Türkiye mimarlığını, Bursa'da sorguladı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye mimarlığını, Bursada sorguladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2017 15:54

Türkiye mimarlığını, Bursa'da sorguladı

Haberin Devamı

BURSA (DHA)-BURSA - Mimarlar Odası Bursa Şubesi, bu yılki teması “Öz Değerlendirme" olan “Türkiye Mimarlığını Sorguluyor Sempozyumu" na ev sahipliği yaptı. Gün boyunca devam eden sempozyum da, 3 oturum ve bir tematik sunum yapıldı. 
Mimarlar Odası Bursa Şubesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen, "Türkiye Mimarlığını Sorguluyor Sempozyumu"nun açılışında konuşan Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, "Bu sempozyumu adı üstünde, 'Türkiye'deki mimarlık ortamının sorgular' şekilde ele almak için tartışmak için kurgulamıştık. Üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Bunun etkinliklerin kitaplarının çıkarmayı düşünüyoruz. Bugünkü toplantıda Mimarlar Odası'nı ele alalım istedik" dedi. Yaptıkları ilk etkinliğin 2014 yılında gerçekleştirdiklerini hatırlatan Şimşek, "Üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz ve Türkiye'de genel merkez düzeyinde Mimarlar Odası'nın yöneticiliğini yapmış isimlerin burada kendi dönemlerine ilişkin değerlendirmeler yapacağı sempozyumun, meslek ortamına ve meslektaşlarımıza katkı sağlayacağını düşüyorum” dedi.
31'nci dönem Genel Başkanı Bora Akçay'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Mimarlar Odası Eski Yöneticilerinin Kendi Dönemlerine İlişkin Anlatımları" konulu ilk oturumda konuşan, Mimarlık Vakfı Eski Başkanı Doğan Hasol, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Bizde neler değişti, mimarlıkta neler oldu, bizde ne kadar etkili oldu, Mimarlar Odası neler yapabildi? Nüfus artışı ve kentleşen nüfus artışı on yıllık aralarla şu şekilde olmuş: 1950'de toplam nüfus yuvarlayarak söylüyorum 21 milyon, 60'da nüfusumuz 28 milyon, 70'te nüfusumuz 35 milyon, 80'de nüfusumuz 45 milyon, 90'da nüfusumuz 56 milyon, 2000'de nüfusumuz 67 milyon 803 bin. Nüfusta böyle bir artış düşünün, 21 milyondan 68 milyona gelmiş nüfus. İş bununla da kalmıyor, kentli nüfusunda da korkunç bir değişim görünüyor. 1950'de kentli nüfus 3 milyon. 2000'e geldiğimizde 44 milyon. Problemin düğüm noktası burada görünüyor. Bu süreçte kente yerleşen nüfus toplamı 41 milyon. Bu rakam pek çok ülke nüfusunun üzerinde. Dolayısıyla bu nüfusa önce barınak, ardından iş, eğitim, sağlık, spor yatırımları ve altyapı lazım. 41 milyon nüfus yaklaşık 8-9 milyon yeni konut birimi gerektiriyor. Öteki yapıları da eklediğiniz zaman uçuk bir rakam. Bu 50 yılda bir de plansız, programsız uygulamalar olunca, kaynaklar çarçur edilmiş durumda"
Bir çok konuşmacının söz aldığı sempozyumun sonunda Can Şimşek, konuklara günü anısına plaket takdim etti.

 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!