Türkiye Mevsimi’nde Nâzım Hikmet çatlağı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Mevsimi’nde Nâzım Hikmet çatlağı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2010 00:00

Haberin Devamı

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın küstürdüğü Fazıl Say, Fransa’daki Türkiye Mevsimi etkinliklerinde konser vermeyi kabul etmezken, Genco Erkal Paris’te sahneye çıkarak Nâzım gösterisi yaptı.

FRANSA’da son iki ayına giren Türkiye Mevsimi’nde hükümet ile “Nâzım Hikmet” tartışması yaşayan iki büyük sanatçı Fâzıl Say ve Genco Erkal arasında, Nâzım Hikmet çatlağı yaşandı. Nâzım Hikmet Oratoryosu’nun iki kahramanından Fazıl Say, etkinliği boykot ederken, Genco Erkal Türkiye Mevsimi çatısı altında Paris’e gelmeyi kabul etti.

Başkent Paris’te, prestijli salonlardan Theatre des Champs Elysees’de 9-10 Şubat tarihlerinde konser verecek olan Say, konserinin etkinlikler kapsamında olmadığını ısrarla vurguladı. Konser öncesi Hürriyet’e konuşan Say, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın “Nâzım’ın sırtından geçiniyorlar” sözüne hâlâ öfkeli olduğunu dile getirdi.

Genco Erkal: “Muhatabım İKSV”

Paris’te Hürriyet’e konuşan Genco Erkal ise, “Muhatabım hükümet değil, İKSV’dir” dedi. Nâzım’ı Fransızca seslendirmek için gece gündüz çalıştığını belirterek, çabaların amacına ulaşması için İKSV’nin teklifini kabul ettiğini söyleyen Erkal da şöyle konuştu:
“Bu hükümet çok gereksiz şeyler yaptı. Hükümet benim muhatabım değil. Muhatabım İKSV’dir. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Türkiye’nin kültür yaşamına çok önemli katkılarda bulundu. Onları reddetmek istemedim. Bir de çok emek verdiğim bu oyun izleyiciyle en geniş biçimde buluşsun istedim. O nedenle kabul ettim. Biletler 3 hafta önceden bitti. Sonuç başarılıydı. Ben Nâzım’ı Fransızlara Fransızca anlattım.”

Haberin Devamı

PEN Şiir Ödülü Özdemir İnce’ye
DÜNYA Yazarlar Birliği PEN’in Türkiye Merkezi Yönetim Kurulu, 2010 PEN Şiir Ödülü’nü şair, çevirmen ve yazar Özdemir İnce’ye vermeyi kararlaştırdı.
Ödül töreni 21 Mart Pazar günü saat 15.00-16.30 arasında İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde PEN Dünya Şiir Günü Etkinliği’nde yapılacak. Dünya Şiir Günü Bildirisi’ni de şair Özdemir İnce kaleme alacak.
PEN’den yapılan açıklamada “Ödülü yarım yüzyılı aşkın bir süredir edebiyata hem şiirleri hem de çevirileri ile önemli katkılarda bulunan Sayın Özdemir İnce’ye sunmaktan kıvanç duymaktayız. Her ödül emek için bir şükran ifadesidir” denildi.
Ödül törenini de içinde bulunduran Dünya Şiir Günü Etkinliği, başkanı depremde ölen Haiti PEN Kulübü’ne ithaf edildi.

Haberin Devamı

‘Kavgam’ 2015’te serbest kalacak
 NAZİ lideri Adolf Hitler’in yazdığı ve Almanya’da bugüne kadar yayını yasak olan “Kavgam” (Mein Kampf) adlı kitabın, yasak süresinin zamanaşımına uğrayacak olması dolayısıyla 2015 yılında yayımlanması düşünülüyor.
Bayerische Rundfunk adlı radyo ve televizyon kuruluşu, 70 yıllık yayın yasağı süresinin 2015 yılında sona ereceğini hatırlatarak, Münih Tarih Enstitüsü’nün, Hitler’in kitabını “Bilimsel şekilde yorumlanmış bir nüsha olarak yayımlamak istediğini” bildirdi.
Haberi doğrulayan Enstitü görevlilerinden tarihçi Edith Raim, “Kavgam” adlı kitabın, İkinci Dünya Savaşı’nın sona erdiği 1945 yılından bu yana Almanya’da yayımlanmasının yasak olduğunu hatırlattı. Bavyera eyaleti Maliye Bakanlığı’nın ise bu talebe itiraz ettiği ve şu ana kadar enstitüye, “Kavgam”ın yayımlanacağı yolunda söz vermediği bildirildi. ? A.A

GÜNÜN AJANDASI

2009 şiir yıllığı

Haberin Devamı

Aylık edebiyat dergisi kitap-lık’ın şubat sayısıyla birlikte YKY Şiir Yıllığı 2009 armağan ediliyor. Bâki Asiltürk’ün hazırladığı yıllık, şiirimizin 2009’daki görüntüsünü, geniş bir şiir seçkisiyle birlikte veriyor. Günlükleri, anlatıları, romanı, yolculuk anıları, tiyatro oyunları, eleştirileri, konferansları, tutum ve davranışlarıyla André Gide üstüne kapsamlı bir dosya da derginin bu sayısında dikkat çekiyor.

Aile komedisi

TÜRK Tiyatrosunun ünlü isimlerinden Metin Serezli, Suna Keskin, Oya İnci, Sevim Gelenbe, Sinemis Candemir ve Soydan Soydaş’ın rol aldığı “Bu da Benim Ailem” adlı aile komedisi Nişantaşı’nda Rüştü Uzel Lisesi’ndeki Hadi Çaman Sahnesi’nde 6 Şubat Cumartesi akşamı 20.30’da izleyiciyle buluşacak. 07 Şubat Pazar günü saat 16.30’da Akatlar Kültür Merkezi’nde sahnelenecek oyun, 10 Şubat Çarsamba günü 20.30’da da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde izlenebilir.

Katil & Maktul

Haberin Devamı

YÜKSEK Sadakat bugüne kadarki diskografisiyle ve 2008’de çıkarttıkları “Katil & Maktul” albümündeki parçalarıyla bu gece Jolly Joker Balans sahnesinde sevenleriyle buluşuyor. Vokalde Kenan Vural, gitarda Serkan Özgen, basta Kutlu Özmakinacı, tuşlu çalgılarda Uğur Onatkut ve davulda Alpay Şalt’tan oluşan Yüksek Sadakat’in konser vereceği Jolly Joker Balans’ta kapılar 21.00’de açılacak, konser 23.30’da başlayacak. Biletler ayakta 28.50, VIP 56 TL. Balo Sok. No 22, Beyoğlu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!