Türkiye’nin en genç yazarları

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin  en genç yazarları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

Duru Divriklioğlu, Rana Demiriz, Sarp Ersoy, Ecem Yıldırım... Bu dört ismin ortak özelliği yazarlık. Ancak onlar genç hem de çok genç yazarlar. Sıkı durun; 8 yaşındaki Duru’nun ilk kitabı henüz 6.5 yaşındayken basıldı. 14’ünde yazmaya başlayan Rana’yı Başbakan Erdoğan bile makamına davet edip tebrik etti. Sarp (16) Osmanlı ve Bizans tarihine ışık tuttu. Ecem’in neredeyse yaşı kadar kitabı var. İşte Türkiye’nin en genç yazarları

Haberin Devamı

İlk romanı çıktığında 6.5 yaşındaydı
DURU DİVRİKLİOĞLU (8)

Ailesiyle birlikte İstanbul’un Yeşilköy semtinde yaşayan Duru Divriklioğlu, Şehit Pilot Muzaffer Erdönmez İlkokulu 3. sınıf öğrencisi. Babası Emin Divriklioğlu, “Daha iki yaşındayken kendisine hayali bir masal evi kurdu ve kendi kendine masallar anlatmaya başladı” diyor. Duru 5 yaşına geldiğinde masalları, girişi ve gelişmesi olan, içinde iyi-kötü, fakir-zengin gibi karakterlerin bulunduğu öykülere dönüşmüş. Ailesi öykülerinden birini Tepe Nautilus AVM öykü yarışmasına göndermiş. ‘Ağaçlar Yırtılmasın’ öyküsüyle üçüncü olmuş.  Altı öyküsünden oluşan ilk kitabı ‘Ağaçlar Yırtılmasın’ ismiyle kitaplaştırıldığında henüz 6.5 yaşındaydı. Dolayısıyla Türkiye’nin en genç yazarı oldu. Duru, yaşının küçüklüğü birçok kişiyi de şaşırtmış olmasına ise hiç aldırmadı: “Bazı arkadaşlarım küçük yaşta bu öyküleri benim yazdığıma inanmadı ama kendimi biliyorum. Hayal kurmayı seviyorum ve onları anlatmak hoşuma gidiyor.”
Duru, 2011’de Onur Güvener Trafik Konulu Öykü Yarışması’nda ‘Ormanda Trafik Kuralları’ isimli öyküsüyle Türkiye birincisi olarak Brüksel seyahati kazandı. Aynı zamanda kitaplarındaki masal ve öykülerini kendi çizdiği resimleriyle tamamlıyor. Şu anda 8 yaşında ve 2012’de yeni bir kitabı çıkacak. Ayrıca önümüzdeki aylarda Belçika’da öykü anlatımlı resim sergisi açılacak. Babası Emin Divriklioğlu’na göre, büyüyünce yazar veya ressam olmak istediğini anlatan Duru yaptıklarının öneminin de farkında: “Şimdiye kadar hiç ‘Şunları yaptım, kitap yazdım’ diye övündüğünü görmedik. O, her şeyden önce bir çocuk ve çocuk gibi davranması çok önemli. Duru en
çok kendi dünyasında bebekleriyle oynarken mutlu. Aslında Duru’nun arkadaşları üzerinde olumlu bir etkisi de var. Onlar da Duru gibi öyküler yazmaya başladı. Bu çok güzel bir şey.”

Haberin Devamı

15 kitabı var
ECEM YILDIRIM (19)

Ecem Yıldırım, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Bölümü’nde ikinci sınıf öğrencisi. İlkokul 2. sınıftan beri yazıyor. Onu ilk keşfeden lisedeki edebiyat hocası Erdal Çakıcıoğlu olmuş.  ‘Ucuz Keman’ adını verdiği kitabı 2009’da 17 yaşındayken basıldı. Ardından yaklaşık 15 kitabı daha yayınlandı. Son kitabı ‘Deniz’ 2011’de yayınlandı. “Önümde daha çok uzun bir yol var. Şu an aldığım tepkilerden memnunum. Çocukları çok seviyor ve önemsiyorum. Onlar ‘Şu öykünün bu kısmı beni çok etkiledi. Ben de o öyküdeki kız gibi yapmaya karar verdim’ gibi şeyler söyleyince dünyanın en mutlu insanı oluyorum” diyor.

Haberin Devamı

Başbakan makamına çağırdı
RANA DEMİRİZ (16)

Rana Demiriz İstanbul doğumlu.  İstanbul’da Bostancı Doğa Lisesi 11. sınıf öğrencisi. Üçüncü romanı geçen aralık ayında çıkan Rana, ilkokuldan beri yazıyor. Yazmaya önce şiirle başlamış. Ardından küçük hikayeler gelmiş. İlk kitabı ‘Gölgedeki Işıklar’ 14 yaşındayken basıldı. İlk romanını peşi sıra ‘Gölgedeki Işıklar II - Yüzleşme’ ve üçüncü romanı ‘Gölgedeki Işıklar III - Donmuş Ateş’ izledi. Demiriz’in şiirleri, hikâyeleri ve senaryo denemeleri de var. “Her zaman çok okurum. Özellikle aşk ve macera romanlarını bir solukta bitiririm. Yazdıklarımı paylaşmayı da severim. En büyük destekçim ailem. En başından beri beni teşvik ettiler” diyor. Rana’nın başarısı milli eğitim müdürlükleri, valiliklerin yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da ilgisini çekti. Erdoğan’ın onu makamına kabul ederek tebrik ettiğini anlatıyor.
Rana, şu sıralarda Doğa Kolejleri’nde seminerler verip kitaplarını imzalıyor. Ayrıca ‘Gölgedeki Işıklar’ serisinin devamı olan dördüncü romanını yazıyor. İleride ne yapmak istediğini şöyle anlatıyor: “Dünyayı dolaşıp gördüklerim hakkında yazmak, ayrıca fotoğraf çekmek, resim yapmak istiyorum. Ben öldükten sonra da adımın, yaptıklarımın, eserlerimin hatırlanması, okunması, görülmesi, beğenilmesi temel gayem.”

Haberin Devamı

TÜYAP’ta imza günü düzenledi
SARP ERSOY (16)

Sarp Ersoy İstanbul’da yaşıyor. 10. sınıfta. Yazı yazmaya 10 yaşında başlamış: “İlköğretim öğretmenim Verda Hoca, bendeki yazma yeteneğini fark eden kişiydi. 10 yaşımdan itibaren birçok roman taslağı yazdım. Ama hep daha iyisini yapmak istediğim için onları beğenmeyip çöpe attım” diyor. Nihayet ilk kitabı ‘Son İmparatordan İlk Sultana’yı 2010’un kasım ayında bitirdi. Kitap 2011 yılının Kasım ayında yayınlandı. En son İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı’nda imza günü düzenleyen Sarp, “İsmail Tokalak ve Radi Dikici’nin bu kitabın başarıya ulaşmasında çok büyük emeği var. Bu iki saygın yazar benim gelişimim için son derece önemli oldu” diyor. Bu kitabı yazarak Türk medeniyeti ile diğer tüm medeniyetlerin kültürel ve siyasi etkileşimine dikkat çekmek istediğini anlatıyor: “Osmanlı’nın Bizans’ın mirasına sahip çıkmasının Türkleri veya Osmanlı’yı daha da görkemli ve zengin kıldığını düşünüyorum ve bir Türkiye vatandaşı olarak böyle bir mirasa sahip olduğumuz için mutlu hissediyorum.” Yazmanın yanı sıra piyano, basketbolla ilgilenen, dinler tarihi, çay ve kahve kültürüyle ilgili kendini geliştiren Sarp, “Belki bundan sonraki kitabım dinler tarihi hakkında romandan çok bilgilendirici bir kitap olabilir” diyor. Aynı zamanda Uluslararası Gençlik Ödülü sahibi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!