Türkiye’nin modern yüzünü dünyaya tanıtacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin modern yüzünü dünyaya tanıtacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2013 00:00

Bünyesinde barındırdığı bir çok önemli özellik nedeni ile tipik bir Akdeniz kenti olan Mersin, yapılacak olan 17’nci Akdeniz Oyunları nedeni ile Türkiye’nin modern yüzünü dünyaya tanıtırken, Büyükşehir Belediyesi ise yaptığı yatırımlarla kenti Avrupalı bir hale getirmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, kentin iklimi, coğrafi konumu, tarihi mirası, denizi ve kültürel altyapısı ile daima ön planda yer alan bir yerleşim merkezi olduğunu söyledi. Başkan Özcan, özellikle turizm alanında yeterli yatırımın yapılması ile Mersin’in, komşusu Antalya gibi bu sektörde de kısa zamanda lider kent durumuna gelebilecek potansiyele ve altyapıya sahip olacağını söyledi. 3 yıl önce faaliyete giren Atıksu Arıtma Tesisi sayesinde tertemiz bir denize kavuşan Mersin’in, her köşesinden denize girilebilecek konuma geldiğini ifade eden başkan Özcan, “Kültür turizmi ile de gelecek vaat eden kentimiz, birçok önemli dine, kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Örneğin Yumuktepe Höyüğü, tarihin en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Ayrıca birçok kutsal din tarafından önemli birer merkez sayılan Eshab-ı Kefh, Saint Paul Kilisesi gibi yapılar, Mersin’de inanç turizminin yoğunluklu olarak yaşanmasına neden olmaktadır” dedi

BALIKÇI KASABASIYDI

Mersin’in, Cumhuriyetin ilk yıllarında küçük bir balıkçı kasabası iken, yapılan yerinde yatırımlar sayesinde bir ‘Dünya Kenti’ konuma ulaştığını savunan Başkan Özcan, 321 kilometrelik sahil şeridi, limanı, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgesi, değişik sektördeki fabrikaları, petrol dolum tesisleri, bakir koyları, tarım arazileri ve 2 milyona yaklaşan nüfusu ile Türkiye’nin vergi tahsilâtında 6, nüfus sıralamasında ise ilk 10 şehri arasında olduğunu belirtti. Artık kabuğunu tam anlamıyla kıran Mersin’in, dünyanın en önemli spor organizasyonlarından birisi olan Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yapma noktasına gelmesinin önemine işaret eden Başkan Özcan, “Mersin öylesine eşsiz ve güzel bir coğrafi konumda bulunmaktadır ki, Toroslar’ın karlı dağlarından 15 dakikalık bir sürede denize ulaşabilirsiniz. Dünyanın pek az şehrinde rastlanan böylesi bir güzellik Mersin’in en önemli özelliklerinden birisidir. Ayrıca Mersin kent mezarlığında Hıristiyan ve Müslümanların cenazeleri yan yana defnedilmekte ve dinlerin kardeşliği kentimizde en üst düzeyde yaşanmaktadır” diye konuştu.

DEĞİŞİK KÜLTÜRLER

Kozmopolitik yapısı ve nüfusu nedeni ile ‘Minyatür Türkiye’ olarak düşünülmesi gerektiğini de kaydeden Özcan şöyle devam etti: “Mersin’de, Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen insanları rahatlıkla görebilirsiniz. Mersin’deki bu kozmopolit yapı, değişik kültürlerin bir araya getirdiği bir mozaik olarak göze çarpar ve bu durum aslında Mersin’deki kültür kardeşliğinin de başlangıç noktasını oluşturmaktadır. Bundan yaklaşık 30 yıl önce her mahallesinden portakal, turunç ve limon kokuları yükselen Mersin’de bugün belki bu kokular yükselmiyor; Ancak çağın gereklerini yerine getirmeye çalışan, kendini sürekli olarak yenileyen ve dünyadaki değişime ayak uyduran bir Mersin yükseliyor. Büyükşehir Belediyesi olarak özellikle son 15 yıldır bu değişime ve gelişmeye paralel adımlar atıyor ve hayata geçirdiğimiz önemli projelerle bu yeniliğe katkıda bulunmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.”

ALT YAPI HİZMETLERİ


2000’den itibaren alt yapı çalışmalarına büyük bir önem veren Mersin Büyükşehir Belediyesi, geride kalan yaklaşık 15 yıllık süre içinde Toroslar, Mezitli, Akdeniz ve Yenişehir İlçeleri’nde bulunan önemli cadde ve bulvarların altyapı sistemini tamamen yeniledi. Daha önceleri kentte altyapı adına hiçbir yatırım yapılmadığından dolayı her yıl bütçesinin yarıya yakınını altyapı hizmetlerine ayıran Mersin Büyükşehir Belediyesi, yağmur suyu borularını yenileyerek, ilçeye 4 ay içinde toplam 25 km uzunluğunda altyapı çalışması gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Atık su arıtma tesisi yatırımı

Haberin Devamı

MERSİN için yıllardır önemli bir sorun olan deniz kirliliği artık sorun olmaktan çıktı ve Mersin tertemiz bir denize kavuştu. Karaduvar’da 270 dönüm arazi üzerinde yapımı tamamlanan ve 3 yıldır faaliyette olan Atıksu Arıtma Tesisi sayesinde, kent doğusunda ve merkezinde deniz kirliliği ölçümleri çok düşük çıkmaktadır. Mersin Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinden gelen pis suları Karaduvar’daki arıtma tesisine ulaştırmak için dev tahliye boruları döşedi. Kentin doğusunda kalan beldelerle birlikte kent merkezinden gelen pis sular, Arıtma Tesisi’nde biyolojik ve kimyasal işlemlere tabi tutulduktan sonra, temiz su olarak denize deşarj edilmektedir. 1 milyon 50 bin kişiye hitap eden söz konusu atıksu arıtma tesisi sayesinde denize eskiden olduğu gibi pis su değil, temiz su verilerek kirlilik önlenmektedir.

Haberin Devamı

Denizpark eğlence yatırımı  
MERSİN Büyükşehir Belediyesi’nce Çamlıbel Balıkçı Barınağı sahilinde 45 dönümlük alan üzerinde inşa edilen Denizpark, bir sahil kenti olan Mersin’de eğlence anlamında önemli bir boşluğu doldurma misyonunu taşıyor. Arıtma Tesisi’nin hizmete girmesiyle tertemiz bir denize kavuşan Mersin, Denizpark’ın hemen yan tarafında bir plaj düzenleyerek, insanların bu plajdan denize girmelerinin önü açıldı. Bu özelliği ile Denizpark hem bünyesindeki eğlence birimlerinden, hem de yanı başında yer alan denizden faydalanma özelliğini taşıyıor. Bünyesinde çeşitli boy ve özellikte kaydıraklı havuzlar, süs havuzları, ışık havuzları, sentetik buz paten sahası, peyzaj mimarisinin en güzel örneklerinin yer aldığı botanik bahçeleri, çocuk oyun alanları, cafe ve çay bahçeleri bulunan tesisin önümüzdeki günlerde açılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Peyzaj çalışmaları hızlandı

ADNAN Menderes Bulvarı Hilton Oteli’nden başlayan ve uzunluğu 10 kilometreyi bulan Kültür Park’ta yürüme ve koşu parkurları, çocuk oyun alanları, oturma grupları, kamelyalar, çay bahçeleri ve lokantalar, spor alanları, süs havuzları, sanat eserleri ve heykeller ile peyzaj çalışmaları ve alanlara yer alıyor. Babil Kavşağı’nda son bulan Mezitli Sahili’ndeki çalışmalar da geçen dönem tamamlanarak, bu bölüm içerisinde de Galatasaray Meydanı ve tarihi eserler başta olmak üzere sanat eserleri, süs havuzları ile dinlenme ve spor alanları yer alıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan Kültür Park, uzunluğu ile Türkiye’nin tek parkı olma özelliğini taşırken, özellikle güneşli günlerde ve hafta sonları on binlerce Mersinlinin akınına uğruyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi, 90’lı yıllara kadar Mersinlilerin en gözde mekânlarından birisi olan, ancak daha sonra ilgisizlik yüzünden kaderi ile baş başa bırakılan ve vatandaşların, gezmeye korkar hale geldiği Atatürk Parkı’nı bugünkü haline getirdi. İletişim Meydanı’ndan Mersin Limanı sınırına kadar olan kısımda peyzaj ve zemin çalışmalarını, yürüme yollarını, ışıklandırmaları, ağaçlandırmaları, oyun parklarını, spor alanlarını, çay bahçelerini ve oturma gruplarını tamamlayarak Mersin Halkı’nın hizmetine sunan Mersin Büyükşehir Belediyesi, ayrıca yine bu kısım içinde yaptığı 2 bin kişi kapasiteli Açık Hava Tiyatrosu ile Mersin’i bir kültür ve sanat kenti haline getirme vizyonunu gösterdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi ,Açık Hava Tiyatrosu’ndan Mersin Limanı’na kadar olan 60 dönümlük alan içerisinde de çalışmalarını tamamladı.
 

Haberin Devamı

Kuzey Mersin’de lüks konut projeleri başladı

MERSİN Büyükşehir Belediyesi 15 yıldır modern kentleşmeyi teşvik etmek için, kentin kuzeyinde büyük maliyetlerle 35 metre genişliğinde kuzey-güney istikametinde bulvarlar açtı. Bu bulvarların alt yapılarını tamamladı ve aşırı yağışlarda dağdan gelen sel sularının kent merkezine zarar vermeden denize ulaşmasını kolaylaştırdı. Söz konusu bölgede Macit Özcan Spor Kompleksi, inşa edilerek buranın gelişmesine katkı sunulurken, bu yatırımından cesaret alan birçok girişimci, Kuzey Mersin’de yüzlerce lüks konutun ve alış-veriş merkezinin yapımına başladı ve çoğu tamamlandı. Şu an bu bölgede Emniyet Müdürlüğü gibi kurumların binaların yanı sıra, bazı oda ve derneklerin hizmet binaları da yer alıyor.

Katı atık düzenli depolama tesisi

MERSİN uzun yıllar, Toroslar İlçesi sınırları içinde yer alan vahşi çöp depolama alanının yarattığı sıkıntıyı yaşadı. Bölge halkı ile iç içe giren çöp alanı, insan ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkiledi. Mersin Büyükşehir Belediyesi bu problemi çözmek ve söz konusu vahşi çöp depolama alanını Toroslar’dan kaldırmak için çalışmalara başladı ve ÇİMSA’nın kuzeyinde yer alan bir bölgeyi yeni düzenli katı atık depolama tesisi olarak belirledi. Mersin Büyükşehir Belediyesi bir taraftan yeni düzenli katı atık depolama tesisini yaparken, diğer taraftan da Toroslar’da bulunan vahşi çöp depolama alanının rehabilite çalışmalarına başladı. Bu bölgede toprak altında biriken gazların daha sonra patlama yaparak herhangi bir sorun yaratmaması için son teknoloji araçlar ve özel borularla bu bölgenin gazlarını alan Belediye, 1 yıllık süre içinde hem Toroslar’daki vahşi çöp depolama alanını rehabilite etti, hem de yeni düzenli katı atık depolama tesisini faaliyete geçirdi. Böylece katı atıklar artık ÇİMSA’nın kuzeyinde 3 lot olarak ayrılan bölgeye düzenli olarak depo edilmekte ve uygulanan yöntem sayesinde etrafa gerek koku, gerekse de sızıntı anlamında bir sorun yaşatmamaktadır. Toroslar’daki eski vahşi çöp depolama alanı ise uygulanan rehabilitasyon çalışması sayesinde üzerinde futbol sahaları, basketbol sahaları, piknik alanları, spor alanlarının yer aldığı bir tesis haline getirildi.

60 dönümlük alan üzerine kongre ve sergi sarayı

ATATÜRK Parkı içerisinde 60 dönümlük bir arazi üzerinde suni bir göl üzerine inşa edilen Kongre ve Sergi Sarayı’nın bünyesinde 1.200 kişilik büyük salon, 80 kişilik 2 adet küçük salon, 1 adet sergi ve fuaye salonu ile 400 kişilik balo salonu bulunuyor. 3 iskele ile deniz kenarındaki yürüme yoluna bağlanan Kongre ve Sergi Sarayı ayrıca geniş bir otoparka ve çay bahçesine sahip olarak dikkat çekiyor. Kentin çehresini değiştiren proje olarak bilinen Kongre ve Sergi Sarayı’ndan Mersin’deki tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra, il dışı ve yurt dışı sosyol ve kültürel etkinliklerde kullanıma açılıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin onur projelerinden birisi olan Kongre ve Sergi Sarayı, aynı zamanda kentte Kongre Turizmi’nin hareketlenmesine de öncülük etmesiyle de biliniyor.

3’üncü çevre yolu hizmete girdi

MERSİN Büyükşehir Belediyesi, kentin doğu-batı istikametinde yer alan ve Şehir Mezarlığı’nın Akbelen Kavşağı’ndan Mersin Üniversitesi yoluna kadar uzanan 13 kilometre mesafedeki 3.Çevre Yolu’nu hizmete sundu. Müftü Deresi üzerinde Toroslar İlçesi’ni Yenişehir İlçesi’ne dev bir köprüyle bağlayan 3’ncü Çevre Yolu’nun hizmete girmesiyle birlikte, GMK ile Okan Merzeci Bulvarı’ndaki trafik yoğunluğu azaldı ve Mersin doğu-batı istikametinde üçüncü bir yola kavuşmuş oldu. 3’ncü Çevre Yolu’nun hizmete girmesiyle birlikte Toroslar İlçesi ile Üniversite Yolu arası mesafe 15 dakikaya inmiş oldu.

Mersin'deki satılık konut ilanları için tıklayın

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!