Türkiye’nin en fordcu otobüsü: 525

Ankara’da bir halk otobüsü Dışişleri Bakanlığı’nın servis aracını biçip 9 kişiyi öldürünce, aklıma İzmir’de gördüğüm tuhaf bir belediye otobüsü geldi.

Tuhaf diyorum çünkü ben gördüğümde bu otobüsün arka körüğü hemen hemen yere paralel gidiyordu.

Önce gözlerime inanamadım... Sonra uzun süre bu otobüsün yer çekimi yasalarına nasıl karşı geldiğini düşündüm... İşin içinden çıkamadım.

Öğrendim ki bu otobüsün adı 525’miş. Ege Üniversitesi öğrencileri arasında da bir roman kahramanından daha ünlüymüş.

Düşünün ki Ekşi Sözlük’te 525’le ilgili tam üç sayfa ve 70 giriş var. Bilmiyorum dünyanın herhangi bir ülkesinde üzerine söz söylenen, "fordcularıyla" ünlü başka bir otobüs var mı? Umarım Türkiye bir gün bir Boing 525 faciasıyla sarsılmaz.

Ekşi Sözlük’ten 525 öyküleri

Rallici otobüs

-
Özelliği, insanlar balık istifi olana dek otobüs kalkmıyor...

- Otobüse bin, insanlıktan in sloganına sahip aletler.

- Fordistan.

- Ralli yapan otobüs.

- Sonunda içinde vukuat olmuş, fordculuk olayını iş edinmiş bir mahlukun bir kız öğrenciye tacizi ve bu öğrencinin şoförü haberdar etmesi sonucu bir sonraki durakta kapıların kampus güvenliği gelene dek açılmaması ve sonrasında sapığın güvenlik tarafından alınıp götürülmesiyle sonuçlanmış, sapık ruhlara karşı kızı alkışladığımız, güya öğrenci servisi...

- Bazen o kadar kalabalık olur ki, dışarı taşan kollar ve bacaklar sebebiyle otobüsün kapısı kapanmaz. İşte tam bu sırada görevi kapının kapanmasını engelleyenleri otobüsün içine ittirmek olan görevli devreye girer. Ön kapıdaki çocuğu ittirmesiyle en arka kapıdan 4-5 kişinin dışarı yuvarlanması bir olur.

- Bir gün kaza yaparsa kampusun yarısının ölmesine, hatta bazı bölümlerin kapanma tehlikesiyle karşılaşmasına sebep olacak araç. Zira her seferinde içine kampusun yarısını alarak körüğüyle salına salına kampusta dolaşan bir insan konservesini andıran bu araçlar gözüme ölüm makinesi gibi gözükmektedir. Bir konserve içindeki bezelyelerin aralarında bile 525’tekinden daha fazla boşluk vardır diye düşünmüşümdür hep.

- Her dolulukta yolcu alınabileceğini ispatlayan, tahminlerimizin hayal gücümüz ile sınırlı olduğunu gösteren otobüsün numarası.

Öğrenciye işkence etme aracı

- Day’s inn virajını fizik kurallarını altüst ederek dönen, devrileceği günü merakla beklediğimiz beleş kampusiçi ulaşım aracı.

- Öğrenciye işkence etme aracı olarak bir numaraya konulması gereken, dayanma sınırınızın ölçüldüğü Ege Üniversitesi’ni gezen otobüsün numarası.

- Yakında NASA’da astronot eğitiminde kullanılmasını beklediğim, şoförlerinin virajları dönerken üzerinizde müthiş bir "g etkisi" hissetmenize neden olduğu ulaşım aracı.

- Sapıkları, fordcuları, hırsızları, "çıkma-teklif-edicileri" ve bilumum değişik türden insanlarıyla Ege Üniversitesi’nin ulaşımda vazgeçilmezidir. Anlatılmaz yaşanır. Bu otobüsün içinde tabular yıkılır, herkes bir uğurda birleşir.

- Her durakta bütün kapıları aynı anda açılan, şoförlerin ne zaman kapıyı açacakları belli olmadığından yolcuların çoğu zaman düşme tehlikesi geçirdiği, ne olursa olsun Ege Üniversitesi’nin vazgeçilmezi olan araç.

- Yaşanılan heyecan ve korkuyla bir çeşit radarı andıran bir eğlence aracıdır.

- Tek avantajı kalabalık olduğunda tutunacak bir yere ihtiyaç duyulmamasıdır...

Bilgileri okuyanların tepkileri

-
Çok merak ettiğim otobüs hattı, İstanbul’da konserve benzeri çok araç var ama bu kadar bahsi geçince neye benzediği merak edilmektedir. Birileri bir fotoğraf linki falan koysun da merakımız giderilsin...

- Hakkında yazılanları okuyunca İzmir’e gidip bir kez olsun binmek istediğim hat. Sağ salim inenlere gazi unvanı da veriyorlar mı acaba diye merak etmiyor da değilim hani...

Sonuç: İzmir Büyük Şehir Belediyesi’ne önerim böylesine ünlü olmuş 525’leri tedavülden kaldırıp turizmin hizmetine "şehir turu" otobüsleri olarak sunmaları. Böylece İzmir’in tüm fordcuları belediyenin 525 hizmetinden yararlanır da tecavüz suçu azalır!

Tırtıl...

Bana tıka basa dolu bir otobüs verin size fordcu kimmiş göstereyim. (Anonim)
Yazarın Tüm Yazıları