Türkiye ile PYD’yi aynı kefeye koymak: Kabul edilemez

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ile PYD’yi aynı kefeye koymak: Kabul edilemez
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2016 21:46

Suriye’de süren Fırat Kalkanı harekâtında, Türkiye ile PYD/YPG güçleri arasında anlaşmaya varıldığı yönündeki ABD kaynaklı haberlere Ankara’dan tepkili açıklamalarla yanıt verildi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Türkiye ile PYD/YPG terör örgütünü aynı kefeye koyan açıklamalar kabul edilemez” dedi. AB Bakanı İbrahim Çelik de “Türkiye terör örgütüyle eşit değerlendirilemez” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD arasında Suriye’de yaşanan çatışmaların sonlandırılması için anlaşmaya varıldığını iddia eden ABD’ye Ankara, sert tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: “Amerikalı yetkililerin Türkiye ile YPG, PYD terör örgütünü adeta aynı kefeye koyan, onları eşitleyen açıklamalar duyuyoruz. Bunlar kabul edilemez. Türkiye egemen bir ülkedir, Türkiye NATO müttefikidir, bölgenin en güçlü aktörlerinden birisidir. Türkiye ile böyle bir örgütü adeta eşitler mahiyette değerlendirmeler yapılmasını kabul etmiyoruz. Fırat Kalkanı Operasyonu Cerablus’un ve güneyinin temizlenmesi, tamamen DAİŞ ve diğer terör örgütlerine karşı yürütülen bir operasyondur. Bunu, Suriye Kürtlerine karşı, Kürtlerin kazanımlarını engellemeye yönelik bir operasyon gibi yansıtma girişimlerini şiddetle kınıyoruz. Türkiye’nin Suriye Kürtleri ile bir sorunu yoktur. Bizim bir PKK sorunumuz, bir terör örgütleri sorunumuz vardır.

ANLAŞMA YOK

Haberin Devamı

(ABD’de Türkiye’nin PYD ile anlaşarak bir çatışmasızlık ortamı yarattığı ifade ediliyor) PYD ile böyle bir anlaşma söz konusu değildir. PYD, PKK’nın Suriye uzantısı olarak bir terör örgütüdür. Türkiye Cumhuriyeti devletinin böyle bir yapıyla herhangi bir ilişkisi, anlaşması söz konusu değildir. Fırat Kalkanı’yla ilgili hedeflerimizi çok net bir şekilde ortaya koyduk. DAİŞ’le, Cerablus ve güneyinde yürütülen bu mücadeleden PKK ve uzantıları neden rahatsızlar? Amaç DAİŞ terörüyle mücadeleyse bunlar o bölgede ne yapıyorlar? Biz defalarca ifade ettiğimiz halde bu noktalarda PYD, YPG veya başka unsurlar bulunduğu müddetçe Fırat’ın doğusuna geçmedikleri müddetçe bizim için hedeftirler.”

KÜRTLER KARDEŞİMİZ

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik: “Hükümetin Kürtlere karşı olması söz konusu değil. Kürtler, Suriye Kürtleri de kardeşlerimizdir. Bizim söylediğimiz şudur: PYD bir terör örgütü olduğu için biz PYD’ye karşıyız. Bugün sabah itibariyle yapılan açıklamada büyük bir kısmının Fırat’ın doğusuna geçtiği ama bir kısmının bu tarafta kaldığı şeklinde. Şimdi bu bir kere kabul edilemez. Şunu kesinlikle kabul etmiyoruz, bunu bazı ülkelerin sözcüleri de söylüyorlar, ‘Türkiye’yle Kürt unsurlar arasında PYD’yi kastederek bir uzlaşma ya da bir ateşkes sağlandı’ gibi. Türkiye Cumhuriyeti egemen bir devlettir, meşru bir devlettir. Bir terör örgütüyle eşit değerlendirilerek bu ikisi arasında bir mutabakat varmış, bir anlaşma varmış gibi, bu değerlendirilemez. Ayrıca bunu yapanların işi değil.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!