GeriSeyahat Türkiye’nin en güzel parkları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin en güzel parkları

Türkiye’nin en güzel parkları

Parklar, şehirlerin akciğerleri gibi. Yüksek binalar ve gri tonlarla kuşatılmış metropol hayatına azıcık yeşil katmaya, insanlara nefes alacak alanlar yaratmaya çalışıyorlar. Şimdi bahar mevsimindeyiz. Açık havaya çıkmanın, temiz hava almanın, doğanın tadını çıkarmanın tam zamanı.

Bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’nin en güzel parklarını sorduk. Kimi yüzlerce yıllık tarihiyle, kimi ziyaretçilerine sunduğu spor olanaklarıyla, kimi peyzaj mimarisiyle öne çıktı. Hangi park lale mevsiminde daha güzel, hangisi manzarasıyla iddialı, turistler hangi parktan çıkmıyor, Barış Çanı hangi parkta çalıyor öğrenmek istiyorsanız, işte listemiz.

EN İYİ 10

1. Yıldız Parkı - İSTANBUL

2. Emirgan Korusu - İSTANBUL

3. Karaalioğlu Parkı - ANTALYA

4. Soğanlı Botanik Parkı - BURSA

5. Gülhane Parkı - İSTANBUL

6. Ulus Parkı - İSTANBUL

7. Özgürlük Parkı - İSTANBUL

8. Mimar Sinan Parkı - KAYSERİ

9. Botanik Parkı - ANKARA

10. Doğal SİT Parkı - İZMİR

YILDIZ PARKI

Meşrutiyet’le halka açıldı


Şehrin kuzeyine bakan büyük ormanın Boğaziçi’ne kadar gelmiş uzantılarından biri. 17 yüzyıldan bu yana sahile yapılan saray ve yalıların arka bahçelerini oluşturduğu için günümüze kadar varlığını sürdürebilmiş. Tarihte ilk defa Kanuni Sultan Süleyman bu koruluğa ilgi göstermiş. Yıldız Korusu 1908’de, Meşrutiyet’ten sonra halka açıldı. Cumhuriyet’in ilanından sonra uzun yıllar kapalı kaldı. Lütfi Kırdar’ın teşebbüsü ile İstanbul Belediyesi’ne terk edildi. Korunun 398 dekarlık kısmı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından bakılıyor. Her yıl yazlık ve kışlık olmak üzere 120 bin mevsimlik çiçek, 200 bin lale, sümbül, nergis soğanı ekiliyor. İçinde 18. ve 19. yüzyıllarda yapılmış Malta ve Çadır köşkleri var. Bir de bugün müze olarak kullanılan Yıldız Şale burada.

EMİRGAN KORUSU

Lale bahçeleriyle ünlü


Boğaz’ın nadir kalan yeşil alanlarından. 17. yüzyılda IV. Murad, arkadaşı İranlı Prens Emir Güne Han’a hediye etti. Feridun Bey Bahçeleri adıyla, yüzyıllar boyu birkaç kez el değiştirdi. 1930’larda Satvet Lütfi Tozan tarafından satın alındı. Vali ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından 1940’lar başında kamulaştırıldı. Koruluktaki üç köşkü de İsmail Paşa yaptırmış. Beltur AŞ’nin işlettiği Sarı, Pembe ve Beyaz Köşkler var. Sarı ve Pembe Köşk kafe ve restoran olarak hizmet veriyor, Beyaz Köşk tadilatta. Korunun içinde çocuklar için iki oyun grubu bulunuyor. Parka giriş otomobille üç YTL.

KARAALİOĞLU PARKI

Antalya’nın ilk parkı


Belediye Başkanı Haşim İşcan tarafından 1942’de yaptırıldı. Kentin en önemli yeşil alanlarından. Falezler üstündeki 50 dönüm arazide kurulu. Perge Antik Kenti’nin ana aksları kopya edilmiş. Antalya Körfezi’ne bakan 3 büyük mirador’unda, Beydağları, Kaleiçi Yat Limanı ve Konyaaltı Plajı manzaralarını görebiliyorsunuz. 2 yıl önce revize edildi, yer döşemeleri değişti. Çocuk oyun alanı 7 dönüme çıkartıldı, süs havuzları kondu. Denize bakan 2 çay bahçesi var. Altın Portakal Film Festivali sırasında halka ücretsiz açıkhava sinemaları, küçük fuarlar, konser ve resim şenlikleri düzenleniyor. Ramazanda çarşı olarak kullanılıyor. Palmiye, hurma, kızılçam, fıstık çamı, arokarya, manolya, orkide ve oya ağaçları var. Çalı türü bitkilerinden kar topu, Japon gülü, süs şeftalilerini görebilirsiniz.

SOĞANLI BOTANİK PARKI

İçinde otel ve restoran var


400 bin metrekare alan kaplayan Soğanlı Botanik Parkı, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 1998’de açıldı. Park alanında 150 türden 7 bin ağaç, 76 türden 80 bin çalı, 18 türden 45 bin yer örtücü, 27 türden 4 bin gül ve 100 bin lale bulunuyor. Milli Eğitim ve Spor İl Müdürlüğü’nün düzenlediği kros yarışmaları burada yapılıyor. Hafta sonlarında piknikçilerin akınına uğruyor. Soğanlı Botanik Parkı’na yakında üç oyun parkının yanı sıra bir tane de ahşap çocuk parkı eklenecek. İçinde 3 adet büfesi var. İskender Kebap, Beceren Lokanta, Beykonağı Cafe ve Otantik Otel de park alanında bulunuyor.

GÜLHANE PARKI

Sarayın gül bahçesi


1839’da Mustafa Reşit Paşa’nın Tanzimat Fermanı’nı okuduğu Gülhane, daha sonraları ihmal edilmiş. Padişahların Dolmabahçe Sarayı’na taşınması, demiryolunun buradan geçmesi nedeniyle parkın ağaçları, köşkleri sökülüp yıkılmış. Garip bir eğlence yerine dönerek "Bitli Kağıthane" adını almış. Uzun bir süre hayvanat bahçesi olarak kullanıldı. Geçen yıl yenilenerek hizmete açıldı. Yeşil alan oranı yüzde 55’ten 78’e çıkarıldı, 330 bank konuldu, gezi yolları ve seyir terasları düzenlendi, 24 bin lale dikildi. Her gün burada turistleri görebilirsiniz. Pazar günleri kalabalık, hafta içi tenha, sabahları huzur dolu.

ULUS PARKI

Manzarasıyla dikkat çekiyor


Ulus Parkı’na ruhunu veren en önemli özellikler, bulunduğu semt, güzel Boğaz manzarası ve düzenli, bakımlı, yemyeşil alanlar. 55 dönüm arazi üzerindeki parkı genelde civar sitelerde oturan semt sakinleri temiz hava almak için ziyaret ediyor. Okulu asan liselilere, genç aşıklara ve bebek arabalarıyla annelere de rastlayabilirsiniz. Hafta sonları civar semtlerde oturanlar yürüyüşe, köpek gezdirmeye buraya geliyor. Mangal, piknik ve benzeri yayılmalar pek hoş karşılanmıyor. Pazarları yaş ortalaması yükseliyor zira brunch var. İçinde bir çocuk oyun alanı bulunuyor. Sunset ve Ulus 29 adlı restoranlar da park dahilinde.

ÖZGÜRLÜK PARKI

Tenis ve basketbol sahaları


Selamiçeşme’deki Göztepe Özgürlük Parkı, 120 dönümlük bir alana kurulu. Yürüyüş yapmak isteyenler için toprak yol, bisiklete binmek isteyenler için de asfalt yol var. Çocuklar için geniş bir oyun alanı inşa edilmiş. Belli yaşın altındaki çocuklara özel korumalı salıncaklar var. Bu parkın kendine has özelliklerden biri, oyun alanı tabanının özel bir alaşımla kaplanmış olması. Böylece çocukların düşmesiyle oluşabilecek kazaların önüne geçilmeye çalışılıyor. Oturma grupları sayesinde çocuğunuz oynarken yakından takip edebiliyorsunuz. Özgürlük Parkı’nda tenis kortu, basketbol ve futbol alanları, büyük bir süs havuzu ve 500 kişilik bir kafe de bulunuyor.

MİMAR SİNAN PARKI

Dört bir yanda güller


Kayseri’de Mimar Sinan’ın doğduğu Ağırnas beldesinin hemen girişinde bulunan Mimar Sinan Parkı, toplam 500 metrekarelik alana sahip. 1966 yılında yaptırılan parkta ağırlıklı olarak çam ağaçları bulunuyor. Ağırnas Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu tarafından iki yıl önce yeniden düzenlendi. Zemine kilitli parke döşendi. Dört bir yanında güller ve süs bitkileri bulunuyor. Park, Mimar Sinan’ı anma etkinlikleri sırasında konukların ağırlanmasında da kullanılıyor.

BOTANİK PARKI

Hiroşima için çan çalıyor


Cinnah ve Çankaya caddelerinin çevrelediği vadi içerisinde yer alıyor. İki yamacı çiçeklerle bezenmiş parkın ortasında bir havuz ve çiçek serası var. Kapladığı alan 46 bin 223 metrekare. Bunun 1300 metrekaresi havuza ait. 29 bin 476 metrekarelik alan çimle, 16 bin 747 metrekarelik alan da ağaçla kaplı. 100 değişik türde toplam 21 bin yapraklı, ibreli veya çalı bitki türü var. Serada ise salon bitkileri yetiştiriliyor. Parkın en önemli simgelerinden biri, ’Japon Çanı’ diye de adlandırılan Barış Çanı. Her yıl, Hiroşima’ya atom bombasının atıldığı gün barış için çalıyor. Çocuk oyun grubu, büfe, erkek ve kadın tuvaleti, amfitiyatro, havuz kenarı oturma alanları ve seyir terasları var. Parkta 24 saat güvenlik bulunuyor.

DOĞAL SİT PARKI

Piriştina’nın adı verildi


Konak Belediyesi, İzmir’in ilk doğal Sit parkını Yeşilyurt’ta kurdu. Dev çam ağaçları ile kaplı 8 bin 500 metrekarelik park deniz manzaralı. Geçen yılın sonunda açıldı. İzmir’in unutulmaz belediye başkanı Ahmet Piriştina’nın adı verildi. Parktaki ağaçlar Koruma Kurulu’nca tescillendi. Yürüyüş yolları, koşu parkurları, oturma grupları var. İnsanlar huzur içinde kuş sesleri arasında oturup dinlenebiliyor. Zemin kayrak taşları ile döşeli. Çeşmeleri de var.
False