Türkiye’mizin alnına kara leke sürülmesine karşı çıkmalısınız

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’mizin alnına kara leke sürülmesine karşı çıkmalısınız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2011 00:00

Haberin Devamı

Heykeltıraş Mehmet Aksoy sanatçı dostlarıyla birlikte 23 Nisan günü Kars’a gitmeye hazırlanırken, avukatı Turgut Kazan da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a mektup yazarak İnsanlık Anıtı’nın yıkımını durdurmasını istedi.

12 EYLÜL darbesinden sonra açılan Barış Derneği davasının sanıklarından avukat Turgut Kazan, aynı davanın sanığı olarak yargılanan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a sitem dolu bir mektup yazdı. Kars’ta yıkım hazırlığına başlanan İnsanlık Anıtı’nın heykeltraşı Mehmet Aksoy’un avukatı da olan Kazan, “Darbeciler barışa kızıyordu, Barış Davası sanığı oldunuz. Barışı temsil eden İnsanlık Anıtı’nı yıkıyorlar, öylece durup seyrediyorsunuz” dedi.
Kars’taki İnsanlık Anıtı’nın yıkılması için iskele kurulmasının ardından heykeltraş Mehmet Aksoy olayı protesto için sanatçı dostlarıyla birlikte 23 Nisan günü Kars’a gitmeye hazırlanırken, avukatı Turgut Kazan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a mektupta şöyle seslendi:
Taliban ayıbı yaşatacaklar
“Sayın Ertuğrul Günay, biliyorsunuz 12 Eylül darbesini yapanlar, demokrasiye ve çağdaş bütün değerlere olduğu gibi, barışa da düşmandılar. Bu nedenle Barış Derneği yöneticisi olan aydınları toplayıp tutukladılar, (sözüm ona) yargılayıp zulüm uyguladılar. Çok iyi hatırlayacaksınız ki, sizinle aynı davada sanıktık, yargılandık. Şimdi Kültür Bakanısınız. Müvekkilim Mehmet Aksoy’un yapıp yarattığı İnsanlık Anıtı salt barışı temsil ettiği için, bazı çevrelerin hedefi oldu. Başbakan da, onların desteğini sağlamak amacıyla anıtı ucube sayıp yıkılması talimatını verdi. Şimdi, idari yargıya açtığımız davanın, AİHM’e yaptığımız başvurunun sonuçları bile beklenmeden bu talimat uygulanıyor. Size bağlı Koruma Yüksek Kurulu’nun ‘mülkiyet sorunu çözüldükten sonra Koruma Kurulu’na başvurulmasını’ öneren 06.01.2011 tarihli kararı, bir yıkım kararı sayılarak bu uygulama yapılıyor.
Ucube olmadığını biliyorsunuz
Anıtın bir ucube olmadığını biliyorsunuz. Sevdiniz, desteklediniz ve en son olarak, ‘başbakan onu kastetmemiştir’ dediniz. Ama, 12 Eylüldeki gibi, barışa, sanata, kültüre düşman olanlar, bize büyük bir Taliban ayıbı yaşatacaklar. Yıkım için iskele kuruldu. Vinç yola çıktı, geliyor. Siz Kültür Bakanısınız, buna seyirci kalamazsınız. Türkiye’mizin alnına böyle bir kara leke sürülmesine karşı çıkmalısınız. Mehmet Aksoy vekili sıfatıyla ve son bir umutla size başvuruyorum. UNESCO’yu, AB’ni ve çağdaş bütün dünyayı ayağa kaldıracak, sizleri barış düşmanı, sanat düşmanı, kültür düşmanı suçlamasıyla karşı karşıya bırakacak bu girişimi önleyici bir çaba harcamanızı bekliyorum. Saygılarımla.”

Osmanlı’nın soyağacı satılıyor

Haberin Devamı

ALİF Art Antikacılık Osmanlı ve karma sanat eserlerinden oluşan  bahar müzayedesi 24 Nisan Pazar günü Esma Sultan Yalısı’nda gerçekleştirilecek. Müzayedenin en ilginç paralarından biri 1940’lara tarihlenen Sultan I. Osman’dan, Sultan Abdülmecid’e kadar Osmanlı Sultanlarının soyağacının resmedildiği tablo 380 - 420 bin lira aralığında satılacak. Müzayedede ayrıca III. Selim’in Hz. Muhammed için yazmış olduğu şiiri Naat-ı Şerif’i 160 - 180 bin TL, Hikmet Onat’ın ‘Küçüksu, Ömür Tepe Gazinosu’ konulu iki yapıtı 275 - 300 bin TL ve Nazmi Ziya’nın “Kızları Cenan ve Mihriban Hanımlar” adlı eseri 160 - 180 bin liraya satışa çıkacak. Osmanlı hat sanatından fermanlar, hilye-i şerifeler, Kuran-ı Kerim’ler, hat levhalar, Osmanlı maden sanatından tuğralı gümüş koleksiyonu, tombak yapıtlar, Osmanlı tasarımı ve klasik mobilyalar ile çağdaş örnekler de müzayedede alıcı bekleyen objeler arasında yer alıyor.

UNICEF yararına müzayede

Haberin Devamı

KISA bir süre önce Galeri Espas’ı sanatseverlerin hizmetine açan Ahmet Başar, koleksiyonunun bir kısmını UNICEF yararına düzenlenecek bir müzayede ile satışa çıkartıyor. Müzayededen sağlanacak gelir “Her çocuğa eşit fırsat vererek, hiçbir çocuğu geride bırakmadan, bütün çocukların hayata en iyi şekilde başlamalarını sağlamak” için kullanılacak. Müzayede UNICEF - Türkiye İyi Niyet Elçileri Yıldız Kenter, Türkan Şoray ve Müjdat Gezen’in de katılımlarıyla, 30 Nisan Cumartesi günü saat 16.00’da Swissotel’de gerçekleşecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!