GeriSeyahat Türkiye’nin en iyi 10 aktarı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin en iyi 10 aktarı

Türkiye’nin en iyi 10 aktarı

Evliya Çelebi'nin seyahatnamesine göre 17. Yüzyıl'da, Ä°stanbul'da 2 binin üzerinde aktar yaşıyormuÅŸ. O yıllarda 'kökçü' diye de çağırılan aktarlar, arabalar üzerinde zencefil, ravent, karanfil, biber, tarçın, sümbül yağı, sarısabır gibi 3 bin çeÅŸit mal satarlarmış.Bugün aktarlık mesleÄŸi tüm dünyada eczacılığın temeli olarak görülüyor. 2000'li yıllara gelindiÄŸinde modern yaÅŸam ve etkileri insanoÄŸlunu dönüp dolaşıp yeniden doÄŸal gıdalara yönlendirdi. Artık yorulunca ginseng kökü kaynatıyor, karnımız aÄŸrıyınca biberiye çayı içiyoruz. Baharatları ise hiçbir zaman soframızdan ve yemeklerimizden eksik etmiyoruz. Evet, bu hafta ÅŸifalı bitki uzmanlarından, doktorlardan ve gurmelerden oluÅŸan jürimiz Türkiye'nin en iyi 10 aktarını seçti. BÃœNSAMacunlarıyla ünlü40 yılı aÅŸkın süredir BeyoÄŸlu Balık Pazarı'nda hizmet veren Bünsa bitkisel çayları, macun türü karışımları ve UzakdoÄŸu'dan gelen bitkisel tabletleriyle ünlü. 1978'de bir aile ÅŸirketi olarak kurulmuÅŸ. Bünsa ismi 5 kardeÅŸin isimlerinin baÅŸ harflerinin birleÅŸmesiyle ortaya çıkmış. 1997'de kriz nedeniyle el deÄŸiÅŸtirmiÅŸ ama hálá aynı isimle hizmet veriyor. En çok satılan ürünler arasında Ä°sveç ÅŸurubu, öksürük, taÅŸ, kanser ve zayıflamak için karışımlar ve macunlar var. Zayıflamak için hem çay, hem toz hem de macun bulunuyor. Satılan ürünlerin bir kısmı ithal bir kısmı ise Türkiye'nin belirli bölgelerinden özel olarak toplatılıyor. Hafta içi ve cumartesi 8:30-20:00, pazar günleri 10:30-18:00 arası açık. Salih Güney, UÄŸur Dündar, Harika Avcı, Gülriz Sururi, Engin Cezzar, YaÅŸar Kemal, Cemil Ä°pekçi müdavimleri arasında. Tel: (212) 243 62 65. KIRKAMBAR DoÄŸal kozmetik ürünleri varBünsa'nın ortaklarından, beÅŸ kardeÅŸin B'si Bahri Kılıç, BeÅŸiktaÅŸ Köyiçi'ndeki Kırkambar'ı 1999'da açmış. Vejetaryen ve doÄŸal beslenmeye yönelik, ekolojik tarımla üretilen her türlü ürün burada satılıyor. Bahri Kılıç ‘Avrupa'daki çaÄŸdaÅŸ saÄŸlık maÄŸazalarından farkımız yok. DoÄŸal kozmetik ürünleri, turÅŸu, konserve ve bitkisel çaylar satıyoruz’ diyor. Bu aralar en çok kışa hazırlanmak, bünyeyi güçlendirmek için hazırlanan çaylar satılıyormuÅŸ. AkciÄŸeri güçlendirmek için bal, ısırgan tohumu, polen ve arı sütü karışımı her daim popülermiÅŸ. Pazar hariç her gün 8:30-20:00 arası açık. Hilmi Yavuz, Demet AkbaÄŸ, Yılmaz ErdoÄŸan, Hasan Pulur, Neslihan Yargıcı ve Esin Noyan müşterileri arasında. Tel: (212) 236 98 88.ARÄ°FOÄžLU BAHARATÅžifalı bitkiler paketleniyorMısır Çarşısı baharatçılarının en eskilerinden biri ArifoÄŸlu. Sahibi Suat ArifoÄŸlu ‘Bizi diÄŸer üreticilerinden ayıran en temel özellik, çaÄŸdaÅŸ teknolojilere gösterdiÄŸimiz uyumdur. ArifoÄŸlu Baharat, üretimini merdiven altı tabir edilen bodrumlarda veya izbe mekanlarda gerçekleÅŸtirmez. Baharatçılıkta çok önemli olan ayıklama iÅŸini göz kararı yapmaz. Bitkiler özel olarak ambalajlanır, baharatlar açık satılır’ diyor. Karabiber, pul biber, nane ve kekik gibi temel baharat ürünlerinin yanı sıra susamdan kiÅŸniÅŸe, vanilyadan beyaz bibere, nar ekÅŸisinden arı sütüne kadar sayısız ürün satan ArifoÄŸlu'nun Mısır Çarşısı'nda iki dükkanı var. Her iki dükkan da pazar hariç her gün, 8:00-19:00 arası açık. Tel: (212) 522 66 12. AMBARSelülit çayı yok satıyor BeyoÄŸlu Kallavi Sokak'taki Ambar'ın sahibi, mesleÄŸi aileden devralan Gülten Kılıçşen. Organik kurutulmuÅŸ meyve, sebze, tahıl, bakliyat ve arı ürünleri de satılıyor. Arının kovan kenarına bıraktığı prepolis isimli zamka benzeyen madde üst solunum yolları enfeksiyonlarına iyi geliyor. Hemen hemen bütün ses sanatçıları seslerini açmak için kullanıyor. Ambar'da her türlü bitkisel çay mevcut. En çok satılan ürünlerden biri selülit çayı. Isırgan yaprağı, rezene, biberiye, at kestanesi yaprağı ve ardıç tohumunun karışımıyla elde ediliyor. Çayın yanında yosunlu sabun ve özel masaj yağı da alırsanız selülit probleminden kurtulabiliyormuÅŸsunuz. Ferdi Tayfur, Ali PoyrazoÄŸlu, Hüsamettin Cindoruk, Tarkan müdavimleri arasında. Tel: (212) 292 92 72.AYFER KAUR 100 yıllık baharatçı Bundan yaklaşık 100 yıl önce çevresinde ÅŸifacı olarak tanınan Cevat Bey, Mısır Çarşısı'nda bir bitki ve baharat dükkanı açar. Dükkanına kızı Ayfer'in ismini veren Cevat Bey, mesleÄŸini kızına da öğretir. Bugün Ayfer Hanım'ın oÄŸulları tarafından iÅŸletilen Ayfer Kaur'da, baharat, gıda boyaları ve ÅŸifalı bitkiler satılıyor. ‘En çok baharat satıyoruz. Gazeteler hangi bitkiyi çok yazarsa, o dönem onun satışları patlıyor. Biz müşterilerimizi hiçbir zaman yönlendirmiyoruz. Ne istiyorlarsa onu veriyoruz’ diyen Murat Kaur, Ayfer Kaur'dan alışveriÅŸ eden ünlüleri şöyle sıralıyor: Nükhet Duru, YaÅŸar ve Canan Mutluer. Tel: (212) 522 45 23.UCUZCULARSahibi hem eczacı hem fitoterapist Ucuzcular 160 senelik bir firma. Babadan oÄŸula geçen aktarlık mesleÄŸi ÅŸu anda aslen eczacı olan Dilaver KadıoÄŸlu tarafından yapılıyor. Aynı zamanda fitoterapist (bitkilerle tedavi uzmanı) olan Dilaver Bey mesleÄŸi konusunda hayli iddialı: ‘Biz bitkileri en bilinçli satan firmayız.’ Bitki haricinde baharat, sabun ve aromaterapik yaÄŸlar da satan Ucuzcular, susam yağı, badem yağı ve çörek otu gibi yaÄŸları en saf haliyle çıkartıyor. En çok saç besleyici kürler satılıyor. Son günlerin en popüler bitkisi ise sakinleÅŸtirici olarak kullanılan melisa yaprağı. Ucuzcular pazar hariç hergün 8:00-19:00 arasında açık. Tel: (212) 526 44 30. DOÄžAYA DÖNÜŞ Yemek de yapıyorlarÄ°ki yıl önce TeÅŸvikiye'de açılan DoÄŸaya Dönüş'de ağırlıklı olarak baharatlar, bitki çayları ve aromatik yaÄŸlar satılıyor. Silivri'deki DoÄŸaya Dönüş ÇiftliÄŸi'nde özel olarak üretilen köy yumurtaları ve ev yapımı reçeller de oldukça ilgi görüyor. Yine aynı çiftlikte doÄŸal yollarla üretilen domates, biber gibi sebzeler DoÄŸaya Dönüş'ün kafesinde piÅŸen yemeklerde kullanılıyor. Öğle saatlerinde zeytinyaÄŸlı yemekler piÅŸiriyorlar. Zeytinyağı Çanakkale Küçükkuyu'dan, meyve ÅŸarapları Åžirince'den, ceviz reçeli Ä°skenderun'dan, turunç ve bergamut reçeli Antalya'dan, karakovan balı ise Erzincan'dan geliyor. Pazar hariç her gün 8:30-19:00 arası açık. Haldun Dormen, Tilbe Saran, Ömer Koç müdavimler arasında. Tel: (212) 260 17 61.MALATYA PAZARIMısır Çarşısı'nda üç ÅŸubesi var140 yıllık bir kurum Malatya Pazarı. Ä°sminden de anlaşılacağı gibi sahipleri Malatyalı. Yaklaşık 60 yıldır Mısır Çarşısı'nda üç ayrı dükkanda hizmet veriyorlar. Baharatlar, kuruyemiÅŸ ve ÅŸifalı otlar satılıyor. Son günlerde en çok ısırgan otu, kekik suyu, sinameki, keten tohumu, Malatya kan üzümü, Malatya karakovan petek balı ve Malatya kayısısı satılıyor. En çok satan ÅŸifalı ot ise Ä°ran safranı. Safran kanı inceltip, beyni dinlendiriyor ve ayrıca sindirime de faydası var. Malatya Pazarı, pazar hariç her gün 8:00-19:00 arası açık. Tel: (0212) 520 04 40.LOKMAN HEKÄ°M BAHARATMilletvekillerinin aktarı Ankara'da biri Kızılay'da, diÄŸeri Esat'da olmak üzere iki ÅŸubesi bulunan Lokman Hekim Baharat, 30 yıl önce açılmış. Bitki ve baharatın dışında kendi hazırladıkları özel macun ve karışımları satıyorlar. Bitki ve baharatlar Türkiye'nin dört bir yanından özel olarak toplatılıyor. Biber Brezilya'dan, sinemaki, karafil ve karabiber Hindistan'dan, yeÅŸil çay Çin'den getiriliyor. Dükkanın sahipleri Aysel ve Murat DoÄŸan çifti ‘Biz insanların saÄŸlığıyla oynamıyoruz. Hem kitaplardan hem de tecrübelerimizden faydalanıyoruz’ diyor. Milletvekillerinin sık sık uÄŸradığı Lokman Hekim'den opera sanatçıları ses açsın diye kebabiye alıyorlarmış. Tel: (312) 433 56 34. YELKEN BAHARAT Aktarlık babadan oÄŸula geçiyor1952'de Ä°zmir Kemeraltı Kestane Pazarı'nda açılan Yelken Baharat'da meslek babadan oÄŸula geçiyor. Åžifalı bitkiler, her çeÅŸit toz boya, ÅŸifalı yaÄŸlar, kurutmalıklar (Antep ve Nazilli yöresinin patlıcanı, biberi), domates kurusu ve baharat satılıyor. Ãœrünlerin bir kısmı ithal, bir kısmı yöresel. En çok mideye yararlı olduÄŸu söylenen kanturan otu satılıyormuÅŸ. Dükkanın sahibi Yılmaz Yelken ‘Biz Mısır Çarşısı'nı Ä°zmir'e taşıdık’ diyor. Tel: (232) 484 46 19.Bitkiler ve faydaları konusunda uzman isimlerden oluÅŸan büyük jüri seçtiYemek kitabı yazarı Engin Akın Hülya EkÅŸigilAtabay GüveloÄŸluDr. Ender SaraçKemal ÇetinbahadırNiyazi EröztürkTijen Ä°naltongGönül PaksoyAhmet GüzelyaÄŸdökenOÄŸul TürkanTV'de yemek programı yapımcısıHerbalistDoÄŸal Tıp DerneÄŸi BaÅŸkanı Ayurveda UzmanıAyurveda Uzmanı SaÄŸlık DoÄŸadan Gelir kitabının yazarı DoÄŸal Beslenme kitapları yazarıTasarımcı Gurme Ä°zmirli gurmeAnkaralı gurmeÂ
False