Türkiye’nin unuttuğu gerçek: AB ülkelerinin kamuoyu var!

BU köşeyi takip edenler bilirler. Çeşitli ortamlarda ‘Avrupa’nın etkin bir kamuoyu var, onun gücünü hiç dikkate almıyoruz!’ diye uyarılar yapıp durdum.

Geçtiğimiz pazar günü eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de CNN-Türk’te yaptığı söyleşide mealen ‘Türkiye’nin AB önünde en önemli meselesinin Avrupa’nın kamuoyunu olumlu etkilemek olduğunu’ beyan etti.

Biz kendi kamuoyumuz olmadığı için yıllarca Avrupa’daki kamuoyunu hiç dikkate almadık!

Ancak şimdi Fransa, Hollanda, Almanya vasıtası ile Batı’da kamuoyunun var olduğunu, onların sosyal hafızasının daha güçlü olduğunu kafamıza vurula vurula öğreniyoruz!

Üstelik, artık biliyoruz ki, Batı’da kamuoyu çoğunlukla bizim AB üyesi olmamız konusunda menfi düşünüyor!

* * *

Avrupa insanı bizi aralarına katılan ve yıllardır ülkelerinde yaşayan Türk işçiler vasıtası ile tanıyor. Avrupa’da çalışan insanlarımız arasında bulundukları ülkelere adapte olan ve büyük başarılar sağlayan insanlarımız var ama çoğunluk yıllarca yaşadığı ülkeye uyum göstermeden, entegre olmadan yaşıyor!

Avrupa’da yıllardır yaşadığı ülkenin dilini öğrenmeyen, kültürünü hazmetmeyen, TV’sini, sinemasını, edebiyatını, sanatını takip etmeyen, yerli halk ile komşuluk ilişkisi kurmayan, onlarla görüşmeyen büyük bir Türk nüfusu var.

Bu insanlarımız ‘Türkleşen’ mahallelerde bir arada yaşıyorlar, kendi kahvehanelerinde pişpirik oynuyorlar, alışverişlerini Türk mağazalarından yapıyorlar, Türkiye’nin TV’lerini seyrediyor, müzik dinletisi veya sinema seyri denince Türkiye’den gelen kaset, CD ve DVD’leri anlıyorlar.

Çocuklarının bulunduğu topluma adapte olmasından/uyum göstermesinden ise büyük rahatsızlık duyuyorlar!

* * *

Avrupa insanı da, haliyle, kendisine uyum göstermek için zerre gayret göstermeyen Türk işçilerini tüm Türklerin özeti olarak görüyor ve genelleme yaparak ‘yıllardır bize uyum göstermemeye uğraşan insanlar nasıl parçamız olacaklar!’ diye sorguluyorlar!

* * *

Çeşitli hükümetler yasal ve siyasi seviyede Türkiye’nin AB normlarına uyum göstermesi için büyük gayret sarf ettiler. En büyük gayreti de AKP hükümeti gösterdi.

Ancak, ortak bir eksikliğimiz var! Hiçbirimiz AB kamuoyuna yönelik çalışma yapmadık! Üstelik, bu konuda sadece hükümetler sorumlu ve görevli olmamalı!

Avrupalının kendi içinde tanıdığı dışında da Türklerin olduğunu, bu insanlar arasında Avrupa insanı ile çeşitli benzerlikler bulunduğunu bugüne dek bir türlü Batı’ya anlatamadık.

Hepimiz ama hepimiz sadece Batılı siyasilere ve bürokratlara yönelik çalışma yaptık.

Batı’da siyasilerin kamuoyundan etkilendiğini hiç hesaba katmadık!

Bizim kamuoyumuzun zayıf hafızalı olduğunu ve rahatça yönlendirildiğini bilen Türk siyasiler Batılı kamuoyunu ve siyasilerini de kendileri gibi sandılar!

Dilerim bu dönemde Türkiye; lobicisi, reklamcısı, halkla ilişkiler uzmanı, sinemacısı, temaşa sanatçısı, işadamı ve siyasetçisi ile AB kamuoyuna yönelik tanıtım çalışmaları da yapar!
Yazarın Tüm Yazıları