Türkiye’nin en büyük çadırında günde 8 bin 500 YTL’lik iftar

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en büyük çadırında günde 8 bin 500 YTL’lik iftar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2007 00:00

Türkiye’nin en büyük iftar çadırı ünvanını taşıyan Bağcılar’daki 1.000 metrekarelik çadırda her akşam 2.500 kişi iftar açıyor.

Bedelini hayırsever işadamlarının ödediği iftar yemeğinin maliyeti ise 1 kişi için 3 YTL 40 Ykr. Çadır içinde papyonlu garsonlar hizmet veriyor.

BAĞCILAR Belediyesi’nin kurduğu Türkiye’nin en büyük iftar çadırında her gün yaklaşık 2 bin 500 kişi iftar açıyor. 1.000 metrekarelik (1 dönüm) çadırdaki iftar yemeklerini Belediye’nin anlaştığı Temaş şirketi hazırlıyor bedelini ise hayırsever işadamları karşılıyor. 1 kişilik iftar yemeğinin bedeli 3 YTL 40 Ykr, 2 bin 500 kişilik yemek için ödenen günlük bedel ise 8 bin 500 YTL. Toplamda 21 bin metrekarelik bir ’Ramazan-iftar’ alanı tahsis eden Belediye, bu alanı donatmak için Ramazan ayı gelmeden 2 ay önce çalışmalara başlıyor. Elektrik, su tesisatları, seyyar tuvaletler ve mescitler inşa ediyor. İftar alanında, nargile, çay, kahve içelen yörük çadırı, kitap ve hediyelik eşya satışı yapılan dükkanlar ve lunapark da bulunuyor. Belediye yetkililer amaçlarının ’makul harcamalarla’ Ramazan coşkusu yaşatmak olduğunu söylüyor.

SARAÇ’DAN SAĞLIKLI BESLENME: 50 Ykr’ye çay içilebilen, 2 YTL’ye çarpışan araba ve balerine binilen iftar alanındaki iftar çadırında, iftardan sonra ’konferans konser’ düzenine geçiliyor ve ücretsiz olarak burada eğlenmek ve bilgilenmek mümkün oluyor. Bir gün Dr. Ender Saraç’tan ramazana yönelik beslenme önerilerini dinleyenler, diğer gün Orhan Ölmez konserini, başka bir gün ise FKM Oyuncuları’nın sergilediği "Onu Beklerken" adlı tiyatro oyununu izleme imkanı buluyor. Katılımcılar ayrıca, "Kur’an-ı Yaşamak", "Namazda Diriliş" gibi dini panellerin yanısıra "Kadın ve Sosyal Hayat", "Hukukun Üstünlüğü ve Sivil Anayasa" gibi siyasi gündemle uyumlu konularda da uzmanları dinleyebiliyor.

TONLARCA GIDA ALDIK: İftar yemeği işini ihaleyle alan Temaş yemek şirketinin hangi yemekleri pişireceğini Belediyenin Sağlık Grup Başkanlığı öneriyor. Üç çeşit yemeğin yanısıra gününe göre meşrubat veya tatlı sunuluyor. Çorba, kırmızı veya beyaz etli bir ana yemek, pilav veya makarnadan oluşan bir yardımcı yemek listenin iskeletini oluşturuyor. Sağlıklı beslenme için yemeğin ortalama 1200-1300 kaloriyi geçmemesi hedefleniyor. Evlerinden çıkamayan muhtaç kişilerle, iftara yetişemeyenlere de aynı mönüden 300 kumanya dağıtılıyor. Temaş Üretim ve Planlama Müdürü Ergin Gönültaş, "Ramazan için 9 ton kırmızı et, 7 ton beyaz et, 6.7 ton pirinç, 4 ton 200 kilogram makarna, 1 ton 830 kilogram mercimek, 6 ton patates, 1 ton 800 kilogram yufka, 2 ton sıvı yağ, 1 ton 300 kilogram salça, 300 kilogram tereyağ aldık" diyor.

PAPYONLU GARSONLAR: İftar çadırında Temaş’ın 10 mutfak elemanı ve 20 garsonu ile belediyenin 60 kişilik temizlik, güvenlik ve teknik ekipleri de görev yapıyor. İftar organizasyonunun sağlıklı yürümesi için bir de özel güvenlik şirketi hizmet veriyor. Hazırlıklar iftardan 3 saat önce başlıyor. Belediye işçileri yemeğin yeneceği alanda son temizliklerini yaparken, Temaş’ın 20 papyonlu garsonu masaları kuruyor. Tertemiz çiçekli örtüleri seriyor.

Tabldot yerine garson hizmeti

Bağcılar iftar çadırındaki masaların üzerinde her kişi için 250 gram yemek alabilecek beyaz melamin tabak, metal çatal kaşıklar, plastik bardak ve yarım ekmek gramajında sandviç ekmeği ve iftariyelik bulunuyor.

Tabldot düzeni yok. Yemekler mutfakta ısıyı koruyan büyük sefertaslarına aktarılarak, garsonlar tarafından masalara yerleştiriyor. İftara gelenler, sefertaslarından tabaklara kendi servislerini yapıyor.

İftardan 1.5 saat önce kapı önünde kuyruk oluşuyor. İftardan bir saat önce de sıradakiler içeri alınmaya başlıyor. Eşitliğin bozulmaması için bir kadınlardan bir erkeklerden 10’ar kişilik gruplar sırayla içeri alınıyor.

Konya’daki çadırda kişi başı iftar maliyeti 1.5 YTL

BELEDİYELERİN öncülüğünde illerde kurulan iftar çadırlarında verilen yemekler hem doyurmuyor, hem de sağlıksız beslenmenin örneğini oluşturuyor. Konya’da hayırseverlerin katkısıyla belediyenin iftar çadırında her akşam 2 bin kişiye verilen iftar yemeğinin maliyeti 3 bin YTL. Kişi başına 1.5 YTL’ye mal olan mönüde kağıt bardakta mercimek çorbası, bir kepçe pilav, 30 gram tavuk eti ve bir hamburger ekmeği bulunuyor. Masalara konulan tabaklarda 4-5 kişi için bir kaç zeytin ile tulumba tatlısı ve bir bardak su bulunuyor. Konya’da 3 iftar çadırında her gün 3 bin 750 kişiye yemek veriliyor. Selçuklu Belediyesi’nin iftar çadırında günde 2 bin kişi iftar açıyor. Yemeğin masrafını belediye ile anlaşan 10 firma günlük 3 bin YTL’yi belediyeye ödüyor. Selçuklu Belediyesi aşçıları ve belediye personeli iftar çadırında görev yapıyor. Konya’daki Özel Büyükşehir Hastanesi Diyetisyeni Aslı Özatan, belediyenin iftar çadırında verilen mönünün hem yetersiz hem de sağlıksız olduğunu söyledi. Özatan, "Bir tek zeytin 9 kalori, 1 bardak çorba 90 kalori, 6 kaşık pilav 180 kalori, 30 gram tavuk 70 kalori, 60 gram ekmek 145 kalori, 1 tulumba tatlısı ise ortalama 45 kaloriden oluşuyor. Bu da yaklaşık 550 kalori yapıyor. Yetişkin insanın günde en az 1500 kalori alması gerekiyor. İftar mönüsünde 35-50 gram protein alınması gerekirken, belediyenin iftar mönüsünde bu oran 18 grama denk geliyor. Mönü vitamin açısından da çok yetersiz."

Kol böreğini gören çocuk ’oley’ diyor

Bağcılar iftar çadırında salon dolarken ilahiler başlıyor. Yoksulluğun hakim olduğu kalabalıkta, türbanlı kadınların çokluğu dikkat çekiyor. Herkes yemeklerden memnun. Başı açık bir kadınla, çarşaflı bir kadının yan yana oturduğu masaya doğru yöneliyoruz.

Başı açık olan yemeklerin çeşitliliği ve güzelliğinden bahsederken, 8 yaşındaki oğlu İsmail, yemekte kol böreği olduğunu duyunca sevinç içinde "Oley" diye bağırıyor. Çarşaflı olanı da 2 yaşındaki çocuğunu göstererek, "Ben evde nereden bulucam bu sütlacı mesela. Anca belki bayramda" diyor.

Ezan sahneden canlı okunuyor. Herkes birbirine "Allah kabul etsin" deyip, çorbasını kaşıklarken de ney konseri başlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!