Türkiye ve İsrail mutabakatı imzaladı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ve İsrail mutabakatı imzaladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2016 11:13

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik mutabakat, her iki ülke tarafından da imzalandı. 

Haberin Devamı

İki ülke arasında yürütülen müzakerelerin ardından varılan mutabakata Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, saat 11.00'da Bakanlık'ta basına kapalı olarak imza attı.

Mutabakat metnine İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold da aynı saatte İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda basına kapalı olarak imza attı.

Başbakan Binali Yıldırım, mutabakat metninin Sinirlioğlu ve İsrailli muhatabı tarafından imzalanmasının ardından onay sürecinin başlayacağını, metnin İsrail Güvenlik Kabinesi ile TBMM tarafından onaylanmasının ardından da karşılıklı büyükelçilerin atanacağını duyurmuştu.      

Yıldırım, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile eş zamanlı olarak düzenlediği basın toplantısında İsrail’le mutabakat metninin parafe edildiğini açıklayarak, "Dün itibariyle bir mutabakat metni iki tarafça uzlaşıldı. Kararlaştırıldı ve parafe edildi. Böylece ilişkilerin normale döndürülmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. Bu mutabakat metni yarın Dışişleri Müsteşarımız Türkiye tarafından ve İsrail tarafından muhatabı ile imzalanacak. Bu imzadan sonra onay süreçleri var. İsrail’de onay kabinede bizde ise Meclis’te tamamlanmış olacak. Akabinde de en kısa sürede karşılıklı büyükelçilikler faal hale getirilecek ve büyükelçilerin ataması yapılmış olacak" ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım, ayrıca İsrail’le varılan mutabakat çerçevesinde Gazze’ye uygulanan ambargonun hafifletilmesi ve Mavi Marmara baskınında hayatını kaybedenlerin ailelerine 20 milyon Dolar tutarında tazminat ödenmesi konusunda karar alındığını bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!