Türkiye’nin onuru TÜPRAŞ satılamaz

PETROL-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Türkiye açısından konumu son derece kritik ve önemli olan bu verimli, kárlı; Türkiye’nin amiral gemisi TÜPRAŞ’ın makul, haklı, ispatlanabilir herhangi bir gerekçe olmaksızın, 4046 sayılı yasaya aykırı bir şekilde, tabela şirketi olduğu OİB tarafından bile kabul edilen ‘Efremov GmbH’ firmasına satılmak istenmesi üzerine çarpıcı açıklamalar yapıyor.

‘Bu firmanin mali yapısı, ekonomok performansı, kapasitesi ve güçsüzlüğü ortadadır; hiçbir norm ve standarda uymamaktadır’ diyen Öztaşkın şu bilgileri veriyor:

Almanya’da kurulu olan bu tebala şirketinin göstermelik adresine, gümrük ve ithalattan doğan borçlarını ödememiş olması nedeniyle Almanya Mali Polisi’nce baskın yapılmış; evraklarına el konularak şirket hakkında ilgili vergi mevzuatı çercevesinde soruşturma açılmıştır. Tabela şirketinin iki ortağından birisi olan Renix Finance Şirketi (%49 payı mevcut) vergi ve kara para cenneti olarak bilinen Virgin adalarında kurulu bir posta kutusu şirketidir.

DAVA VE EVRAK KALABALIĞI

Sendikamızca ihaleye ilişkin ÖYK kararının iptali için açılan davaya yönelik olarak OİB, İdare Mahkemesi’ne yaklaşık 500 sayfa civarında evrak iletilmiş; bunlar incelendiğinde ancak beşte birinin bazı bilgileri içerdiği görülmektedir. Pek çok mükerrer kopyalardan, eksik, yetersiz belge ve bilgilerden oluşan ‘evrak kalabalığı’ içinde yargı boğulmaya çalışılmıştır. Nitekim yürütmeyi durdurma kararımız incelemeye vakit bile bulunmadan reddedilmiştir. Biz bu karara da itiraz edeceğiz.

İLGİNÇ BAĞLANTILAR

Edindiğimiz yeni bilgiler oldukça bilgili ve deneyimli bir kişiyi ortaya çıkarıyor.

TÜPRAŞ İhale Komisyonu Başkanı Hasan Köktaş, Ankara Büyükşehir’in iştiraki olan Belko’nun Genel Müdürlüğüne 32 yaşındayken, Melih Gökçek tarafından atanmıştır. AKP Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş’ın akrabası olan Köktaş, Vakıfbank ile Belko’nun, Güney Afrika’dan kömür ithali amacıyla kurulan Vakbel isimli şirketin de yönetim kurulu başkanıdır. Köktaş, bu önemli trafiğin göbeğindedir, hem kömürü çıkaran-üreten, hem de satın alan şirketlerin başındadır. Kişisel özgeçmişinde ‘İmam Hatip Lisesi muzunu olduğumu özellikle vurgulamak istiyorum’ diyen Göktaş ve diğer kişiler hakkında bu ‘trafik’ ile ilgili birçok kurum tarafından soruşturma yapılmış ve davalar açılmıştır. Bu bilgilerden sonra OİB’nin TÜPRAŞ ihalesine neden bu şahsı komisyon başkanı olarak atadığı daha iyi anlaşılmaktadır. Köktaş, tıpkı Efremov gibi, tıpkı Renix Finance gibi, tabela ve posta kutusu şirketlerinin neden kurulduğunu, nasıl işlediklerini genç yaşında öğrenmiş ve tecrübe kazanmıştır. Burada önemli olan soru, bu para trafiği kimin için, kimin yararınadır?

AKP hükümeti, halkımızın bilgisi dışında yine; kimlere, nerelerde ne gibi taahhütler vermiştir? Kamu mallarını pervasızca hangi çıkar ilişkilerine feda etmektedir? Tek başına hükümet olmak, topluma hesap vermemek midir? Evet, Petrol-İş olarak bu işin peşini bırakmayacağız.’

Petrol-İş başkanı bu açıklamayı yaptıktan devir ortaklığı sözleşmesinin imza töreninin 40 gün ertelendiği bildirildi. Öztaşkın’a bunu sorduk; ‘Bazı zorluklar nedeniyle bunu tahmin bekliyorduk’ dedi. Zorlu’nun, Efremov’la yeni bir şirket kurmaları için mi bu erteleme yapıldı? Yoksa finans temini üzerinde bazı güçlüklerin üstesinden gelinemedi mi?

‘Candan Can Koparmak’

‘ŞEHİR Tiyatrosu’nda 2. Çerkez Ethem ihaneti’ (14.4.2004) başlıklı Aziz Naci Doğan imzalı yazı üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Nurullah Tuncer bir açıklama gönderdi. Orhan Asena’nın ‘Candan Can Koparmak’ adlı bu oyunu üzerinde maksadı aşan ve gereksiz bir yargıya varılmak istendiğini belirten Tuncer şöyle diyor:

‘Sayın Doğan’ın iddia ettiği gibi bu oyunun bu şekilde kurgulanmasında ‘Atatürk’ü küçültme’ gibi bir kaygı asla olamaz. Böylesi asılsız bir iddianın isnat edilmesi, ŞT’larını son derece üzmüştür. Üstü kapalı ve belirli bir ‘objektivite’den yoksun bu türden ithamları açıkçası kasıtlı buluyoruz. ‘Candan Can Koparmak’, bir yandan Osmanlı’nın son dönemlerinde konjönktürel dengeleri gözeterek, yeni bir arayışı filizlendirme isteğini anlatırken diğer yandan işgalci güçlerle mücadele eden ve ülkedeki dağınık güçleri toparlamaya çalışan Mustafa Kemal’in mücadelesidir. Oyunda, Mustafa Kemal Paşa’nın bir komutan ve siyaset adamı olarak çizilen portresine, insani hassasiyetini de eklemenin ifadesidir. Farkına vardığı gerçeklikle yaşadığı gerçeklik arasında farklar olan bir aydının (Mustafa Kemal) gelecek düşüne adım adım yaklaşışının efsanevi anlatımıdır. Burada, dağınık güçleri temsil eden Çerkez Ethem ile Mustafa Kemal arasında yaşanan çatışma, tamamen bu durumu pekiştirmeye hizmet etmektedir. Başka bir ‘gizli amaç’ taşıması düşünülemez. Bu oyun, Mustafa Kemal Paşa’nın, her şeye rağmen, demokrat tavrından taviz vermediğinin de altını çizmektedir. Şehir Tiyatroları, 90 yıllık çizgisinde, Atatürk düşüncesinin aydınlığında yol alan ve bu çizgiden asla sapmamış bir kurumdur. Böyle bir kurumun, dayanaksız imalarla yıpratılmaya çalışılmasını şiddetle kınıyoruz.’

Mesaj panosu

VALİ
Sayın Muammer Güler, mektupla bildirdiğim bir eleştirimi bizzat arayarak uygarca yanıtladı ve ben de bu yanıttan tadmin oldum. Şikayet ve eleştirilere cevap alamama alışkanlığı olan bir toplumun ferdi olarak Güler’e bu duyarlı, çağdaş ve uygar yaklaşımı nedeniyle teşekkür eder, tüm yöneticilere örnek olmasını dilerim.

ACIBADEM Hastanesi’ne acilen bir ameliyat için kaldırıldım. Adının Kerem olduğunu öğrendiğim bir genç herşeyime yardımcı oldu ve kendisine buradan teşekkür ediyorum.

Uğur BOZYİĞİT-KADIKÖY

BATIK bankaların üzerine gidileceği bildirilirken, İhlas Finans müşterilerini hala 300-500 milyonluk ödemelerle oyalıyor. Soruyorum; son günlerde iyi para lazer yatırımları bu gruba bağlı Türkiye Hastanesi’ne mi, Başhekim Nusret Baş’ın üzerine mi yapılmaktadır?

H.A.

AVRUPA
İletişim Derneği’nin düzenlediği uluslararası konferans 17-20 Nisan tarihleri arasında Divan Oteli ve Yeditepe Üniversitesi’nde yapılacak. 0216-578 06 03, bgencer@yeditepe.edu.tr

FRANSIZ Konsolosluğu’nun, başvuru sahiplerini itip kakan, kötü ve asabi davranan görevlilerini şiddetle kınıyor; bu tür tavır sergileyen tüm ülkeleri terbiyeye davet ediyorum. nbasim@superonline.com
Yazarın Tüm Yazıları