Türkiye ile derin görüş ayrılıkları var

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ile derin görüş ayrılıkları var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2017 12:49

Dışişleri Bakanı Gabriel, Alman Deutschlandfunk Radyosuna Türkiye ziyaretini değerlendirdi.

Haberin Devamı

GABRİEL, “Bir uzlaşma sağlanamadığı için düş kırıklığına uğramış görünüyorsunuz” sorusuna şu cevabı verdi: “Hayır, kesinlikle hayır. Hayalci olmamak lazım. Öyle bugünden yarına bir düzelme olmaz. Ama bazı şeylerin de gerçekten değişmesi gerekiyor. Görüşmeler dostane bir havada geçti. Türkiye’nin hukuk devleti anlayışı bizim anlayışımızdan çok farklı bir yönde değişti. Türkiye bizden, başarısız darbe girişimi sonrası bize sığınma başvurusunda bulunanları iade etmemizi istiyor. Bunu yapamayız. Burada aramızda çok derin görüş ayrılıkları var. Biz bu çekilmeyi öyle organize etmek istedik ki, yeniden bir megafon diplomasisine, karşılıklı suçlamalara dönüşmesin. Bunu başardığımıza inanıyorum. Biz oradan düzgün ayrılacağız. Ama sorunlar duruyor.”
Çarşamba günü bakanlar kurulu toplantısında bir karara varacaklarını belirten Gabriel, askerleri nereye taşıyacakları konusunda ise bir yer ismi vermedi. Ancak Gabriel, Fransa’nın terör saldırıları üzerine yardım istemesi sonucu İncirlik Üssü’ne gittiklerini hatırlattı ve “Terör örgütü DEAŞ’la mücadeleyi öyle hemen durduramayız” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE NATO’DAN ATILIR MI

Gabriel, “İncirlik’ten Alman askerlerini çekmenin Türkiye’nin NATO üyeliği konusunda sonuçları olacak mı” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Sanmıyorum. Bizim, Türkiye’yi NATO’da köşeye sıkıştırmak, Rusya’nın kucağına itmek gibi bir niyetimiz olamaz. Askeri rejim döneminde de Türkiye’yi NATO’dan atmadık. Yunanistan’ı da askeri dikta döneminde atmadık. Türkiye’nin yüzünü Doğu’ya çevirmesi bizim çıkarımıza olamaz.”
Türk-Alman ilişkilerinin zor bir dönemden geçtiğini belirten Gabriel, Türkiye’nin Gümrük Birliği sözleşmesini genişletmek istediğini, ancak bunun şartları olduğunu söyledi. Gabriel, bu şartların başında hukuk devleti ve Türkiye’deki Alman vatandaşlarının korunması konusunda ilerleme kaydedilmesinin geldiğini ifade etti. Gabriel, Deniz Yücel hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin vereceği kararı Türkiye’nin kabul etmesini beklediklerini belirtti.

BAKMADAN GEÇME!