Türkiye, kendisine olan güveni boşa çıkarmadı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, kendisine olan güveni boşa çıkarmadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2016 11:51

Alanında dünyanın önde gelen fuarlarından biri olan Automechanika Frankfurt, yarın sona erecek. Salı günü başlayan fuarda Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 76 ülkeden 4 bin 820 katılımcı yer aldı. Fuara katılan Türk şirketleri, ilgiden memnun kaldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

FUARIN katılımcılarından Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) yöneticileri, gazetecilerle bir araya geldi. Toplantının açılışında Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik, konuklara katılımları için teşekkür etti. Ardından söz alan TAYSAD Başkan Yardımcısı Perihan İnci, darbe girişimine rağmen Türkiye’de sanayi sektörünün tıkır tıkır işlediğini söyledi. İnci, Türk otomotiv sektöründeki büyümeyi şöyle anlattı:

“2016’nın ilk sekiz aylık ihracat verilerine göre otomotiv sektör ihracatımız yüzde 12.2 artmış ve 15 milyar 141 milyon dolar ile Türkiye ihracatında ilk sıradaki yerini korumuştur. Tedarik sanayi ihracatımız ise geçen yıla göre yüzde 7 artarak 6 milyar 15 milyon Amerikan doları olarak gerçekleşmiştir. Otomotiv tedarik sanayinin tüm otomotiv ihracatından aldığı pay yüzde 40 düzeyindedir. Bizler Türkiye’nin en önemli ihracat kalemi olan otomotiv sektörünün temsilcileri olarak işimizin başındayız. Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerindeki işbirliklerimizi ve yatırımlarımızı sürdürüyoruz, taahhütlerimizi hassasiyetle yerine getiriyoruz. Avrupa’daki paydaşlarımızın güvenini boşa çıkarmadık.”

Haberin Devamı

YATIRIMLAR MEYVE VERMEYE BAŞLADI

“Sektörümüze yönelik önemli bir risk söz konusu değil. Tam tersine yatırımlarımız meyve vermeye başladı. Artık vites büyütüyor, ortaklarımızla birlikte yeni yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Yabancı yatırımcılar ve yurt dışındaki tüm paydaşlarımız Türkiye’nin var olan potansiyelini, hızını, iş yapma beceresini değerlendirerek fırsata dönüştürebilirler. Avrupa’da ve özellikle Almanya’da Ar-Ge yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Çünkü biz ülke olarak Avrupa’ya inanıyor ve sanayideki atılımlarını destekliyoruz. Aynı inanç ve desteği Avrupalı devletlerden ve Avrupa’daki iş ortaklarımızdan da göreceğimize inanıyoruz.”

TÜRKİYE ÇOK ÇABA SARF EDİYOR

Sektörün hedeflerini anlatan TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Hayri Kaya da, “Türkiye tarafından AB’ye sunulan taahhütler, büyük bir hassasiyet ve kararlılıkla yerine getirilmektedir. Türkiye’nin en önemli ihracat kalemi olan otomotiv sektörünün temsilcileri olarak şunu söyleyebiliriz ki; ana ve tedarik sanayimizle birlikte, AB ülkeleriyle ekonomik entegrasyonu güçlendirmek istiyoruz. Türkiye, bu bağlamda AB ülkeleri ile olan mevcut işbirliklerini geliştirmek ve karşılıklı yatırımları arttırmak için olağan üstü gayret sarf etmektedir. AB ülkeleri ile tesis edilen güvenin karşılıklı olarak arttırılması ve kuvvetlendirilmesi için AB ülkelerinden pozitif destek ve işbirliği bekliyoruz. Türkiye’nin halen devam etmekte olan müzakere sürecinin desteklenmesi ve iş dünyası için önemli olan AB serbest dolaşım hakkının Türk vatandaşlarına tanınmasıyla ekonomik, siyasal ve sosyal anlamda karşılıklı kazanımlar sağlanacaktır” dedi.

Haberin Devamı

ALMAN ŞİRKETLERİ MEMNUN

Toplantının konuşmacılarından Başbakanlık Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı (ISPAT) Almanya temsilcisi Ole Von Beust ise Türkiye’deki yatırım ortamı ve iş fırsatları hakkında konuştu. Beust, “Türkiye, siyasi tartışmalara rağmen, hızlı büyümesini sürdüren, ekonomik açıdan istikrarlı bir ülkedir. Bu açıdan Alman şirketleri, Türkiye’de aktif faaliyetlerini sürdürmekte ve istisnasız memnuniyet sağlamaktadır. Bu durumun sürdürülebilir olması, yani yabancı yatırımcılara her türlü desteğin ve misafirperverliğin sağlanmasının devamlılığı halinde, ekonomik alanda yasal kesinlik sağlanacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!