Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu TBMM gündeminde 

Güncelleme Tarihi:

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu TBMM gündeminde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2017 13:40

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu TBMM gündeminde 

Haberin Devamı

 

*CHP'li Veli Ağbaba: 

"Kurumun başvuru almıyor oluşu, TBMM ve kamuoyuna bilgi verilmeden kapatıldığı anlamına mı geliyor?" 

"TİHEK'in başvuru almıyor oluşu tam da AKP iktidarının bir özetidir" 


ANKARA (DHA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Veli Ağbaba, insan hakları ihlalleri, ayrımcılık ve işkence konularında başvuruları inceleyerek karara bağlamakla yükümlü Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun (TİHEK) bir yılı aşkın süredir başvuru almadığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. 

Başbakan Binali Yıldırım'a bir soru önergesi ile konuyu soran Ağbaba, "Kurumun başvuru almıyor oluşu, TBMM ve kamuoyuna bilgi verilmeden kapatıldığı anlamına mı geliyor?" diye sordu. "İnsan haklarının her gün çiğnendiği, ayrımcılığın olağan hale geldiği, cezaevlerinden işkence ve kötü muamele iddialarının yükseldiği bir dönemde TİHEK'in başvuru almıyor oluşu tam da AKP iktidarının bir özetidir." diyen Ağbaba, "Tüm üyeleri AKP tarafından seçilen ve insan haklarını koruması gereken kurum, OHAL'de insan hakkı ihlallerini demek ki izlemekle yetiniyormuş." ifadelerini kullandı. 

TİHEK'İN BİR YILI AŞKIN SÜREDİR BAŞVURU ALMADIĞI 
Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba'nın Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şu şekilde: "6/4/2016 tarihindeki Resmi Gazete'de 6701 kanun numarası ile yayınlanarak Türkiye İnsan Hakları Kurumu'nun yerini alan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun bir yılı aşkın süredir başvuru almadığı çeşitli basın yayın kuruluşlarında haber olarak yer almıştır. Bu çerçeveden hareketle; İnsan onurunu temel alarak insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi, işkence ve kötü muamele ile etkin mücadele etmek ve bu konuda ulusal önleme mekanizması görevini yerine getirmek üzere kurulan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun bir yılı aşkın süredir vatandaşların başvurularını almaması ya da işleme koymamasının nedenleri nelerdir?

HÜKÜMETİNİZİN BİR ÇALIŞMASI VAR MIDIR?
İnsan hakları ihlalleri, ayrımcılık yasağı ihlalleri, işkence ve kötü muamele konularında başvuruları inceleyerek karara bağlamak ve sonuçlarını takip etmekle görevli bu kurumun asli yükümlülüklerini yerine getirmemesi hükümetinizin bir talebi midir? Değilse, Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı tarafından atanan kurum üyelerinin görevlerini yapmaması konusunda hükümetinizin bir çalışması var mıdır?

'SİTEMİZ YENİLENMEKTEDİR' YAZISI İLE KARŞILAŞILMAKTA
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun internet sitesine ulaşılmak istendiğinde 'Sitemiz yenilenmektedir' yazısı ile karşılaşılmaktadır. Kurumun başvuru almaması ile internet sitesinin kapalı olması arasında bir bağlantı bulunmakta mıdır?

TBMM VE KAMUOYUNA BİLGİ VERİLMEDEN KAPATILDIĞI ANLAMINA MI GELMEKTEDİR?
20 Temmuz 2016 tarihinden bu yana süren Olağanüstü Hal altında, yüz bini aşkın insanın kamu görevlerinden ihraç edildiği, cezaevlerinden işkence ve kötü muamele iddialarının yükseldiği bir dönemde, tam da bu konuları araştırarak inceleme yapma ve karar verme görevleri bulunan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun başvuru almıyor oluşu, TBMM ve kamuoyuna bilgi verilmeden kapatıldığı anlamına mı gelmektedir?

TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU, KURULDUĞU GÜNDEN BU YANA KAÇ BAŞVURU ALMIŞTIR?
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, kurulduğu günden bu yana kaç başvuru almıştır? Bu başvuruların kaçı değerlendirerek işleme koyulmuş ve kaçı sonuçlandırılmıştır?" 


ANKARA (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!