« Hürriyet.com.tr

Türkiye’nin en iyi 10 pizzacısı

Napolili fırıncılar bundan 250 yıl önce, ince hamurun üzerine birtakım malzemeler koyarak, fakir insanlar karınlarını doyurabilsin diye basit yiyecekler pişiriyorlardı. Bu hamurlu yiyecek çok lezzetliydi ve zamanla soyluların da ilgisini çekti.

Hürriyet Haber
X
İtalya Kraliçesi Margherita (1851-1926) domates, mozarella peyniri ve maydonozdan oluşan ve pizza adı verilen bu yiyeceği çok sevmişti. Pizza, aynı zamanda İtalya bayrağının üç rengi yeşil, kırmızı ve beyaz renklerini taşıdığından ülkenin simgesi haline geldi ve adı ‘Pizza Margherita’ olarak anılmaya başlandı. Sonra malzeme bakımından çeşitlendi tabii. Bugün deniz ürünlüsünden, vejetaryenine, üzerinde binbir türlü şarküteri ürünü bulunanına kadar onlarca çeşit pizza var. Biz de bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’de pizzanın en iyi 10 adresini sorduk. Pizza nerede odun fırınında pişiyor, nerenin ünlü müdavimleri var, hangi pizzacıya paparazzilerin girmesi yasak öğrenmek isterseniz işte en iyi 10.

EN İYİ 10

1. Mezzaluna-İstanbul

2. Spazio-İstanbul

3. Il Piccolo-İstanbul

4. Lokanta-İstanbul

5. Papermoon-İstanbul

6. Güverte-İstanbul

7. Venedik Pizza-İzmir

8. Mezzaluna-Ankara

9. Pizza Pan-Adana10. Pizza Pizza-İzmir

MEZZALUNA

21 çeşit pizza var


1995 yılının mart ayında Teşvikiye’de hizmete giren Mezzaluna’nın İtalyanca anlamı ‘yarım ay’. Logosu da yarım ay şeklinde. İtalyan restoranı hafta içi 12.00-23.30, haftasonu 12.00-24.00 arasında açık. Zengin bir şarap mönüsüne sahip. Mezzaluna’da 21 çeşit pizza servis ediliyor. En iddialı olanı Mezzaluna Pizza. Üzerinde jambon, mantar, ızgara patlıcan, mozarella peyniri ve domates sosu var. Başlangıçlardan deniz mahsulleri salatası ve carpaccio tavsiye ediliyor. Odun fırınında pişmiş ince hamurlu İtalyan pizzalarından deniz mahsullü, sebzeli ve proşutolu olanları çok beğeniliyor. Tek porsiyon pizzanın fiyatı 17 milyon lira civarında. Kredi kartları geçerli. Müdavimleri arasında Deniz Seki, Candan Erçetin, Sertab Erener, İbrahim Kutluay, Demet Şener, futbolcu Cordoba var. Tel: (212) 231 31 42


SPAZİO

Gözünüzün önünde hazırlanıyor


Hyatt Regency İstanbul Oteli bünyesinde bir İtalyan restoranı. İtalyan şef Saulo Bacchilega yönetiminde çalışıyor. Özelliği, bir hamur ustasının odun ile yanan fırında pizzaları pişirmesi. Pizzalar bu tezgahta konukların gözü önünde hazırlanıyor. Müşteriler hangi malzemeleri isterse pizza ona göre servis ediliyor. Bu nedenle de çeşit sayısı sınırsız. Restoran, 120 kişilik. İçeriye paparazzilerin alınmaması nedeniyle ünlülerin ve işadamlarının tercih ettiği bir mekan. Pizza fiyatları 18-25 milyon arasında. Yaz aylarında yeşillikler içerisindeki bahçesinde müşterileri ağırlıyor. Hafta içi her gün 19.00- 23.00, haftasonu ise 19.00-23.30 saatleri arasında açık. Pazarları kapalı. Tel: (212) 368 12 34


IL PICCOLO

Peynir üste malzeme alta


Il Piccolo, ince kıtır hamurlu veya Chicago usulü yüksek kenarlı pizzaları ile tanınıyor. Kapalı pizza diye de tanımlanan yarım ay şeklinde (calzone), ince hamurlu (thin) ve kalın hamurlu (pan) olmak üzere 3 çeşit pizza hamuru var. Ancak herkes istediği malzemeleri ile kendi pizzasını yaratıyor. Lezzetinin sırrı hamurun üzerine peynirden önce malzemelerin konması. Üstteki peynir malzemelerin kurumasını engelliyor. En fazla tutulan pizzaları Beach adı verilen sucuk, sosis, mantar, yeşil biber ve bol peynirli olanı. Mekan 75 kişi kapasiteli, 50 kişilik de bahçesi var. İnce pizzalar ve calzoneler 8,5 milyon, kalın pizzalar 11 milyon lira. Haftanın 7 günü 11.00-24.00 arasında açık. Tel: (216) 369 64 43


LOKANTA

Hamuru kepekli pizza


Akdeniz yemekleri ve pizza yapan Lokanta, 70 kişi kapasiteli. 10 kişilik Amerikan bar bölümünde de atıştırmak olası. Rezervasyon şart. Lokanta’da 6 çeşit pizza servis ediliyor. En beğenilen pizzaları karamilize ve chevre adını taşıyanlar. Karamilize, fesleğenli keçi peyniri, soğan, taze otlar ve domatesten yapılıyor. Fiyatı 18 milyon lira. Diğer pizzaların fiyatları 12- 18 milyon arasında değişiyor. Pizzaların en büyük özelliği hamurlarının kepekli olması ve taş fırında yapılması. Pazar hariç her gün 12.00-15.00, 19.00-01.00 arası açık. Kapanış saati haftasonu 04.00’e kadar uzuyor. Tel: (212) 245 60 70


PAPERMOON

Günün pizzasını mutlaka sorun


Dünya çapında bir restoranlar zinciri olan Papermoon sofistike iç mekan tasarımı, dingin atmosferi ve lezzetli pizzaları ile ünlü. Haftanın 7 günü 12.00-24.00 arası servis var. Yazın bahçesi de açılıyor. Akşam yemeği için rezervasyon şart. 140 kişi kapasiteli. Mönüsünde 15 çeşit pizza var. Bunlara ek olarak her gün değişik bir pizza üretilerek ‘Günün Pizzası’ adı altında servis ediliyor. En gözde pizzası Pizza Valltellina. Hamurun üzerine mozzarella ve permasan peyniri, kurutulmuş sığır eti ve roka yaprakları konuyor. Fiyatlar 20-28 milyon lira arasında. Deniz mahsullü olanların fiyatları ise 32 milyon liraya kadar çıkıyor. Tel: (212) 282 16 16


GÜVERTE

Deniz mahsullüsü ünlü


Kadıköy Moda’da bulunuyor. Kapı tasarımında ve iç dekorasyonunda deniz konsepti kullanılmış. Restoranda 4 çeşit pizza var. En beğenileni Güverte adını taşıyan deniz mahsullü pizza. İçinde kaşar peyniri, karides, kalamar, ton balığı, yeşil biber ve soğan var. Dileyen kendi pizzasını yaratabiliyor. Küçük boy pizzaların çapı 21 santim, fiyatı 8 milyon lira. Büyük boy büyük pizzaların çapı 26 santim, fiyatı 9 milyon lira. Güverte 35 kişi kapasiteli. 35 kişilik de bahçesi var. Hafta içi her gün 11.00, cumartesi 10.00, pazarları da 09.00’da açılıyor. Her gece saat 24.00’te kapanıyor. Evlere paket servisi var. Tel: (216) 330 89 29


VENEDİK PİZZA

25 yıldır İzmir’de


Yaklaşık 25 yıl önce Alsancak’ta, bir yıl sonra da Bostanlı’da açılan iki restoran İzmirlilerin uğrak mekanı. Unu Konya’dan, sosis, salam, sucuk İstanbul Şütte’den geliyor. Kaşar peyniri kendi imalatları. Pizzalar 4 milimetre inceliğinde. Mönüde 26 çeşit pizza var. Listenin gözdesi, domates sosu, mozarella, jambon, salam, sosis, yumurta, mantar, yeşil biber ve siyah zeytinle yapılan spesiyal. Fiyatı 9.5 milyon lira. Pizza con peperoni el funghi, deniz mahsullü, ton balıklı, somonlu, midye ve kalamarlı pizzaları da tercihler arasında. Fiyatları 12-5.5 milyon lira arasında değişiyor. Tel: (232) 422 18 26


MEZZALUNA

Fırını İtalya’dan gelmiş


Floransalı mimar Roberto Magris’in dekore ettiği Mezzaluna’da 25 pizza çeşidi bulunuyor. Jüri üyemiz Oğul Türkkan’ın söylediğine göre Ankara Mezzaluna’nın pizzaları, İstanbul’dan daha lezzetliymiş. Pizzalar Daniel Evangelista adında bir İtalyan aşçıbaşı tarafından yapılıyor. Özellikleri ise el açımı ince bir hamura sahip olmaları ve İtalya’dan gelen bir odun fırınında pişirilmeleri. Pizzalar sipariş verildikten en geç beş dakika sonra servis ediliyor. Yerli salam, sucuk gibi şarküteri ürünleri kullanılmıyor. Onun yerine Napoli salamı, Parma ve Cotto jambonu gibi İtalyan şarküteri ürünleri yer alıyor. Mönüsünde kapalı pizzalar da var. 12.00 - 24.00 saatleri arasında hizmet veren Mezzaluna’nın Ankara’da iki şubesi bulunuyor. Tel: (312) 467 58 18-19, 266 13 59


PİZZA PAN

Pizza alana ikincisi bedava


Bu yıl 10. yılını kutlayan Pizza Pan, kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında ’Bir pizza alana ikincisi bedava’ kampanyası yapıyor. Müşteriler kendi pizzalarını kendileri yaratabiliyor. Pizza Pan’ın özelliklerinden biri pizzanın tavada hazırlanması. Hamurun üzerine müşterinin isteğine göre mozarella peyniri, ton balığı, sosis, salam, sucuk, kıyma, mantar, siyah zeytin, yeşil biber gibi malzemeler yerleştiriliyor. Pizzaların fiyatı 5 milyon 750 bin lira ile 13 milyon 500 bin lira arasında değişiyor. Tel: (322)453 30 56


PİZZA PİZZA

Tam 48 şubesi var


1995 yılında kurulan Pizza Pizza’nın, Türkiye genelinde 48 şubesi var. İzmir’in Torbalı ilçesindeki 4 bin metrekarelik tesislerde, tüm ürünler TSE belgesi ile üretiliyor, buradan şubelere gönderiliyor. Pizza Pizza Türkiye genelinde 300 şubeye ulaşmayı hedefliyor. Mönüsünde 10 çeşit pizza var. Pizzalar small, medium, large, jumbo olmak üzere dört çeşitten oluşuyor. Ayrıca tek parçalık dilimler halinde de satılıyor. Fiyatları 3 milyon ile 17 milyon lira arasında değişiyor. Tel: (232) 853 90 30.

Gurmelerden ve gazetecilerden oluŞan büyük jüri seçti

Ahmet Örs-Gusto Dergisi yazarı, gurme

Mehmet Yaşin-Gezgin yazar, gurme

Yalçın Manav-Mutfak Profesyonelleri Derneği Başkanı

Semih Soner-Mutfak Dostları Derneği Başkanı

Mustafa Oğuz-İşadamı, gurme

Donatella Piatti-Gazeteci

Oğul Türkkan-Ankaralı gurme

Şerif Yenen-Turist Rehberleri Birliği Başkanı

Ahmet Güzelyağdöken-İzmirli gurme

Tayyar Zaimoğlu-Adanalı gurme

Kaynak:

Seyahat HaberiSeyahat Haberi
Buz üstünde yoga
Seyahat HaberiSeyahat Haberi
Cennetin yansıması: Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
Seyahat HaberiSeyahat Haberi
İçine giren canlıyı taşa dönüştüren korkunç göl
Seyahat HaberiSeyahat Haberi
İki yıl önce ortaya çıkmıştı! 30 yıl sonra yok olacak...
Karadeniz
Uzungöl beyaza büründü, yılbaşına hazır!
Seyahat HaberiSeyahat Haberi
Kazdağları'nda yeşil dolu bir gün: İda Ultra etkinliği