GeriSeyahat Türkiye’nin en iyi 10 şarabı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin en iyi 10 şarabı

Türkiye’nin en iyi 10 şarabı

Dünya geneline bakıldığında şarap, gittikçe prestij kazanan bir içki. Türkiye'de de üretimi ve tüketimi günden güne artıyor. Dünya pazarına girme çabası kaliteyi de beraberinde getiriyor. Şarabın popülaritesi o kadar arttı ki, büyükşehirlerde adım başı bir şarap butiğine rastlanıyor.

Meraklıları evinde kendi şarabını üretmeye başladı. Biz de konusunda uzman jüri üyelerimize Türkiye'de üretilen en iyi 10 şarabı sorduk. Kırmızı şarap listeye ağırlığını koyarken, beyaz şarap sadece dört temsilci ile yer alabildi.

DOLUCA ÖZEL KAV KIRMIZI

Altın madalyası var

Doluca Özel Kav koyu kırmızı, bordoya çalan tonda bir şarap. Diyarbakır ve Elazığ yöresi üzümlerinden üretiliyor. 12 ay boyunca ufak boy Fransız meşe fıçılarda yıllandırılan Özel Kav, karanfil, vanilya, mürdüm eriği ve böğürtlen aromalarını çağrıştıran, belirgin ve zengin bir meyvemsi bütünlüğe sahip. Oldukça gövdeli bir yapısı var. Yani dolgun ve güçlü bir lezzete sahip. Birbirini iyi tamamlayan Boğazkere ve Öküzgözü cinslerinin dengeli bir harmanı ile üretilmiş. Rekolte yılı (üzümün hasat edildiği yıl) 2000 olan bu şarap Fransa'da 2001 yılında Challenge International du Vin yarışmasında altın, bu yıl Belçika'daki Monde Selection yarışmasında ise gümüş madalya aldı. Etler, kebaplar, lazanya, ravioli, tortellini ile 16-20 derece sıcaklıkta içilebilir, 7-8 yıl saklanabilir. Perakende satış fiyatı 16 milyon 500 bin lira.

SARAFİN MERLOT

Yumuşak içimli ve gövdeli

Sarafin Merlot koyu bordo renkte. Merlot, üzümün türüne verilen ad. Sarafin Merlot türüne özgü canlı ve zengin bir meyvemsi karaktere sahip. Fransız meşe fıçılarda yıllandırılarak, vanilya ve karamelimsi aromalar kazandırılıyor. Oldukça yumuşak içimli ve gövdeli bir şarap. Meyveleri çağrıştıran özgün lezzetlerini damakta güçlü bir şekilde hissettiriyor. 2001 rekoltesi, Saroz bölgesindeki 10 yaşını geride bırakmış, Merlot asmalarından hasat edildi. 2000 rekoltesi, özgün meyvemsi karakteri ile Fransa'da Challenge International du Vin'de 2001 yılında gümüş madalya aldı. Kuzu ve dana etleri, tandır, incik, kebaplar ve hamur işleriyle, 16-18 derecede içilebilir. 6-7 yıl saklanabiliyor. Perakende satış fiyatı 21 milyon lira.

Sarafin cabernet sauvıgnon

Mikro bağcılık yöntemiyle üretiliyor

Rengi koyu bordo. Ufak boy Fransız meşe fıçılarda 18 ay boyunca yıllandırılıyor. Cabernet Sauvignon üzüm cinsine özgü aromaların yanı sıra, fıçıda eskime sonucu kazandığı vanilyamsı aromayı belirgin bir şekilde hissettiriyor. Dolgun ve kompleks yapılı şarap, uluslararası kaliteye sahip Cabernet Sauvignon türünde aranan yüzde 14 alkol oranına sahip. 2000 yılı rekoltesi 11 yaşındaki Cabernet Sauvignon asmalarından hasat edildi. Mikro bağcılık yöntemleri ile üretiliyor. Güçlü soslu kırmızı etler ve spagetti ile 16-18 derece sıcaklıkta içilebilir. 10 yıl saklanabiliyor. Perakende satış fiyatı 23 milyon 500 bin lira.

Kavaklıdere boğazkere

10 yıl saklayabilirsiniz

Rengi yoğun kırmızı olan Boğazkere, kuru meyve ve incir kokusu taşıyor. Yapılı, kuvvetli ve buruk bir lezzeti var. Monocépage (tek bir tür üzümden yapılan) bir ürün. Kavaklıdere, Boğazkere üzümünü başka şaraplarda kupaj olarak kullanmıştı, sonunda tek başına denemeye karar verdi ve Kavaklıdere Boğazkere böyle ortaya çıktı. 12 ay boyunca meşe fıçılarda eskitiliyor ve bu sürede meşenin aromaları, üzümün aromalarıyla karışıyor. Neticede meyveli, baharatlı ve boisé (meşe kokulu) bir şarap elde ediliyor. Gelişimi şişede bir sene boyunca takip ediliyor. Gerekli koşullar sağlandığında üretim tarihinden itibaren 10 sene kadar yıllandırılabilir. Kırmızı ve beyaz etlerle birlikte içilebilir. Perakende fiyatı 19 milyon 500 bin lira.

Sarafin chardonnay

Kızarmış ekmek aromalı

Koyu saman sarısı renginde, Chardonnay türüne özgü meyvemsi karaktere sahip. Kızarmış ekmeği çağrıştıran zengin aromalar taşıyor. Damakta yumuşak bir akıcılığa sahip, oldukça gövdeli, tam bir ana yemek şarabı olarak tanımlanıyor. 2001 rekoltesi 10 yaşını geride bırakmış Chardonnay asmalarından hasat edildi. Fransa'da 2001 yılında Vinalies Internationales yarışmasında Sarafin Chardonnay 99 gümüş, Fransa'da 2000 ve 2001’de Challenge International du Vin'de bronz ve gümüş madalya aldı. Fransa'da 2002 ve 2003 yıllarında Chardonnay du Monde yarışmasından bronz ve gümüş, bu yıl Slovakya'da yapılan Ljubljana Şarap Yarışması'ndan ise altın madalyaları var. Ana yemekler, soslu spagettiler ve beyaz etle 8-10 derecede içilebilir. 5-6 yıl saklanabiliyor. Perakende satış fiyatı 21 milyon lira.

Kavaklıdere kalecik karası

Orta Anadolu üzümlerinden

Orta Anadolu'da Ankara yakınlarındaki Kalecik'teki Kalecik Karası üzümü, uzun yıllar süren ihmal sonucu kaybolmaya yüz tutmuştu. Ancak Kavaklıdere Şarapları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Türk ve Fransız uzmanlarının uzun süren çabaları neticesinde ortaya bu sek şarap çıktı. Zengin ve iyi dengelenmiş bir yapıya sahip. Prestijli bu özel şarap, kalıcı ve etkileyici kırmızı meyve aromaları içeriyor. Şarabın yapısı, şişede 8-10 yıl boyunca iyi bir gelişim göstermesini sağlıyor. Yakut taşı renginde. Vanilya, kakao ve taze kırmızı meyve tadında. 1995 yılından bu yana aldığı yedi ödülü var. Kırmızı et, peynir çeşitleri ve özellikle şatobriyan ile uyumlu. 16-18 derecede içilebilir. Perakende satış fiyatı 21 milyon lira.

Kavaklıdere öküzgözü

Peynirle içebilirsiniz

Rengi canlı kırmızı ve hafif yoğun. Meşe fıçı, meyve ve baharat kokusu var. Kavaklıdere Öküzgözü sek bir şarap. Meşe fıçılarda 12 ay boyunca bekletildikten sonra, bir sene boyunca da şişede gelişimi takip ediliyor. Şarabın yapısı, şişede en az 10 yıl süre ile iyi bir gelişim göstermesini sağlıyor. Tadı meyveli (kiraz, böğürtlen, frambuaz, kuru erik), yuvarlak yapılı ve kalıcı. 2000'de İngiltere'de International Wine and Spirits Competition'da bronz madalya, İtalya'da Egologico Internazionale'de altın madalya kazandı. Kırmızı ve ızgara et, peynir çeşitleri ve tavukla 16-18 derecede içilmesi tavsiye ediliyor. Perakende satış fiyatı 21 milyon lira.

Kavaklıdere NARİNCE

Papatya kokulu bir beyaz

Kavaklıdere Şarapları'nın monocépage (monosepaj-tek üzüm kullanılarak üretilmiş şarap) ürünlerinden biri olarak piyasaya çıkardığı bu şarap, bir sene meşe fıçıda, daha sonra bir sene de şişede bekletiliyor. Tokat’ın meşhur Narince üzümünden yapılıyor. Piyasaya çıktığı andan itibaren tüketilmeye hazır olan Narince istenirse 4-5 sene daha bekletilebilir. Rengi sarı-yeşil. Narenciye, limon ve papatya kokulu. Tadı ise gövdeli, yuvarlak meşe fıçı tadı. Başlangıç yemekleri, deniz ürünleri ve kümes hayvanlarıyla 8-10 derecelik ısıda içilmesi öneriliyor. Perakende satış fiyatı 19 milyon 500 lira.

SARAFİN SAUVIGNON BLANC

Uzakdoğu mutfağıyla iyi gidiyor

Yeşilimsi sarı renkteki Sarafin Sauvignon Blanc, yeşil elma, yeşil erik ve taze yeşil baharatları çağrıştıran zengin ve canlı bir aromatik karaktere sahip. Saroz Yarımadası’nda üretilen üzümlerden yapılıyor. Tadı oldukça canlı ve serinletici. Sek yapıda ve aromatik karakterini damakta tüm gücüyle hissettiriyor. Fransa'da 2000 ve 2002 yıllarında yapılan Vinalies Internationales yarışmalarında gümüş madalya kazandı. Deniz mahsulleri, Uzakdoğu ve Hint mutfağı ile 8-10 derece sıcaklıkta içilebilir. 2-3 yıl saklanabilir. Perakende satış fiyatı 17 milyon lira.

DOLUCA SAFİR

Tatlılar, kekler dondurmalarla ideal

En iyi 10 şarap listesinde yer alan tek tatlı şarap. Misket üzümlerinden yapılan Safir, turunçgiller, bal, papatya gibi son derece zengin ve canlı aromaları çağrıştırıyor. Altın sarısı renkte. Tadı tatlı, serinletici, yumuşak içimli ve aromatik karakteri belirgin. Rekolte yılı 2000 olan Safir Fransa'da 2000 ve 2001 yıllarında yapılan Vinalies Internationales yarışmasında gümüş ve altın madalya aldı. Tatlılar, kekler, meyveler ve dondurmalarla 6 derecede içilebilir. 2-3 yıl saklanabiliyor. Perakende satış fiyatı 5 milyon 750 bin lira.

JÜRİ ÜYELERİNİN DİKKAT ÇEKTİĞİ DİĞER ŞARAPLAR (alfabetik sırayla)

Ankara Üniversitesi Porto likör şarabı

Atatürk Orman Çiftliği Boğa Kanı

Doluca Moscado

Doluca Özel Kav Beyaz

Doluca Antik 2000

Gülor Sangiovese 2001

Gülor Cabernet Sauvignon 2001

Gülor Cabernet Sauvignon Merlot

Gülor Sangiovese Montepulciano

Kavaklıdere Muscat

Kavaklıdere Carignan Alicante

Kavaklıdere Cabernet Sauvignon - Carignan

Kavaklıdere Emir Sultaniye (dömisek)

Kavaklıdere Selection 2000

Kavaklıdere Selection 1998

Melen Cabernet Sauvignon 2001

Melen Hamburg misketi

Pamukkale Şiraz

Sarafin Cabernet Sauvignon

Sarafin Fume Blanc

Sevilen Merlot 1999

Tekel Buzbağ

Tekel Hoşbağ

Turasan Kalecik Karası

Turasan Boğazkere 2000

Şarap fotoğrafları Cihangir La Cave’da çekilmiştir

ŞARAP UZMANLARI VE GURMELERDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ


Yemek kültürü yazarı

Tuğrul Şavkay

Gusto dergisi yazarı, gurme

Ahmet Örs

Gezgin yazar, gurme

Mehmet Yaşin

Şarap Dostları Derneği Başkanı

Nihat Karaköse

Ankara Ünv. Öğretim görevlisi, şarap uzmanı

Ertan Anlı

Mutfak Dostları Derneği Başkanı

Semih Somer

Şarap kitabı yazarı

Şeyla Ergenekon

Hyatt Regency Oteli yiyecek içecek müdürü

Harun Dursun

Çırağan Kempinski Oteli yiyecek içecek müdürü

Chistopher Rudolph

Şarap Dostları Derneği üyesi

Cengiz Nayır
False