıyor. Bilgiyi satın alabilirsiniz, ancak, satın alınamayacak tek şey tecrübedir” şeklinde konuştu.
Kurdak, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi’nin Adana için sanş olduğunu, sporun ivme kazandığını ifade etti.
MORKAL: “CİDDİ ANTRENÖRLERİMİZ OLMADI”
1972 Münih Olimpiyat Oyunları’na katılan Milli ve Rekortmen Yüzücü Faruk Morkal, yüzmeyi DSİ’nin sulama kanallarında öğrendiğini, çok ciddi antrenörü olmadığını, çok çalışarak defalarca rekor kırdığını 1968 yılında Meksika Olimpiyatlarını kıl payı kaçırdığını, 1972 Münih Olimpiyatlarına ABD, Almanya ve diğer ülkeler çok sayıda sporcu ile katılırken, Türkiye’nin 2 sporcuyla gittiğini söyledi.
Dünya, Avrupa ve 3 kez Akdeniz Oyunları’na katıldığını, Balkanlarda ilk madalyayı kazandığını, 25 kadar rekorun sahibi olduğunu belirten Morkal, son yıllarda tesislerin arttığını, sporda başarılı olmak için bilimden yararlanmak gerektiğinin altını çizdi.
Panelin moderatörlüğünü yapan TMOK Üyesi ve Gazeteci Ramazan Şanıvar, antik ve modern olimpiyat oyunlarını sinevizyon eşliğinde anlattı. 1996 yılında ABD’nin Atlanta (Georgia) Kenti’nde gerçekleştirilen Olimpiyat Oyunları’na gazeteci olarak katıldığını belirten Şanıvar, eski dönemlerde madalyaları sadece güreş ve halterden sağlandığını, son yıllarda takım sporlarında kadınların da basketbol, voleybol gibi branşlarda başarılı olduğunu kaydetti.
PROF. DR. KİBAR: “İL SPOR MÜDÜRÜ HADİ KENTİMİZ İÇİN ŞANS”
TMOK Yönetim Kurulu üyeleri Bilal Porsun ve Oktar Tertemiz, spora katkılarından dolayı paneli izleyen ÇÜ Rektörü Mustafa Kibar’a plaket verdiler. Rektör Kibar, TMOK Başkanı ve eski Hacettepe Üniversitesi Rektörü olan Uğur Erdener’in çalışmalarını yakından izlediğini, görevde olduğu süre içinde çağdaş yeni tesislerin yanı sıra başarılı sporcuları desteklediğini belirterek, “İl Spor Müdürü Fazlı Bayram Hadi, gerçekten Adana için büyük şans. Özellikle Akdeniz Oyunları’nda birlikte iyi bir sınav verdik. Sporda rekorlar artık insan fizyolojisini zorlar duruma geldi. Ülkemizin gelecekte olimpiyatlara ev sahipliği yapacağından endişem yok. Çok yararlı geçtiğine inandığım panelde konuşmacılar ve emeği geçenleri kutluyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, TMOK yöneticileri BESYO Müdürü Prof. Dr. Kurdak’a plaket verdiler. Kurdak da konuşmacılar Bilal Porsun, Fazlı Bayram Hadi, Faruk Morkal ile Ramazan Şanıvar’a teşekkür belgesi verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!