Türkiye’nin sebze meyve hali Antalya

Beyaz Et Kongresi için Antalya’ya giderken uçak camından aşağıya baktım. Uçak bulutların arasından çıkıp aşağı doğru süzülürken, ben genellikle hızla ve heyecanla uçağın camına yapışırım. Çünkü bence bir şehri tanımanın ilk adımı ona şöyle yukarıdan bir göz gezdirmektir.

Haberin Devamı

Ovada mı, vadide mi, dağ eteğinde mi kurulmuş; etrafı ormanlık mı, yoksa tarlalarla mı kuşatılmış gibi sorular sorup kendi kendime tespitler yaparım.
Bu kuşbakışı tespitlerim bana o yörenin beslenme alışkanlıklarıyla ilgili ipucu da verir. Antalya’ya bu kez de kuşbakışı baktım ve bana seraların sayısı artmış gibi geldi.
Havaalanından otele doğru giderken kıpkırmızı narları, traktörlere yüklenen karpuzları adeta bir resmi geçidi seyreder gibi seyrettim. Aksu’dan geçerken köfte-piyaz dükkanlarını saymaya başladım.
Akşam yemeğini otelin açık büfesinde yemeyip Aksu köftesi ve yanında tahinli Antalya piyazı yemek için buralara gelmeyi çoktan kafama koymuştum.

DAMLA ÇİKOLATALI AYÇÖREĞİ

İç harcını hazırlamak için damla çikolataları derin bir kaba koyun. Yıkayıp kuruladıktan sonra saplarını ayıkladığınız kuru üzümleri, tarçın ve tozşekeri karıştırın.
Sütü ilave edip tekrar karıştırın ve malzemelerin sütü çekmesi için en az 20 dakika bekleyin.
Diğer taraftan hamuru hazırlamak için yumurta sarısı, hafifçe ılık hale gelmiş olan sütü ve oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir yoğurma kabına koyun.
Unu da azar azar ekleyip yoğurmaya başlayın. Kulak memesinden biraz daha sert ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Hamuru 18 eşit parçaya bölüp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Hamur parçalarını hafifçe unlanmış mutfak tezgahının üzerinde elinizle ya da merdane yardımıyla 10-12 santim çapında açın.
Üzerlerine yarımşar yemek kaşığı kadar damla çikolatalı malzemeden koyun ve uçlarından başlayarak rulo yapın.
Hazırladığınız rulo ayçöreklerini fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.
Ayçöreklerini 5 dakika önceden ısıtıp 175 derece alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri pembeleşinceye kadar, 20-25 dakika pişirip çıkarın. Ilık hale gelmelerini bekleyip üzerlerine pudra şekeri serpiştirerek servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Hamur için;
-  100 gr bitkisel margarin (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
-  1 adet yumurtanın sarısı
-  1 çay bardağı süt
-  Yaklaşık 2,5-3 su bardağı un
İç harcı için;
-  Yarım su bardağı
toz şeker
-  1 su bardağı
damla çikolata
-  Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru
İzmir üzümü
-  2 çay kaşığı toz tarçın
-  Yarım su bardağı süt
Ayrıca;
-  1 su bardağı
pudraşekeri

Yazarın Tüm Yazıları